Що відбувалося на Харківщині під час керівництва екс-очільника обласного Управління СБУ Романа Дудіна

Оприлюднена загальна інформація про вагомі реалізації Управління СБУ в Харківській області за час перебування на посаді заарештованого екс-очільника обласного управління СБУ Романа Дудіна, якого підозрюють у держзраді.

Що відбувалося на Харківщині під час керівництва екс-очільника обласного Управління СБУ Романа Дудіна

З початку повномасштабного вторгнення військ рф на територію України роботу Управління СБ України у Харківської області зосереджено на наступних першочергових завданнях — протидія розвідувально-підривній діяльності спецслужб рф їх диверсійно-розвідувальних груп на території України, виявлення та документування колаборантів, пошук осіб, які здійснюють наведення та коригування авіаційно-ракетних та артилерійських ударів по території Харківської області, проведення дорозвідки на ймовірних напрямах наступу російських військ, перенесення інформаційної війни на територію рф та РБ.

За лінією протидії розвідувально-підривній діяльності спецслужб рф, їх диверсійно-розвідувальних груп на території України, виявлення та нейтралізації «законсервованої» в нашому тилу агентури, членів ДРГ виявлено та нейтралізовано 24 диверсантів диверсійно-розвідувальних груп та агентів російських спецслужб (18 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, 1 ліквідовано під час затримання).

Виявлено 556 колабораціоністів та осіб, дії яких спрямовані на зміну влади. Відкрито 98 кримінальних проваджень, 39 особам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 111 (державна зрада), ст.111−1 (колабораційна діяльність), ст.111−2 (пособництво державі-агресору) КК України, 1 особу вироком суду притягнуто до кримінальної відповідальності за ст.111−1 КК України.

Викрито 13 осіб, які здійснювали наведення та коригування авіаційно-ракетних та артилерійських ударів по об’єктах критичної інфраструктури, 6-м з них повідомлено про підозру у вчиненні злочину.

Виявлено 150 осіб, причетних до проявів сепаратизму, підтримки агресії рф 24 зловмисникам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 436−2, 110−2 КК України. Проведено 22 профілактичні заходи.

Заблоковано 7 Телеграм-каналів, які збирали дані про переміщення підрозділів ЗС України.

Отримано та передано понад 41 тисячу повідомлень підрозділам ЗСУ щодо дислокації (переміщення) військової техніки та живої сили противника.

Під час реалізації заходів, спрямованих на перенесення інформаційної війни на територію рф і Республіки Білорусь, здійснено масову розсилку електронних листів на адреси військових частин, підприємств та установ рф щодо необхідності проведення протестів, мітингів, публічних засуджень діяльності уряду та ЗС РФ, а також повалення режиму Путіна. На мобільні телефони та Інтернет месенджери більш ніж 2 млн. російських громадян надіслано повідомлення із закликами до припинення війни в Україні.

Надіслано близько 10 тисяч повідомлень на електронні адреси військових частин рф, комунальних закладів, промислових підприємств з прикріпленими фотозображеннями військових злочинів ЗС рф на території України та зверненням щодо необхідності проведення акцій протесту, публічних засуджень діяльності уряду та ЗС рф, а також повалення режиму путіна.

Здійснено розсилку від «громадян рф» повідомлень щодо мінування аеропортів, вокзалів, портів, авіарейсів, ТРЦ, ОКІ, адміністративних будівель, закладів освіти, громадських та культурних закладів у різних регіонах рф і РБ (м.м. Москва, Санкт-Петербург, Мінськ, Ханти-Мансійськ, Хабаровськ, Красноярськ, Вороніж, Курськ, Брянськ, Калінінград, Мурманськ, Уфа, Нижній Новгород, Південно-Сахалінськ, Саратов, Ростов-на-Дону, Таганрог, Калуга, Петропавловськ-Камчатський, Краснодар, Улан-Уде, Ставрополь, Владивосток, Первоуральськ, Іваново, Кисловодськ, Ульяновськ та ін.).

Проведено більш ніж 60 СІА, спрямованих на розповсюдження серед громадян росії матеріалів щодо військових злочинів ЗС рф на території України, доведення до громадян рф реальних втрат російської армії та поширення в їх середовищі панічних настроїв.

До найбільш значимих результатів організаційної та оперативно-службової діяльності усбу в харківській області, після повномасштабного вторгнення зс рф в україну 24.02.2022, які вплинули на розвиток оперативної обстановки в регіоні слід віднести наступні:

З метою унеможливлення висадки десантних підрозділів противника, напередодні повномасштабного вторгнення військ ЗС РФ на територію України, завдяки вжитих Управлінням заходів, близько 22:00
23 лютого п.р. заблоковано роботу злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту Харків та припинено прийом рейсів. Окрім цього, через можливості РСП Украероруху припинено роботу навігаційних систем внаслідок чого блоковано можливість використання повітряного простору та приземлення авіабортів противника на території Дніпропетровської, Луганської та Запорізької областей.

24.02.2022 завдяки можливостям УСБУ в Харківській області з метою організації належного спротиву ворогу забезпечено зброєю особовий склад зведеного вузла зв’язку при КГ АТЦ УСБУ в Харківській області, співробітників УСР в Харківській області та організовані групи патріотично налаштованих мешканців м. Харкова (ГО «Фрайкор», «Слобожанщина»), котрі того ж дня приступили до виконання завдань на блокпостах.

