Медична мафія: чим загрожує скандальний закон «Про систему громадського здоров’я» та як він порушує права українців

Верховна Рада ухвалила закон «Про систему громадського здоров’я», викликавши обурення українців. Чим насправді може загрожувати цей закон, розбиралися журналісти i-ua.tv.

Мітинг під Радою проти закону Про систему громадського здоров’я
Мітинг під Радою проти закону Про систему громадського здоров’я

В МОЗ наголошують, що закон дасть змогу створити комплексну систему громадського здоров'я, оновити розбалансовану систему охорони здоров'я в країні, зробити її сучасною та інтегрувати в європейську мережу. Крім цього, норми законопроєкту, на думку профільного відомства, сприятимуть:

  • запобіганню хворобам, зміцненню здоров'я населення та збільшенню тривалості життя;
  • ефективному використанню коштів державного бюджету для забезпечення епідеміологічного нагляду, моніторингу, забезпеченню готовності та реагування на загрози та надзвичайні ситуації;
  • ефективному здійсненню повноважень центральних органів виконавчої влади та інших суб'єктів;
  • розвитку комплексного підходу до розв'язання проблем громадського здоров'я;
  • збереженню функції забезпечення біологічного та біологічного захисту держави через створення національної мережі установ з контролю та профілактики хвороб.

Проте експерти іншої думки.

Порушення Конституції та відмиття коштів

Юристи нарікають на те, що законом порушується Конституція, а також розширюються повноваження Кабінету Міністрів. За словами адвоката Ростислава Кравця, в Україні створюється додатковий орган влади, який не є органом влади та не несе жодної відповідальності, однак отримує безмежні повноваження щодо зупинення роботи будь- якого підприємства та накладання на нього штрафів.

«Тобто цей закон може допомогти вчиняти розправу з конкурентами. Адже саме цей орган встановлює небезпечні хвороби та їх дослідження, замість Академії медичних наук та медичних інститутів робить відповідні висновки. Крім того, було змінено законодавство в частині, що таке хвороба та що таке епідемія. Тому на сьогоднішній день, якщо будь- яка людина на підприємстві захворіє, все підприємство має бути ізольоване під відповідальність свого керівника. Тому все це робиться з єдиною метою -відмиття великої кількості грошей за допомогою псевдо медичних заходів з захисту громадян», — каже адвокат.

Юристи зазначають, що завдяки скандальному закону «Про систему громадського здоров’я» тепер будь- які недержавні підприємства можуть визначати будь- яку хворобу епідемією. Навіть, якщо захворіє одна особа — це може бути визнано епідемією.

«Як це було з коронавірусом, коли захворіла одна особа, а на карантин закрили всю країну, що нанесло велику шкоду економіці України. Тобто, якщо одна людина захворіє, то згідно закону, треба буде вакцинувати весь колектив невідомо від чого. Вони ввели профілактичну вакцинацію навіть від тих хвороб, яких не існує «, — підкреслює Р. Кравець.

Законом № 4142 в Україні скасовується державний санітарний нагляд: лікарі б'ють на сполох

Медики також виступають проти закону № 4142, адже за їх словами, він знищує державний санітарний нагляд в Україні. Зокрема, розкритикував закон лікар- епідеміолог Олексій Галімський.

«Відбувся черговий акт повалення конституційного ладу у сфері охорони здоров'я — у ВР 228 голосів віддано в третьому читанні за законопроект № 4142. Ним, слідом за епідеміологічним наглядом, скасовується державний санітарний нагляд», — каже лікар.

За його словами, фактично знищуються всі законні механізми реалізації конституційного обов'язку держави щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя через скасування Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».
«Єдиний можливий на даному етапі спосіб боротьби — звернення до Президента України з вимогою про накладення вето», — зазначає лікар- епідеміолог.

Як медична мафія отримала безмежну владу над українцями

Експерти не виключають, що медична мафія завдяки великим хабарям протягнула цей закон через Верховну Раду.

«Депутати отримали великі хабарі за закон, який дав можливість створити приватні підприємства, які будуть мати повноваження більші, ніж правоохоронні органи та будь- які міністерства та органи влади. Тобто вони будуть мати безмежну владу над українцями. Зокрема, проводити розслідування, виписувати штрафи та зупиняти роботу підприємств. Всі ці повноваження надані приватним конторам. Це свідчить, що медична мафія пролобіювала закон, через який можна відмивати мільярди гривень в Україні», — каже Р. Кравець.

Ще одне порушення прав українців — обмеження виїзду за кордон та звільнення з роботи тих, хто не хоче вакцинуватися. Адже приватна організація зможе перевіряти українців на наявність будь- яких хвороб.

«Тобто проводити огляд транспорту та речей. Створюється мега приватна структура, яка може впливати на всіх та будь- кого затримувати. Також осіб, які захворіли, можуть тепер звільняти з роботи, а не відсторонювати через те, що вони не хочуть брати участь у медичному експерименті та не хочуть вакцинуватися від невідомої хвороби невідомою вакциною», — підкреслює адвокат.

Петиція про накладення вето на закон набирає обертів

Українці, обурені цим законом, вже створили петицію, де просять президента В. Зеленського накласти вето на закон № 4142.

«Прийняли таки закон узурпатори влади. Бережись нація. Громадянина України, що включив свідомість, ці нововведення не стосуються. Людина сама відповідає за своє здоров'я та профілактику від хвороб, а методів в світі достатньо, щоб не використовувати штучні, синтетичні препарати. Краще хай піклуються про те, щоб кожна людина була забезпечена доступом до натурального господарства, що забезпечить українцям здорові перспективи майбутнього. Руки геть від свободи і волі українців! Не провокуйте поглиблення біди і війни в середині країни. Головне -своєчасно відрізнити ворогів серед друзів», — сказано в тексті петиції.