Олег Попенко: «В Україні сотні тисяч споживачів можуть залишитися без опалення взимку»

Наступний опалювальний сезон через війну в Україні буде справжнім випробовуванням. До чого готуватися українцям, розбиралися з головою Спілки споживачів комунальних послуг Олегом Попенко.

Олег Попенко: «В Україні сотні тисяч споживачів можуть залишитися без опалення взимку»

— Яким буде опалювальний сезон?

— Це буде найскладніший опалювальний сезон. Він буде настільки незрозумілий та непередбачуваний, адже в будь — яку мить ситуація може змінитися. В першу чергу треба дивитися на технічний стан котелен, ТЕЦ та теплових мереж. За даними Мінрегіону більше 800 об’єктів пошкоджено та виведено з ладу. Більшість з них відремонтувати неможливо. Наприклад, Кременчуцька та Охтирська ТЕЦ. Також пошкоджена Чернігівська ТЕЦ. А це сотні тисяч споживачів можуть залишитися без опалення.

Друга проблема — наявність газу, вугілля, завдяки чому і проводиться опалювальний сезон. За заявою Нафтогазу в нас не вистачає газу. Зокрема близько 2 млрд куб, який нам треба імпортувати. Також близько 5 млрд повинні викупити в українських газовидобувних компаній, для цього нам потрібно 8 млрд доларів.

Крім того, не слід забувати про пошкоджений житловий фонд. Тільки в Києві пошкоджено більше 200 житлових будинків. Вже не кажу про Київську область. Зокрема, Ірпінь, Бучу, Бородянку та інші міста, де пошкоджено сотні будинків. Не факт, що туди буде подано газ.

— Чи готуються на Київщині та інших регіонах до опалювального сезону?

— Робиться далеко не все. Міська влада повинна все ж таки більше робити. Наприклад, проводити обстеження багатоквартирних будинків в Київській області та Києві. Тому ситуація складна. Така сама ситуація з відновленням ТЕЦ. Наприклад, в Чернігові не визначилися, кому буде передана ТЕЦ для експлуатації. Адже після того, як в неї влучили російські ракети, від її експлуатації відмовилися. Рішення не прийнято. Ситуація з ТЕЦ в Кременчузі критична, адже вона повністю зруйнована.

- Скільки часу займе відновлення котелен та мереж, чи встигнемо подати тепло вчасно?

— Не впевнений, що ми встигнемо подати тепло вчасно у всіх населений пунктах. Наприклад, щоб подати газ в будинок в Києві, який було пошкоджено обстрілом, витратили 3 місяці. Тому, якщо в домі не буде активних людей, їх мешканці можуть залишитися без тепла. Також треба налаштовуватися на те, що в багатьох містах буде прохолодно в багатоквартирних будинках.

— Чому українці будуть мерзнути?

— Газу українського видобутку нам не вистачає. Нам потрібно буде докуповувати газ. Головне питання, де його купити. Росія обмежила постачання газу в Європу. Тож чи зможемо ми вийти на європейські ринки та купити цей газ? Не факт. Тому голова Нафтогазу Вітренко просить США в рамках ленд- лізу напади там газ для того, щоб ми могли опалювати багатоквартирні будинки та лікарні й навчальні заклади. Думаю, що в цей опалювальний сезон школи, дитячі садочки та вузи будуть працювати онлайн, щоб зекономити газ. Також буде прохолодно в багатоквартирних будинках. Температура в приміщеннях буде не 22, як завжди, а 17- 19 градусів.

— Чи погодяться США на надання Україні газу в рамках ленд- лізу?

— Це дуже складна процедура. Зокрема, зміни до бюджету. Тому навіть не став розглядати це питання. Скоріше ми зможемо домовитися з Норвегією або Катаром, чи іншою країною. Крім наявності газу, ще постає питання грошей. Тому не став розглядати газовий ленд-ліз, як спасіння від морозів в опалювальний сезон.

— Чи може Європа пережити зиму без російського газу?

— У Польщі та Німеччині йде активна підготовка до холодної зими. Люди там готуються, що буде холодно. У кого є можливість з газу переходять на вугілля та дрова. Тому зиму вони переживуть, але буде холодно. Це повинні зрозуміти більшість споживачів.

Крім того, відразу обмежити постачання російського газу або його замінити на американський, норвезький чи катарський фізично неможливо. До цього не готова інфраструктура та постачальники газу. Тим паче, що не у всіх країн є бажання це зробити. Зокрема, в Німеччині відмовляться від російського газу до 2024 року. Крім того, не всі країни мають теплові мережі для того, щоб переключитися на азербайджанський або на Ізраїльський газ.

Поки залишається один транзитний коридор російського газу через територію України.

— Як швидко можна припинити постачання російського газу до Європи?

— Це займе рік, або півтора року. При цьому необхідно зрозуміти, що необхідна нова газова мережа на території України. Зокрема, треба побудувати мережу газоприймальних станцій для того, щоб можна були доставляти на термінали СПГ газ. Повинні запрацювати нові термінали, які будуть працювати в Катарі. Вони будуть направляти газ всьому світу, в тому числі і Європі. Тому до 2024 році Європа зможе повністю відмовитися від російського газу.

— Тобто можна буде зупинити «Північний потік- 1»?

— Так, але на це треба буде величезні кошти.

— Що буде з українською ГТС?

— Наша ГТС може працювати у зворотному напрямку, як це відбувалося у минулому році, коли європейський газ закачували наші газосховища, і він там зберігався. Під час опалювального сезону він викачувався та йшов назад до Європи. Також ГТС необхідна, щоб постачати газ по всій території України

— Чи будуть рости тарифи на опалення?

— В цьому році тарифи на газ, опалення та гарячу воду залишаються незмінними. Що буде в наступному році сказати важко, тому що невідома кількість споживачів. Невідомо, яку кількість газу будемо видобувати в наступному році. Під час війни ніхто тарифи підіймати не буде. Адже населення знаходиться на межі злиднів. Втрачено 5 млн робочих місць, 15 млн переселенців. Підіймати тарифи безглуздо. Це приведе до того, що заборгованість за комунальні послуги буде не 100 млрд гривень, а 150 млрд. Тому навряд чи на це хтось піде.

Рекомендовані публікації