Із задіянням співробітників ВОД УСБУ в Харківській області та Управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції, в перші години військового вторгнення ЗС рф на територію регіону налагоджено надходження своєчасної інформації про пересування колон броньованої російської техніки по території Харківської області для подальшої передачі командуванню 92 ОМБр (в/ч А0501). Завдяки своєчасному надходженню вказаних даних було зупинено вторгнення ворога в місто, підрозділами ЗС України знищено 2 танки, 1 БТР, 1 БМП, 1 вантажний автомобіль та більше 10 військовослужбовців противника.

З метою недопущення швидкого просування та захоплення військами противника органів влади та управління в регіоні, у взаємодії із підрозділами ГУР МО України, організовано та локалізовано можливі маршрути пересування військ противника територією регіону, унеможливлено використання ворогом окремих об’єктів інфраструктури, в т. ч. мостів на території Харківського і Дергачівського районів

Крім того, силами Дергачівського МРВ УСБУ в Харківській області організовано демонтаж адресних покажчиків за напрямками можливого руху колон військової техніки противника з метою його дезорієнтування на місцевості.

З метою недопущення виникнення у м. Харків гуманітарної катастрофи Управлінням вжито заходів з організації виробництва та передачі з 07.03.2022 на безоплатній основі хліба (30 т щоденно) малозабезпеченим верствам та категоріям населення міста. Також через наявні оперативні можливості організовано збір, транспортування до м. Харкова та розподіл за цільовим призначенням гуманітарної допомоги (продуктів харчування) в кількості 600 т.

Додатково за сприяння Управління організовано передачу від волонтерської організації представникам Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради 1 спеціального автомобіля швидкої допомоги з необхідним обладнанням.

Також, з метою забезпечення належного рівня бойової готовності в/ч А0501 ЗС України, яка з 24.02.2022 року бере безпосередню участь в обороні м. Харків, Управлінням організовано збір та передачу представникам зазначеної частини гуманітарної допомоги (військове спорядження, індивідуальні аптечки тощо) на суму близько 1 млн. доларів США. Крім того, забезпечено поставку на бойові позиції лісоматеріалів, 500 залізобетонних шпал та 20 тон залізних рейок для облаштування польових фортифікаційних споруд.

Управлінням, з метою посилення безпеки та обороноздатності держави, стримання ворожої техніки рф на Північно-східному напрямку ініційовано створення природних перешкод вздовж річки Сіверський Донець. Так, 10.03.2022 року на Печенізькій гідроспоруді, в 14 разів збільшено скид води.

Реалізація вказаних заходів дозволила підвищити рівень річкової води, створити розлив та болотисту місцевість вздовж річки, частково підтопити ліси, дрібні мости та унеможливила просування протягом 3-х тижнів техніки ворожих військ вказаним маршрутом.

Через оперативні можливості Управління від військовослужбовця ЗС рф військового аеродрому м. Саки АР Крим, отримано інформацію про щоденні вильоти з даної бази військових літаків, які бомбардують м. Маріуполь Донецької області та Одесу. Також на початку березня п.р. від вказаного джерела отримано дані щодо «зачисток» в м. Маріуполі в районі підприємства «Азовсталь» та намірів нанести потужний авіаудар по вказаному об’єкту. Крім того, Управлінням надано упереджувальну інформацію на підрозділи ЗС України щодо планів ворога провести зачистки окупованих міст Херсонської, Запорізької та Донецької областей силами представників НЗФ т.зв."Л/ДНР".

За результатами комплексу вжитих оперативно-розшукових заходів Управлінням викрито в м. Харкові «законспіровані» склади із боєприпасами та комплектуючими до військової техніки.

Встановлено, що виявлені боєприпаси та комплектуючі були викрадені з військових арсеналів та підприємств оборонно-промислового комплексу протягом 2006−2019 років. За наявними даними, до початку повномасштабної агресії зловмисники планували реалізувати викрадені боєприпаси та комплектуючі підприємствам російського та вітчизняного військово-промислових комплексів. Після вторгнення власники складу мали намір піти на співпрацю з окупаційними військами та передати викрадене для потреб ворога.

За результатом вжитих заходів Управлінням вилучено та передано на потреби ЗС України:

  • 60 танкових двигунів;
  • велику кількість запчастин та комплектуючих до бронетанкової техніки (поміщені у 10 залізничних вагонів);
  • 26 керованих ракет класу «повітря-повітря» для літаків і гелікоптерів.

Управлінням налагоджено системну роботу із іноземними партнерами та підрозділами ННЦ «Аерокосмічного центру» з питань отримання супутникових даних щодо місць дислокації та пересування ворожої техніки, які в інтересах ЗС України наносяться на електронні карти місцевості через систему «Дельта».

Підрозділами ГВ КІБ Управління з використанням здобутих оперативних позицій в хакерській групі «Anonymous», в перші дні війни організовано та здійснено DDoS атаки на державні Інтернет-ресурси Російської Федерації (45 сайтів) та Республіки Білорусь (48 сайтів), що спричинило паніку серед мешканців вказаних країн та відволікання сил спецслужб на вирішення внутрішніх загроз. За координації кіберфахівців Управління в березні п.р. було здійснено хакерську атаку та виведено з ладу сайт МЗС РФ.

