Петро Кралюк: «нинішня активна міграція євреїв із росії може призвести до її розпаду»

Як відомо, Пінхас Гольдшмідт у четвер закликав російських євреїв тікати з країни після того, як високопоставлений російський військовий чиновник розкритикував хасидський рух Хабад-Любавич як культ переваги. У чому причини конфлікту та чим це небезпечно для рф? Про це розповів доктор філософських наук, професор Острозької академії Петро Кралюк.

Петро Кралюк
Петро Кралюк

Екс-головний рабин Москви закликає євреїв росії покинути країну. Як ви вважаєте, чому саме зараз виник конфлікт та які його головні причини?

Давайте виходити з того, що вже не один рік будується держава, в якій домінує одна релігійна ідеологія — православна. І що стосується інших релігій, то, звичайно, вони хоча і толеруються, але, ми бачимо, що ситуація стає більш проблемною для неправославних віровизнань. До того ж треба враховувати, що низка керівників російської федерації останнім часом роблять заяви, які можуть трактуватися, як антиєврейські. Це, звичайно, насторожує єврейську спільноту. Ще, з моєї точки зору, є одна причина — це те, що значна частина нинішніх російських опозиціонерів є етнічними євреями, наприклад, Марк Фейгін, Максим Кац. Також згадаємо недавню втечу Ксенії Собчак із росії. Це теж по своєму показово. Є навіть інформація, що вона перетнула кордон із Литвою за ізраїльським паспортом, тому що Литва не пускає росіян на свою територію. Я вважаю, що в росії будуть наростати антиєврейські настрої. Тому, щоб себе захистити єврейська спільнота має реагувати. Важливим також є той факт, що зараз в росії оголошена мобілізація і беруть людей на фронт без підготовки. Туди попадають і етнічні євреї.

— Чи можна це вважати ознаками релігійної війни?

Я б не назвав це релігійною війною, але в перспективі ми можемо мати загострення отакої конфронтації на релігійному чи етнічно-релігійному ґрунті. Все-таки путін та його оточення однозначно апелюють до православних ідеологем. І на сьогодні ми бачимо, що російське православ’я стало приблизно такою самою ідеологією, як марксизм, що домінував у радянському союзі. І, відповідно, всі інакодумці є небажані, через те й можуть виникати такі конфронтації.

— Якщо звернутися до виступу Гундяєва, чому саме зараз відбувається так звана «десатанізація»? Це можна розцінювати як «наїзд» на Хаббад?

У самій росії є багато різного роду груп, які сповідують сатанізм. Але саме цікаве, що ті самі сатаністи страшенно люблять путіна. І чомусь цих людей «десатанізація» не стосується. А якщо говорити про Хаббад, то те є активна течія, яка має свою позицію, і ця позиція, судячи з всього, не збігається з тою політикою, яку приводить російська федерація. Зрозуміло, така течія є для російського керівництва небажаною.

— Чи впливає на цю ситуацію зв'язок росії з Іраном, адже це два фундаменталізми — православний та ісламський?

Треба враховувати, що Іран займає особливе місце серед ісламських країн. Та, на відміну від більшості цих держав, в Ірані домінує ісламський фундаменталізм. І тут простежується певна паралель з росією тому, що російське православ’я у світовому православ’ї теж займає особливу позицію. Воно пішло на розрив із вселенським патріархатом. Тому тут простежується така цікава паралель — в росії ми бачимо православний фундаменталізм специфічного авторитарного типу, а в Ірані — ісламський фундаменталізм на ґрунті шиїзму. І це в певному сенсі зближує росію та Іран.

— Чим може завершитися цей конфлікт?

У нинішній ситуації щось гадати доволі проблематично, але, я думаю, що заклик виїжджати євреям із росії буде відповідним чином сприйнятий, і чимало представників єврейського етносу — це доволі освічені й заможні люди — будуть покидати росію. Цей процес вже зараз відбувається, але він буде набирати ще більш значних масштабів.

— А як це може вплинути на Україну?

Євреї в різних країнах займають доволі сильні позиції, між собою вони комунікують, підтримують один одного, існує своєрідна єврейська солідарність. Я дозволю собі навести міркування непопулярного в нас зараз Олександра Солженіцина, який ще в 70-х роках двадцятого століття прийшов до висновку, що радянський союз розвалиться, оскільки змінилося ставлення радянської влади до євреїв та вони почали втікати із радянського союзу. Можливо нинішня активна міграція євреїв із росії теж може в кінцевому рахунку призвести до розвалу цієї держави. І це буде позитивом для нас.

Рекомендовані публікації