Дмитро Павліченко: «Законопроект 7431 — це державна зрада проти українського народу»

16 серпня Рада підтримала загалом законопроект 7431, який посилює запобіжний захід для українських військовослужбовців, які вчинили воєнні злочини в період дії воєнного стану. Але ж у нас не працює військова прокуратура. Крім того, виникає багато запитань до самого законопроекту.

Дмитро Павліченко: «Законопроект 7431 — це державна зрада проти українського народу»

Ще одна новина, яка шокувала багатьох патріотів — СБУ викрила один із добробатів Києва на незаконному зберіганні зброї та боєприпасів. Виникає запитання: українців намагаються роззброїти під час війни чи дійсно у нас є проблеми зі злочинністю, і СБУ робить свою роботу. Про це журналісти i-ua.tv розпитали у правозахисника Дмитра Павліченка.

— Чому цей законопроект вирішили протягнути саме зараз?

Тут є два фактори. Де юре і де факто. Тобто військових хочуть притягувати до відповідальності за статтями 48- 408, а це дезертирство, непокора, ухиляння від служби, а також стаття 410 — викрадення військової зброї, стаття 420- 425 — недбале ставлення до військової служби, а також стаття 427 — залишення ворогу бойової техніки. Тобто всі ці статті стосуються військових.

Вважаю, що некомпетентне керівництво кидає наших хлопців на нульову позицію, не забезпечивши їх зброєю та прикриттям. Тому виникає питання, що робити нашим хлопцям в цьому випадку? Багато захисників в такому випадку просто залишають свої позиції. Адже є випадки, коли захисників викидають у полі без зброї, зі шматком хліба в руках. Тому за законопроект 7431 було проголосовано для залякування військових ЗСУ. Тому такі дії Верховної Ради — це державна зрада проти українського народу. Тому парламентарі мають перестати нахабніти та приймати нікчемні закони. Вони мають приймати закони, які відповідають Конституції або саморозпуститися.

Що робити військовим, які не хочуть виконувати злочинний наказ?

— В такому випадку військовим треба користуватися статутом внутрішньої служби ЗСУ. В ньому як раз зазначено, коли можна виконувати наказ, а коли ні. Наприклад, якщо військовим командир віддав наказ, а сам зник, або в них немає підтримки чи зброї, то згідно статуту ЗСУ старший за посадою має право всіх зібрати та взяти на себе відповідальність відповідно ситуації, яка виникла на фронті. Не треба всім 300 військовим писати рапорт, що вони відмовляються виконувати злочинні накази. Достатньо це зробити старшому за званням, який відмовляється посилати людей виконувати злочинний наказ. А за це вже має нести кримінальну відповідальність людина, яка наказали його виконувати. Тому треба писати заяву про злочин, а не кричати на всю країну, що нас кинули.
Якщо немає старшого за званням, то це може зробити військовий, який готовий взяти на себе відповідальність.

— Якщо командир не захоче діяти згідно статуту ЗСУ, куди звертатися нашим військовослужбовцям?
— Перше, це рапорт до вищестоящего керівництва. Друге — заява про кримінальну відповідальність. Адже, якщо цього не зробити, то законопроект 7431 підводить військовослужбовців під статтю.

— Якщо керівник віддає злочинний наказ, то він не відповідає займаній посаді. Цей наказ є злочинним. Тому треба звернутися на службову перевірку. Також треба скласти заяву про кримінальне правопорушення, де викласти всі ці факти. Тоді вона буде працювати.
Влада та українці повинні розуміти, що країна знаходиться у стані внутрішньої та зовнішньої окупації. На сьогоднішній день відкрито 650 справ по відношенню до співробітників правоохоронних органів, в тому числі й СБУ.

— Днями СБУ викрила один із добробатів Києва та вилучила зброю. Яким чином українцям боронити оселю під час війни? Та чи на часі проводити роззброєння?

— Це питання я підіймав ще у 2014 році. А саме, щоб кожен українець мав право на озброєння. Також вже багато років залишається відкрите питання озброєння ТРО. Закон про зброю теж не врегульовано. Також варто звернути увагу на підставі чого використовують зброю працівники поліції, суду. Вони володіють зброєю на підставі наказу 1996 року про міліцію, тобто органу, якого вже не існує. Адже закон про міліцію у 2015 році було скасовано. Закону про зброю немає, а існуюча постанова про зброю нікчема, тому виходить, що у правоохоронців треба вилучати зброю. Тому ніхто не має права сьогодні володіти зброєю.

— Тобто вилучати зброю треба не тільки у добробатів, а й у поліцейських, суддів та прокурорів. У СБУ немає повноважень вилучати зброю. Виникає питання, на підставі чого вони це зробили. У них що є рішення суду? Тому треба провести загальні збори серед добробатів та визначити, де зброю тримати, кому її передати та хто її буде видавати.

— Тобто влада зараз боїться власного народу більше, ніж окупантів?
Історично склалося, що так було завжди. Наприклад, в Китаї завжди забирали зброю. Проте у Зеленського забули, що український народ- це влада. Головне питання зараз, як захиститися українцям від ворогів. Для цього треба прийняти закон про зброю. Зараз згідно нього зброєю може володіти лише обмежена кількість людей. Зокрема, судді та прокурори. Тому його треба допрацювати. Якщо Рада не може його прийняти, тоді її треба просто розігнати. Бо там державні зрадники. Адже за 30 років ми не змогли прийняти цей закон.