Також, отримано доступ до більш ніж 15 електронних поштових скриньок співробітників державних установ та організацій рф (МЗС, МінЮст, органи поліції, тощо), «ЛНР/ДНР».

Крім того, в подальшому через вказану групу систематично проводяться відеотрансляції позиційного медіа-контенту щодо реальних подій в Україні. Зокрема, 12.03.2022 на російському каналі міждержавної телерадіокомпанії «24 Мир» здійснено заміну трансляції сюжетів із пропагандою політики держави-агресора, дій військ ЗС РФ на відеотрансляцію постановки «Лебедине озеро».

Здійснено закупку таргетованої реклами YouTube, для позиціонованого просування спеціально підготовлених відеоматеріалів для рф та РБ (приблизно 100 000 переглядів).

Крім того, у взаємодії з українськими хостинг-провайдерами, виявленні найбільш відвідувані сайти рф, сервери яких розташовані на території України, та встановлені програмні скрипти для прихованого показу рекламних оголошень.

В результаті здійснених співробітниками Управління заходів здобуто та проведено вивчення «захищеного» мобільного терміналу «сотовый телефон м-633с Шмель» (є сучасною розробкою ТНЦ «Атлас», який спеціально створений для потреб МО рф). За результатами огляду вказаного засобу фахівцями Управління розроблено та розіслано на підрозділи ЦУ та інші регіональні управління СБУ інструкцію щодо особливостей та специфіки даного пристрою.

Співробітниками ГВ КІБ УСБУ здійснено повне вивчення та оприлюднення вихідного коду планшету навідника (розвідника) ЗС рф ПКК-ВР розробник ВАТ «Радіоелектроніка» рф зі зламом системи логічного захисту та безпосереднього доступу до інформаційного змісту приладу. За результатами вивчення передано до ЗС України технічні можливості та шляхи обміну інформацією з використанням вказаного планшету між пунктами Управління та військовослужбовцями ЗС рф.

Розроблено методичні рекомендації щодо способів виявлення мобільних телефонів військовослужбовців ЗС рф на території України з швидким їх поповненням та отриманням оновлених даних по знову зареєстрованим телефонам з використанням сервісних номерів операторів мобільного зв’язку рф. В результаті підвищено ефективність виявлення активних номерів мобільних телефонів в Харківському регіоні.

Управлінням, через наявні оперативні можливості, отримано близько 230 баз даних з особистими даними військовослужбовців військових частин, правоохоронців, політичних діячів рф та РБ, в тому числі списки військовослужбовців ЗС рф, які у складі військових формувань беруть участь у війні проти України.

Здійснено технічне проникнення та переналаштовано більше 300 точок доступу Wi-Fi, що розташовані у місцях великого скупчення людей рф, завдяки чому, всі користувачі вказаних точок доступу автоматично перенаправляються до спеціально зроблених сайтів з матеріалами, що демонструють реальні події під час військових дій на території України із закликами до припинення війни.

Крім того, отримано прихований доступ до 25 відеокамер, розташованими на вузлах сполучення залізничних доріг по території рф та РБ, що дозволило відстежувати рух паливо-мастильних матеріалів для військової техніки рф.

В ході виконання завдань направлених на протидію військовій агресії рф затримано 31 окупанта, які приймали участь у бойових діях на території Харківської області. Стосовно вказаних осіб відкриті кримінальні провадження, проведені допити, відзнято відповідні відеоматеріали із викривальними показами. Продовжується наповнення бази доказів щодо злочинів проти людства для міжнародного Гаазького трибуналу.

Зокрема, слідчими УСБУ в Харківській області після початку повномасштабного вторгнення на територію України першими в країні здійснено допит військовослужбовця строкової служби ЗС рф (в/ч м. Псков), артилериста зенітної установки Васильєва В.В., який брав участь у наступальних діях противника на території Харківської області. Зокрема, під час проведення фільтраційних заходів в сфері охорони здоров’я через оперативні можливості отримано дані, що близько 11:50 24.02 до КНП ХОР «Обласна клінічна травматологічна лікарня» (м.Харків, Салтівське Шосе, б. 266) каретою швидкої допомоги був доставлений вищезазначений військовий рф. Вказана особа дала викривальні покази щодо вторгнення військ РФ на територію України.

Крім того, допитано 23-річного уродженця Тверської області рф Дмитра Федіна, командира мотострілецького взводу військової частини 02511, взятого у полон підрозділами ЗС України в перші години війни.

Встановлено, що вказаний військовослужбовець ЗС рф прибув в Україну 24.02.2022 для виконання так званої «спеціальної миротворчої операції зі звільнення України» у складі колони з більш ніж ста окупантів, яка була знищена ЗС України.

Стосовно вказаної особи СВ УСБУ в Харківській області розпочато кримінальне провадження за ст. 110, ст. 332−2, ст. 437 КК України.

Також, першими з поміж слідчих органів СБ України, слідчими Управлінням СБ України в Харківській області відкрито провадження стосовно 2-х льотчиків російського винищувача, які у період з 24 лютого по 6 березня здійснювали бомбардування житлових кварталів з метою знищення мирного населення м.Харкова. Під час чергових атак літак було збито силами ППО, а одного із пілотів було затримано після катапультування.

