«Криваві» гроші з УПЦ МП і досі спонсорують війну, — Віктор Небоженко

2 грудня Президент України Володимир Зеленський підписав указ № 820/2022 про введення в дію рішення РНБО, яке стосується, зокрема, заборони діяльності релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу у рф. Однак, чому влада не заборонила дію УПЦ МП та їх вплив на громадян ще у 2014? Чи буде повна заборона московської церкви на території України? Про це розповів український політолог та соціолог Віктор Небоженко.

«Криваві» гроші з УПЦ МП і досі спонсорують війну, - Віктор Небоженко
«Криваві» гроші з УПЦ МП і досі спонсорують війну, - Віктор Небоженко

Чи актуальні перевірки СБУ зараз, чи це можна було б відкласти до кінця війни?

Ви й самі розумієте, що, наприклад, і греко-католицькі монастирі, і українські православні церкви, тобто московський патріархат, на жаль, використовуються в російсько-українській війні. З цим нічого не зробиш. Тому, звісно, щось владі треба було робити. Ці численні обшуки у церквах на території України нічого не дадуть. І я не думаю, що це чимось закінчиться. Скажу навіть більше — забороняти церкві — це неправильно, неможливо. Це легко зрозуміти, поринувши в історію України. На мою думку, це має бути добровільний перехід, але нейтралізувати використання московського патріархату в нашій країні зараз потрібне. Інше питання — боротьба Офісу Президента з Порошенком за українську православну церкву Епіфанія — це, звичайно ж, теж чиста політика. Зеленський з усіх сил хоче відібрати вплив на церкву.

Ми можемо зараз сказати, що релігія є однією зі зброї у війні?

Загалом — ні. Лише одна церква, і це московська. Я не бачу, щоб священники інших конфесій якось активно надихали солдатів на фронті чи втручалися у політику. Наші військові й так досить мотивовані. В нашого народу дуже високий патріотизм. Інша річ, що під час війни зростає роль церкви. Коли відбуваються такі події, люди можуть сподіватися тільки на Бога. Багато хто втрачає своїх родичів і Господь — це єдине, що залишається у людини у цьому світі, тому роль церкви зростатиме. Але я говорю, що московський патріархат активно використовується кремлем і це погано.

Що відбувається в українському православ’ї та чому досі існує канонічний зв’язок з московською церквою навіть після початку війни у 2014 році?

Це відбувалося тому, що кремль чудово розуміє, що прямі способи панування в Україні вже не працюють — люди опираються цьому після Майдану та Революції Гідності. Зараз бути русофілом чи любити москву соромно. Загалом українці давно стали патріотами. Але церква та засоби масової інформації з москви — це м'яка сила. Ось чому кремль так багато уваги надає московському патріархату на території України. Це колосальна міць, адже люди ходять до храмів, слухають проповіді та отримують пропагандистську інформацію. Як я вважаю, Президенту потрібно було зібрати всіх великих ієрархів московського патріархату і сказати — «ви або живете в Україні, або їдете, і віра тут ні до чого. Вас використовують». Такі заходи були б ефективнішими.

Чи можна назвати церкву одним із джерел російської пропаганди?

Сто відсотків. Саме це. Я наголошую, що звичайні вірянини може і не мають до цього відношення, але вся церковна ієрархія цієї конфесії, звичайно ж, свідомо так чинить, розуміючи, що її використовує кремль. Їм треба обирати — або вони з Україною, або виїхати. Ми з вами не говоримо про патріотизм інших церков — там у них свої проблеми. Зараз саме московська церква є найпотужнішою м'якою зброєю кремля.

Гроші, які збирає УПЦ МП в Україні, йдуть до росії?

Ще до війни, особливо за часів правління Януковича і Порошенка, кількість парафій московського патріархату була практично рівна кількості парафій у росії. Наша нація дуже багата, і українські парафії були одним із найважливіших джерел грошей московської православної церкви. І зараз ці криваві гроші йдуть у росію, далі куди — зрозуміло. Продажі свічок — це ще нічого. Але вся література… Це величезні кошти. Як вони йдуть — мають спецслужби розбиратись, але факт залишається фактом.

В нас демократична держава, немає офіційної повної заборони російської культури, мови, літератури, але чому уряд вирішив заборонити московську церкву? Чи релігія найбільш впливова сфера?

Ні, все не так просто. Нині 21 століття, постмодернізм. Православ'я будь-якої конфесії належати до ортодоксальних церков, які не стежать за потоком часу. Це стосується всіх — і київської, і московської церкви. Інша справа — в Україні війна, тому роль церкви невблаганно зростає. З Богом можна пережити горе. Саме тому роль церкви зараз є дуже високою. А якщо там ще високоморальні священники, то це взагалі велика удача країни. Вибачте за легку іронію. Якщо Україні пощастило з якоюсь українською церквою, то це величезна підтримка під час війни.

Чи завершиться справа повністю забороною промосковської церкви в Україні? Та які альтернативи можуть займати її місце?

Ні, такий підхід неприпустимий, я вважаю. Допустимо, сусід грає на гітарі, я ж не можу йому це заборонити. Потрібно просто бути вищим. Ви ж бачите, що процес переходу до нової української церкви Епіфанія сповільнився. Мало парафій, ні єпископів, а саме приходив. Я думаю, ці обшуки спричинять численні затримання та винахід пропагандистських матеріалів, наркотиків, зброї тощо. Але, на жаль, наші силовики вміють виконувати політичні завдання, але не свої.

Які наслідки для українського суспільства від цієї зміни?

Нині люди переживають лише про війну. Вони розглядають це як церковні війни, які проходили в Україні вже протягом 30 років. Ми маємо дуже тяжку церковну долю в Україні, чого тут тільки немає.

Рекомендовані публікації