Альтернатива електромережі: як правильно обрати генератор?

Внаслідок масованих обстрілів по об’єктах критичної інфраструктури в Україні відбуваються планові віялові світла. Оскільки від електроенергії працюють усі заклади, підприємства та будь-які установи, власникам доводиться купувати генератори, щоб забезпечити стабільну роботу працівників. Як правильно обрати генератор — далі в матеріалі.

Альтернатива електромережі: як правильно обрати генератор?

У спеціалізованих магазинах попит на генератори зріс ще з початком повномасштабної війни в Україні, а восени, коли почали відключення світла та є загроза повного блекауту, люди стали масово скуповувати їх.

Якщо ви збираєтеся придбати генератор, перш за все треба зрозуміти, для чого він. У вас має бути запас — якщо загальна кількість споживання 1,5 кВт навантаження, то генератор має бути щонайменше 1,8−2 кВт, пояснює інженер Віктор Коломієць. Пристрій не може завжди працювати на повну потужність, бо інакше він дуже швидко вийде з ладу.

«Якщо треба запускати пристрої з двигунами, то треба обирати генератор зі стабілізацією напруги. Він може бути вбудований, або його можна придбати окремо», — наголосив експерт.

Які бувають генератори?

Є різні види генераторів: дизельні, бензинові, газові, інверторні. Перші — найдешевші. У них менша швидкість, менше шуму та більше безаварійної роботи.

«Якщо говорити про безпеку, то краще дизель. Він більш безпечний, і витрат менше. Але дизельні генератори дуже гучні. І коли він працює, все одно токсичні виділення є. На газу — найнебезпечніший», — наголошує інженер.

Натомість бензиновий генератор легко запускається при низькій температурі, він легший та доступніший в обслуговуванні та має меншу вагу. Інверторний також на бензині, але ще якісніший. Такі моделі працюють тихо й економно витрачають паливо.

Дизельний генератор рекомендують використовувати як постійне джерело живлення, а бензиновий — як додаткове.

Газовий — має довгий термін експлуатації, оскільки газ не псувати метал. Також таке паливо більш екологічне. Однак він набагато небезпечніший, тому що газ зберігається в балонах.

Обирати треба також систему запуску. Є кілька видів:

  • ручний (зазвичай застосовується для запуску невеликих бензинових генераторів; для запуску треба смикнути шнур);
  • електронний (використовується в бензинових чи дизельних генераторах; запускається за допомогою кнопки або ключа);
  • автоматичний (запускається при відключенні основної мережі);
  • дистанційний (запускається за допомогою пульту).

Окрім цього, генератори можуть бути портативними, пересувними та стаціонарними. Більшість з них розрахована на тимчасову роботу — періодично їх треба вимикати.

Ціни на генератори

Ціни піднімаються зі зростанням попиту на товар. Тому зараз генератори дорожче, ніж навіть на початку повномасштабного вторгнення. Так, найдешевші бензинові моделі коштують 10−12 тисяч грн. Середня ціна менш шумних — 18−40 тисяч грн. Однак ціна на такий безшумний генератор може сягати до 130 тисяч грн.

Дизельні генератори в середньому коштують 60−85 тисяч грн. Найдешевший обійдеться в 50 тисяч грн, а найдорожчий — до 180 тисяч грн.

В середньому ціна на газові генератори може бути 23−450 тисяч грн. У залежності від потужності та фаз, найдешевший — 8 тисяч грн, найдорожчий понад мільйон грн.

Правила безпечного користування

Також треба звертати увагу на те, де ви плануєте використовувати генератор, тому що є викиди, чадні гази.

«І зараз продаються для генераторів спеціальні подовжувачі на вихлопну трубу, щоб вивести її за межі приміщення. Тоді не буде ризику, що ви задихнетеся чадним газом. Також продаються додаткові глушники, які понижують рівень шуму», — додав Коломієць.

Саме тому якщо ви збираєтеся встановлювати його в закритому приміщенні, треба знайти добра вентильоване приміщення. Згідно з пожежними нормами, генератор потрібно ставити в окремій кімнаті, захищені від паливно-мастильних матеріалів. У цьому приміщенні повинна бути окрема вентиляція, яка не має з'єднання із загальною.

«Дуже багато китайських генераторів і якість в них низька. Важливо правильно обрати січення кабелю, який буде йти на мережу. Обов'язково треба ставити перемикач вводу і не вмикати генератор, поки є світло. Виключили світло — спочатку перемикач клацнули, потім включаєте генератор. Тому що може бути зустрічна напруга: генератор з одного боку дасть, електромережа з іншого, і може виникнути пожежа», — розказав експерт.

Альтернатива генераторам

Оскільки, генератори доволі шумні та мають викиди, встановлювати їх у квартирі небезпечно та некомфортно. У такому випадку альтернативою можуть бути зарядні станції чи сонячні батареї.

«Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, альтернативою можуть бути сонячні батареї або акумуляторні пристрої, які можуть заряджатися в період, коли є світло. Це найбезпечніше. Такі акумулятори не випаровуються, не отруюють свинцем і рідинами, які є в них є», — підкреслив Коломієць.

Портативна зарядна станція — це потужний павербанк. Але за допомогою нього можна заряджати не лише гаджети, але й побутову та комп'ютерну техніку, роутери та ліхтарі. Заряджати її можна він електромережі, як звичайний павербанк. При покупці треба звертати увагу на максимальну потужність, тип батареї, роз'єми та час заряджання.

Сонячні батареї безпечні та екологічні. Але вони не підходять для всіх конструкцій даху, а також потребує великого фінансового вкладення — від 1000 доларів за 1 кВт.

Окрім цього, допомогти можуть електромобілі. Більшість з них мають «режим павербанка» і можуть забезпечувати електроенергією не лише смартфони, а й побутові прилади.

Отже, щоб правильно обрати генератор, треба розуміти, для чого він треба, а також вирахувати навантаження. Тоді ви зможете забезпечити себе електроенергією на час відключення світла чи на деякий час блекауту.