Слідчим встановлено, що екіпаж винищувача у складі пілота Максима Криштопи та штурмана Олега Норіна свідомо виконував злочинні накази військового командування, для реалізації завдань використовував проти мешканців регіону некеровані бомби (ФАБ-500). Стосовно вказаних осіб відкриті кримінальні провадження за ч.3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України) КК України та ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) КК України.

Крім того, у ході огляду їх мобільних телефонів через наявні оперативно-технічними можливості отримано повні дані щодо особового та керівного складу їх підрозділу ВПС рф.

Зокрема, розповсюджено в соціальних мережах Instagram, «Однокласники» та «ВКонтакте» свідчення затриманого пілота ВКС рф. Відео викриває командувача 6-ої Ленінградської армії ВПС та ППО РФ генерал-майора Олега Маковецького, що особисто надавав накази здійснювати авіанальоти, руйнувати житлові райони та соціальну інфраструктуру м. Харкова.

25.02.2022 співробітниками УСБУ в Харківській області встановлено та затримано в м. Вінниця диверсанта, громадянина рф «К», 23.04.1974, який здійснював корегування артилерії ворога по місту. Під час особистого огляду зловмисника, було виявлено карту міста з відмітками, 50 сім-карток операторів мобільного, які використовувались ним для зв’язку з кураторами. Після перевербування вказаного громадянина рф, налагоджено систематичне отримання від нього важливих даних щодо планів та намірів противника. В подальшому, після вичерпання можливостей отримання достовірних даних, зловмисник був переданий до ГУ НП у Вінницькій області для проведення процесуальних заходів та притягнення до кримінальної відповідальності.

В ході проведеної співробітниками Управління спецоперації затримано агента російських спецслужб під псевдонімом «Регін», завербованого у 2014 році ГУ ГШ ЗС рф. В ході документування його протиправної діяльності встановлено, що виконуючи задум іноземної спецслужби «Регін» отримав диплом Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, пройшов відбір до Берлінської школи економіки та права, мав можливість виїзду на навчання за кордон. Витрати, пов’язані з навчанням, компенсувало ГУ ГШ рф за рахунок грошових переказів від підставної особи з території т.зв. «ПМР».

На виконання завдання керівництва ГУ ГШ ЗС рф, в 2017 році «Регін» пройшов стажування у Головному департаменті зовнішньої політики та європейської інтеграції Адміністрації Президента України. В ході якого налагодив контакти з високопосадовцями різних держав.

В подальшому, «Регін» проходив службу за контрактом у 122 батальйоні 181 бригади ЗСУ (м. Дружківка Донецької області), за час якої збирав та передавав до ГУ ГШ ЗС рф розвіддані щодо кількості військової техніки, позицій підрозділів, передавав персональні дані військовослужбовців та командирів ЗС України.

На початку повномасштабної військової агресії рф «Регін» отримав нове завдання від кураторів щодо збору даних стосовно військовослужбовців-легіонерів з інших країн, які беруть участь у бойових діях проти ЗС РФ, а також місць дислокації окремих в/ч ЗС України.

Після затримання зловмисника останній надав викривальні покази щодо відпрацьованих та виконаних завдань спецслужб рф. В рамках КП № 22022220000000087 вказаній особі повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 263 КК України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Також, на початку березня п.р. співробітниками УСБУ в Харківській області встановлений та затриманий член ДРГ противника мешканець м. Харкова громадянин України БАЛАХОНОВ Володимир Борисовича, 16.08.1969 р.н., позивний «Норд». Зловмисник був завербований в квітні 2014 року в м. Харкові Губіним В.О., 26.03.1971 р.н. (розшукується УСБУ в Харківській області за ч.1 ст.258−3, ч.2 ст. 110, ч.2 ст. 260 КК України) та переданий на зв'язок із особі з позивним «Шарап», лідеру т.зв. «Харківського руху супротиву».

Встановлено, що «Норд» був «законсеровований» та після початку широкомасштабного вторгнення ЗС рф на територію України отримав завдання збирати та передавати через куратора ворожій стороні інформацію про місця дислокації та маршрути пересування підрозділів ЗС України, координати об’єктів критичної інфраструктури по м. Харкову, по яким російськими військами були нанесені ракетно-бомбові удари. Стосовно вказаної особи СВ відкрито кримінальне провадження, оголошено підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Крім того, викрито та затримано 2-х інших учасників вказаної ДРГ із числа представників «Харківського руху супротиву».

24.03.2022р. Управлінням попереджено спробу противника отримати дані щодо використовуваних підрозділами ЗС України засобів управління, а також систем розпізнавання «свій-чужий» на «байрактарах». Зокрема, співробітниками УСБУ встановлений та затриманий військовослужбовець роти зв’язку (в/ч А-4104 м. Чугуїв) громадянин України Лопухович Володимир Едуардович, 31.12.1978р.н., який у період з 20 по 24.03.2022, перебуваючи на території своєї в/ч, виявив частково пошкоджений «байрактар» та діючи у змові із співробітницею ГУР МО Демиденко О.В., розібрав вцілілі бойові ракети, двигун та системи управління «байратару», переховував у своєму гаражі та планував переправити до Республіки Молдови. Крім того, встановлено, що В. Лопухович у складі групи з 4-х військовослужбовців в/ч А-4104 не виконав наказів командирів щодо передислокації до м. Львів, здійснював демонтаж КДП своєї в/ч (за вказаним фактом поінформовано ВСП Харківського гарнізону).

