Жінок з дітьми викидають на вулицю: як Черкаси зустріли переселенців із Запоріжжя

Тікали від ракетних ударів із Запоріжжя, залишивши все, у Черкаси, до родичів. Проте виявилося, що переселенці заважають черкаському чиновнику. Чому людей кидають напризволяще, виганяють на вулицю взимку, та хто знущається зі знедолених жінок з дітьми, розбиралися журналісти i-ua.tv.

Гуртожиток на Чорновола, 164/1
Гуртожиток на Чорновола, 164/1

«Славнозвісний» гуртожиток знову в епіцентрі скандалу

Будинок за адресою Чорновола, 164/1 до початку повномасштабної війни хотіли закрити, не дивлячись на те, що тут мешкає багато пенсіонерів, неповнолітніх дітей та військових. Людей мали виселити. Однак, мешканці гуртожитку в судах відстояли своє право на житло.

Варто зазначити, що багато років в гуртожитку живуть родини працівників державних установ. Із цими людьми було укладено договори. Проте гуртожиток перейшов на баланс Обласного багатопрофільного регіонального центру професійної освіти. Саме його керівник, директор Станіслав Кошолап турбується лише про власні інтереси. Його не цікавить доля громадян. Спочатку він намагався викинути мешканців гуртожитку на вулицю, а тепер виживає з нього переселенців, які тікали від обстрілів із Запоріжжя.

«У нас із Запоріжжя близькі родичі. Вони не хотіли їхати до останнього, але коли почалися дуже сильні ракетні обстріли, спали з маленькими дітьми у підвалі. Тож вирішили, що не хочуть наражати життя дітей на небезпеку. По приїзду у гуртожиток, ми одразу ж записали їх в журналі, як внутрішньо переміщених осіб, все робили чинно та не від кого не ховалися. Але через кілька днів до гуртожитку приїхав заступник Кошолапа Ярослав Шаповал, та почав чинити тиск, через те, що в наших кімнатах мешкають родичі з Запоріжжя. Кошолап став погрожувати черговим гуртожитку, що з їх зарплати будуть вираховувати кошти за проживання наших родичів. Тепер на нас та родичів, а це жінка з дітьми та пенсіонерка, постійно тиснуть. Погрожують поліцією та виселенням. Люди втекли від війни, а їх просто викидають на вулицю», — каже мешканка гуртожитку Оксана Задорожня.

Варто зазначити, що під час масштабних бойових дій навесні -2022 року, у гуртожитку жили люди з Чернігівщини та Сумщини. Після звільнення територій, вони поїхали. В гуртожитку багато вільних кімнат, але його керівництво просто не хоче допомогти знедоленим людям у скрутний час.

«Багатьом людям просто немає куди їхати. У нас в гуртожитку багато місць, але Станіслав Кошолап не дозволяє переселенцям нині сюди заселятися. Тож навіть наші родичі, які втекли від обстрілів, не можуть приїхати в гості. Держава закликає прихистити переселенців. Їм надають прихисток у шкільних спортзалах та садочках. В Черкасах навіть занедбані садочки зараз готують до проживання людей. Ремонтують їх, встановлюють туди вікна. В нашому ж будинку є світло, вода та всі необхідні умови, але чомусь сюди не можна нікого заселяти», — підкреслює мешканка гуртожитку Оксана Задорожня.

Керівник центру профосвіти вирішив нажитися на чужому горі?

Мешканці гуртожитку не виключають, що директор Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти Станіслав Кошолап не покинув ідею виселити людей з гуртожитку після завершення війни, не дивлячись на рішення суду, яке це унеможливлює. Адже на сьогоднішній день немає документу про те, що будинок аварійний.

«Суд визнав, що ми проживаємо тут на законних підставах. Але Кошолап робить все, щоб нікого не пускати до гуртожитку. Йому байдуже, що люди втекли від війни та не мають нічого, але з них цинічно вимагають гроші. Невже треба наживатися на чужому горі. Адже у багатьох переселенців немає коштів, щоб зняти квартиру, тому вони могли б проживати у нас в гуртожитку, оплачуючи комунальні послуги. Але таке питання не розглядається, його не може вирішувати одна людина. Це має вирішуватися на рівні області. Тож виникає питання про патріотизм Станіслава Кошолапа, який знущається зі знедолених людей. Невже він не розуміє, що в такий час не можна залишати людей без прихистку. Це просто терор та знущання з жінок та дітей», — резюмує Оксана Задорожня.