Контррозвідкою Управління СБ України в Харківській області затримано громадянку України «К», 1993 р.н., уродженку Луганської області, зареєстровану у м. Антрацит (тимчасово-окупована територія України), яка очолювала мережу коригувальників вогню на території Харківського регіону.

В ході досудового розслідування встановлено, що зазначена громадянка є зв’язком представника спецслужб рф. Виконуючи завдання куратора громадянка «К» організувала групу колаборантів, які відстежували місця дислокації та маршрути пересування підрозділів ЗС України, НГ України, а також інших військових формувань.

Крім того встановлено причетність громадянки «К» та підконтрольних їй інформаторів до обстрілів Харківського військово-медичного клінічного центру, Харківського Національного Університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, а також території сумського ринку та прилеглих житлових будинків у м. Харків.

В результаті обшуку за місцем фактичного проживання громадянки «К» вилучено кошти у сумі 87 550 євро, 209 350 доларів США, 742 000 рублів, що призначалися для фінансування діяльності диверсійно-розвідувальних груп ворога та мережі корегувальників вогню, мобільні термінали для зв’язку з представниками спецслужб країни-агресора, а також мережею підконтрольних диверсантів.

Виявлено 2-х іноземних агентів громадян України Саніна С.Є. та
Саніну А.С., які на виконання завдання спеціальних служб т.зв. «ЛНР» здобували відомості щодо дислокації підрозділів ЗС України та передавали їх військовослужбовцям РФ для нанесення ракетних ударів. У результаті оперативної комбінації організовано виїзд зловмисників з тимчасово окупованої території Луганської області до Чугуївського району Харківської області, де їх затримано. Встановлено, що Санін С.Є. планував залучити до збору інформації громадянина України Прокопова Д.В. У рамках відкритих СВ Управління кримінальних проваджень №№ 22022220000000277, 22022220000000302 вказаним особам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України.

Встановлено та затримано завербованого спецслужбами противника громадянина України ПОГЛІНОВСЬКОГО Сергія Юрійовича, 08.09.1970 р.н. Вказаний зловмисник, після початку широкомасштабного вторгнення ЗС РФ на територію України 24.02.2022, діючи в інтересах противника за завданням російських кураторів, здійснював збір та передачу ворожій стороні даних щодо місць розташування військової техніки ЗС України на території Харківської області (АТ «Українські енергетичні системи» «Турбоатом», інші об’єкти із детальним зазначенням озброєння, транспортних засобів, чисельності особового складу), по яким російськими військами планувалось нанесення ракетних ударів. Вказаній особі в рамках кримінального провадження № 22022220000000407 оголошено про підозру за ч.2 ст. 111 КК України.

Управлінням СБ України в Харківській області затримано громадянку України, активну прихильницю «Руського миру», зареєстровану у Зміївському районі Харківської області. Встановлено, що вказана особа надавала інформацію щодо місць знаходження, кількості особового складу, його озброєння та наявної військової техніки підрозділів ЗСУ та інших воєнізованих формувань, на території Харківської області представникам країни агресора. Зловмисниця проводила фото- та відеозйомку військових об’єктів, інженерних споруд та укріплень, у подальшому передавала мультимедійні файли через месенджери, здійснювала дзвінки на номери телефонів мобільних операторів РФ та тимчасово окупованого Криму.

13.04.2022 вказану особу затримано в порядку ст. 208 КПК України, повідомлено про підозру за ч.2 ст. 111 КК України та обрано запобіжний захід тримання під вартою строком 2 місяці.

27.03.2022 та 10.04.2022 виявлено та припинено функціонування «ботоферм», які використовувались для реєстрації сторінок у соціальних мережах, створення бази віртуальних номерів операторів зв’язку України, які у подальшому використовувала країна-агресор у т.ч. для формування соціальної думки, розсилки смс-повідомлень з погрозами та закликами переходити на сторону ворога співробітників правоохоронних органів та державних службовців України.

Встановлено, що фактичне керівництво «ботоферм» здійснювалося з рф, а власника житла, де розташовувались технічні потужності «ботаферм» ворожі спецслужби використовували «втемну», не називаючи себе та не повідомляючи про свої цілі.

Співробітниками СБУ вилучено комп’ютерну техніку, GSM-шлюзи, сім-банки, а також сотні сім-карток мобільних операторів.

Також, протягом березня п.р. УСБУ в Харківській області спільно з ВБ ГУ НП встановлено та затримано двох співробітників Московського РВ ГУ НП в Харківській області, які були причетні до вчинення протиправних дій, передачі інформації в інтересах ворога.

Також, СВ Управління відкрито 3 кримінальних провадження (№ 22022220000000583, № 22022220000000584 та № 22022220000000595) стосовно 11-х працівників ГУ НП в Харківській області, які діючи в складі організованих груп вчиняли протиправні дії, поєднані із застосування зброї та насильства, в результаті чого незаконно заволоділи транспортними засобами та грошовими коштами місцевих підприємців.

Крім того, СВ Управління відкрито 3 кримінальних провадження (№ № 22022220000000413, № 22022220000000461 та № 22022220000000462) за ч.2 ст. 111 (державна зрада) КК України стосовно керівного та оперативного складу співробітників поліції Харківської області, які у період воєнного стану, в умовах збройного конфлікту між ЗС України та військовими російської федерації перейшли на бік ворога

З метою протидії протиправній діяльності працівників поліції в умовах правового режиму воєнного стану, виявлено та припинено механізм незаконного ввезення та реалізацію на території Харківської області підакцизного товару — цигарок. Встановлено, що одним із організаторів вказаної схеми протиправної діяльності був співробітник УПП в Харківській області, який забезпечував безперешкодний провіз товару через блокпости та його доставку до м.Харкова.

Встановлено та затримано громадянку України Кригіну Д.Г., яка організувала мережу коригувальників вогню на території Харківського регіону. З’ясовано причетність вказаної особи та підконтрольних їй інформаторів до обстрілів Харківського військово-медичного клінічного центру, ХНУПС ім. Івана Кожедуба, території Сумського ринку та прилеглих житлових будинків у м. Харкові. За місцем проживання зловмисниці вилучено кошти у сумі 87 550 євро, 209 350 доларів США, 742 000 рублів РФ, що призначалися для фінансування діяльності диверсійно-розвідувальних груп та мережі корегувальників вогню на території Харківської області, комп’ютерну техніку та мобільні термінали для зв’язку з представниками спецслужб країни-агресора, а також мережею підконтрольних диверсантів та коригувальників. Вказаній повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111, ч. 3 ст. 114−2, ч. 1 ст. 263 КК України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Проводяться слідчі дії щодо встановлення її спільників.

Встановлено громадянина України Войцеховського А.А., журналіста та блогера, який за матеріальну винагороду протягом січня-лютого п.р. (до оголошення воєнного стану) за завданням представників РФ збирав відомості щодо місць розташування військової техніки ЗСУ на території Харківської області та передавав їх противнику, підтримував постійну переписку з російськими журналістами та поширював інформацію антиукраїнського характеру. В рамках кримінального провадження вказаній особі повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 111 КК України.

Встановлено та затримано громадянина України Пазиніна О. Ю, який після початку широкомасштабного вторгнення ЗС РФ на територію України, діючи в інтересах противника, здійснював збір та передачу ворогу даних щодо місць розташування військової техніки ЗС України на території Харківської області, по котрих російськими військами планувалось нанесення ракетних ударів. Вказана особа провела членів ДРГ та військовослужбовців ЗС рф безпечним маршрутом із м. Вовчанськ до н.п. Верхня Роганка та Вільхівка ґрунтовими та польовими дорогами, передала представникам ЗС рф інформацію щодо місць проживання правоохоронців, військовослужбовців, голів ОТГ та їх сімей, надавала представникам ЗС рф паливо й продукти харчування та сприяла в розміщенні військовослужбовців ЗС рф. Стосовно Пазиніна О.Ю. відкрито кримінальне провадження та повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України.

Викрито та затримано громадянина України, який працював на представників спецслужби РФ. Встановлено, що зловмисник входив до складу проросійської неофіційної організації «Харьковская губернская казачья община». Відомо, що члени цієї організації мають активну антиукраїнську позицію та відкрито підтримують російську агресію проти України.

Зрадник за допомогою соціальної мережі «Телеграм» передавав дані щодо переміщень та місць дислокації військових формувань України, а також загальну інформацію щодо вибухів на території Харківського регіону своїм однодумцям із вищевказаної організації та представникам спецслужб рф.

Зловмисника затримано в порядку ст. 208 КПК України та повідомлено про підозру за ч.1 ст. 111 (Державна зрада). Наразі йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 діб без права внесення застави.

Викрили колаборанта, котрий поширював матеріали на шкоду інтересам України. Мешканець Красноградщини відкрито проводив проросійську пропаганду у соціальних мережах.

Встановлено, що протягом кількох місяців, у тому числі під час війни, колаборант активно поширював в соціальних мережах антиукраїнські пропагандистські матеріали. Чоловік у своїх постах дискредитував Збройні сили України та відкрито підтримував злочинні дії окупантів.

Наразі тривають слідчі дії. Вирішується питання щодо повідомлення пропагандисту про підозру за ст.111−1 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Заблоковано діяльність двох калоборантів, які пропагували війну. Один із зловмисників був адміністратором інтернет спільноти. На своїх мереживих ресурсах він поширював пропагандистські матеріали, спрямовані на підтримку і схвалення збройної агресії рф проти України, передавав інформацію щодо дислокації особового складу та техніки ЗС України, їх координати та кількість особового складу, а також розповсюджував телеграм-бот, на який агітував передавати координати військ ЗС України на користь рф.

Інший колаборант на своїх соціальних сторінках публічно поширював фото і відеоматеріали, у яких містились виправдовування, визнання правомірною збройну агресію рф проти України, заперечення тимчасової окупації рф частини України.

Наразі першому пропагандисту повідомлено про підозру за ч.3 ст. 436−2, а іншому за ч.2 ст. 436−2 (виправдовування, визнання правомірності, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Затримано мешканця Чугуївського району Харківської області, який здавав позиції українських військових. Встановлено, що фігурант провадження за допомогою соціальних мереж передавав представнику рф інформацію про переміщення, рух та розташування техніки і особового складу Збройних Сил України та сил Територіальної оборони. В подальшому інформацію надавали співробітникам фсб рф. Зловмисник зізнається, що вже давно відчуває себе «русским человеком» і ще з початку вторгнення рф мав гостре бажання допомогти окупаційним військам досягнути їх цілей.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 114−2 (за фактом несанкціонованого поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчиненого в умовах воєнного стану) КК України.

За матеріалами Управління повідомлено про підозру у державній зраді голові Вовчанського районного суду Харківської області. Слідчі підозрюють очільницю суду у співпраці з російськими окупаційними силами в обмін на збереження посади. Діючи у злочинній змові з представниками окупанта зрадниця намагалась утворити незаконний орган окупаційної судової влади РФ. Крім того, співпрацювати з представниками окупаційної адміністрації та обійняти посади суддів і працівників апарату в незаконному «судовому органі РФ». Перейшовши на бік країни-агресора, суддя створювала умови до співпраці з окупаційними військами та надавала допомогу рф у проведенні підривної діяльності проти України.

За вчинене фігурантці справи у межах кримінального провадження за ч.1 ст. 14, ч. 2 ст. 111 ККУ («державна зрада»), за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури, заочно оголошено про підозру у державній зраді.

Затримано інтернет-агітатора, який виправдовував збройну агресію росії. Співробітники спецслужби встановили, що мешканець Богодухівського району Харківської області розповсюджував у мережі Інтернет матеріали, де виправдовував збройну агресію росії проти України та визнавав її правомірною. Для популяризації цих протиправних матеріалів інтернет-агітатор використовував сторінки у соціальній мережі «Фейсбук» та у забороненій в Україні російській мережі «Однокласники». До того ж, зловмисник, всупереч вимогам діючого законодавства, отримав до громадянства України ще й подвійне — у 2019 році одержав в москві паспорт громадянина рф.

Співробітники СБУ за підтримки бійців спецпідрозділу «Альфа» затримали зловмисника за місцем мешкання. Під час обшуку помешкання у «любителя руського миру» вилучено вогнепальну зброю, державні символи країни-агресора та заборонену в Україні символіку.

Слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч.1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) та ч.2 ст.436−2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України) Кримінального кодексу України. Наразі стосовно нього судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За матеріалами Управління оголошено підозру у держзраді селищному голові.

Оперативники спецслужби встановили, що Старосалтівський селищний голова, перебуваючи на окупованій російськими військами території, пішов на співпрацю з представниками держави-агресора та умисно надавав допомогу ворогу. Зловмисник допомагав ЗС РФ у вирішенні питань щодо забезпечення транспортними засобами, житлом та харчуванням. Він надавав російським загарбникам доступ до приміщень, які знаходились у комунальній власності села. Крім того, зрадник доводив до місцевих мешканців вказівки окупантів та закликав не чинити їм опір.

Наразі пособника окупантів затримано на підставі ст. 208 КПК України. Слідчі Управління СБУ в Харківській області повідомили посадовій особі про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Затримано та оголошено підозру пособниці окупантів. Встановлено, що секретар сільської ради села Вільхівка на Харківщині, яке нещодавно звільнено від рашистів, під час окупації села російськими військами умисно допомагала ворогу. Зловмисниця надала російським загарбникам доступ до примішень державного підприємства «Кутузівське» Національної академії аграрних наук, де вони розмістили штаб, складала за вказівкою окупантів списки місцевих мешканців з адресами, де мали розміщуватися російські військовослужбовці, доводила до мешканців села вказівки окупантів носити на рукаві білі пов'язки, на кшталт військових рф.

Наразі пособниця окупантів затримана на підставі ст. 208 КПК України. Слідчі Управління СБУ в Харківській області повідомили коллаборантці про підозру за ч. 2 ст. 111−2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Вирішується питання щодо обрання стосовно неї судом запобіжного заходу.

Викрито чергового рашистського шанувальника. Ним виявився п’ятдесятирічний мешканець Харкова. Чоловік розповсюджував проросійську пропаганду, виготовляв матеріали, у яких виправдовував та визнавав правомірною збройну агресію російської федерації проти України. Також у своїх соціальних мережах він возвеличував та популяризував осіб, які здійснюють збройну агресію проти України та представників збройних формувань рф.

Зловмиснику планується повідомити про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 436−2 КК України (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України).

Контррозвідка і слідчі Управління викрили та затримали діючого співробітника ГУ Національної поліції в Харківській області, який передавав ворогу розвідувальні дані. Встановлено, що оперуповноважений підрозділу візуального спостереження, який має звання майора поліції, був залучений до збирання розвіданих на шкоду Україні у день початку збройної агресії рф. Через його родича, пенсіонера «ОМОНу» з Бєлгорода, співробітники ФСБ відпрацювали йому завдання фіксувати на фото військові та цивільні об'єкти у Харкові, а також переміщення підрозділів Збройних Сил України територією Харківської області.

Співробітники СБУ задокументували, що за цей час зловмисник встиг сфотографувати та передати через «Телеграм» до росії фотознімки будівель Управління СБУ в Харківській області, Головного Управління Національної поліції в Харківській області, одного з торговельно-розважальних центрів у центрі Харкова, станції технічного обслуговування, де ремонтувалася автомобільна техніка військовослужбовців, а також фото військової техніки на території Харкова і області.

Територією області зловмисник переміщувався на службовому автомобілі зі спецталоном, що дозволяло йому уникати огляду на блокпостах. Поліцейського затримали співробітники СБУ на одному з блокпостів біля Харкова. Під час огляду його автомобіля виявлені три предмети, схожі на гранати РГО та Ф-1, а також запали до гранат.

Наразі вирішується питання щодо кваліфікації дій співробітника поліції за конкретними статтями Кримінального кодексу України, повідомлення йому про підозру у вчиненні злочинів та обрання стосовно нього запобіжного заходу.

За результатами заходів щодо виявлення та знешкодження ворожої агентури виявлено двох місцевих мешканців: 27-річний громадянин росії та 43-річний наш співвітчизник. Кожний з цих громадян до початку збройної агресії рф проти України регулярно, по кілька разів на місяць, виїжджав до російського Бєлгорода нібито з підприємницькою метою. Крім цього встановлено, що кожен з них незаконно зберігав вдома бойову вогнепальну зброю та військові засоби ураження.

За місцями мешкання зловмисників співробітники СБУ вилучили чималий арсенал військових засобів ураження: 3 автомати Калашникова, 1 пістолет Макарова, помпову рушницю, 24 бойові гранати Ф-1 та РГД-5, близько півтисячі набоїв до автомату Калашникова та інших видів вогнепальної зброї.

Наразі зловмисники затримані. Вирішується питання щодо повідомлення кожному з них про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Викрито колабораціоніста. Чоловік працював на окупантів, розповсюджуючи у соціальних мережах публікації на шкоду інтересам України. У поширених матеріалах він виправдовував збройну агресію Російської Федерації проти України.

Співробітники СБУ затримали зловмисника в м. Дергачі та повідомили йому про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 436−2 КК України (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України).

Викрито прихований склад танкових запчастин, які призначалися окупантам. У підпільному сховищі знаходилося 19 танкових двигунів, а також інші комплектуючі до бронетехніки. Сумарна вартість виявленого майна — близько $ 1,5 млн. Його достатньо для того, щоб відремонтувати половину танкового батальйону.

Встановлено, що нелегальну схованку облаштував 61-річний харків'янин. Він вступив у змову із працівниками місцевих підприємств військово-промислового комплексу та організував викрадення і накопичення танкових двигунів марки 5ТДФА.

За інформацією СБУ, ці силові агрегати планувалося передати російсько-окупаційним військам у разі їх проникнення до Харкова. Двигунами цієї модифікації досі комплектуються російські танки Т-64. На українські танки аналогічної компоновки з початку двохтисячних років встановлюються суттєво модернізовані двигуни зі збільшеною потужністю і надійністю.

За даним фактом слідчі СБУ розпочали кримінальне провадження за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Тривають слідчо-оперативні заходи для встановлення усього кола осіб, причетних до цього злочину.

Проведено фільтраційні заходи стосовно 2022 осіб зі звільнених населених пунктів Руська Лозова, Питомник, Кутузівка, Циркуни, Руські Тишки та Черкаські Тишки Харківської області. За їх результатами виявлено 23 особи, які співпрацювали з військами рф та окупаційною адміністрацією. Стосовно 19 осіб відкрито кримінальні провадження за ст.ст. 111, 111−1 КК України. До СВ Управління передано інформацію щодо фактів вчинення ЗС рф злочинів проти мирних жителів та об’єктів цивільної інфраструктури, виявлених під час проведення фільтраційних заходів.

Загалом, у період з 24.02.2022 р. по 29.05.2022 р. слідчим відділом Управління зареєстровано 1555 кримінальних проваджень, пов’язані зі збройною агресією рф проти України:

  • за ст. 109 КК України — 3
  • за ст. 110 КК України — 220
  • за ст. 110 -2 КК України — 3
  • за ст. 111 КК України — 89
  • за ст. 111−1 КК України — 20
  • за ст. 113 КК України — 1
  • за ст. 114−1 КК України — 2
  • за ст. 114−2 КК України — 6
  • за ст. 115 КК України — 1
  • за ст. 185 КК України — 3
  • за ст. 186 КК України — 4
  • за ст. 187 КК України — 1
  • за ст. 189 КК України — 1
  • за ст. 204 КК України — 1
  • за ст. 258−3 КК України — 2
  • за ст. 263 КК України — 6
  • за ст. 332−2 КК України — 13
  • за ст. 341 КК України — 1
  • за ст. 348 КК України — 1
  • за ст. 361 КК України — 2
  • за ст. 361−1 КК України — 1
  • за ст. 436 КК України — 1
  • за ст. 436−1 КК України — 1
  • за ст. 436−2 КК України — 44
  • за ст. 437 КК України — 3
  • за ст. 438 КК України — 1117
  • за ст. 441 КК України — 1
  • В рамках розслідування вказаних проваджень оголошено підозри 95 особам.