«Батьки тебе захистять»: як підтримувати дитину під час війни?

Війна дуже змінює людей. А на дітей вона впливає ще сильніше, оскільки їхній емоційний імунітет не настільки розвинений і сильний.

«Батьки тебе захистять»: як підтримувати дитину під час війни?

Станом на ранок 13 січня 2023 року внаслідок збройної агресії рф в Україні отримали поранення понад 880 дітей. А психічно поранених — у рази більше.

Про те, як впливає війна на дитину та як їй допомогти, розказала практична психологиня Варвара Соловей.

— Як війна впливає на дітей?

— Війна може по різному впливати на дітей, в залежності від того, де ці діти перебувають. Якщо вони одразу виїхали за кордон або бути в умовно безпечних умовах, то на таких дітей війна впливатиме набагато менше, майже не буде. Тому що в дітей ще не розвинене таке критичне мислення і вони просто не сприймають цю інформацію, як сприймають дорослі люди. Вони не проживають усі ці негативні ситуації.

Якщо ж діти були на окупованих територіях, бачили, що відбувається, то, звичайно, це може впливати на їхній емоційний стан. Їм потрібен час на відновлення.

— Як допомогти дитині легше сприймати стресові події під час війни (вибухи, пожежі, військові тощо)? Як у таких обставинах дати дитині відчуття безпеки?

— Можна використовувати декілька рекомендацій. Перше — якщо дитина вже користується девайсами, то треба обмежити її доступ до Інтернету. Тим паче зараз багато фейкової інформації. Треба фільтрувати її інформаційний простір.

Друге — важливо розмовляти з дитиною, цікавитися її почуттями, потребами, переживаннями, приділяти їй час. Більше обіймати дитину та висловлювати слова підтримки.

Також контролювати свої реакції. Тому що дітей дуже лякає, якщо дорослі втрачають самоконтроль, бурхливо й агресивно реагують на ситуації. І діти переймають цей настрій на себе.

Звісно не забувати про режим дня, про сімейні ритуали, якщо це можливо. Гра теж допомагає дитині — це найкраща психотерапія, тому що діти переживають через гру дуже багато своїх емоцій, які вони не можуть показати словами. І займатися творчою діяльністю. Це теж буде допомагати знімати напругу.

— Як пояснити дитині, що в країні війна, і при цьому не нашкодити її психіці?

— Можна сказати, що зараз дуже складна ситуація, але нам важливо зібратися, підтримувати одне одного, допомагати. Говорити: «ЗСУ нас захистить, батьки тебе захистять, я поруч». Треба бути відвертим і казати так, як є.

— На що звертати увагу, коли треба звернутися до дитячого фахівця з психічного здоров’я?

— Звичайно, треба звернути увагу на емоційний стан — наскільки він відрізняється від того стану, який був до війни. Також якщо є порушення соціальних зв'язків. Якщо дитина боїться спілкуватися, наприклад, з вчителями. Якщо дитину лякають будь-які гучні звуки. Якщо в дитини поганий сон, поганий апетит, теж рекомендовано звернутися за консультацією до фахівця.

— Як повідомити дитині, що вона втратила близьку людину? Як допомогти їй впоратися з втратою?

— Якщо дитина емоційно нестабільна, то треба трохи почекати, щоб повідомляти таку новину. Якщо дитина у звичайному стані, треба відкрито про це сказати — що війна забрала цю людину. Сказати слова підтримки, наприклад, «він/вона буде завжди у наших серцях», «я завжди поруч, якщо потрібна допомога». Якщо дитина не може висловити свої переживання, можна вимальовувати свої почуття. Окрім цього, бути поруч з дитиною, цікавитися її станом впродовж наступного часу, дивитися, чи немає динаміки.

— Як відволікати дітей від війни?

— Переключати їхню увагу. Можна дивитися якийсь цікавий розвиваючий контент. Можна займатися творчою діяльністю. Можна займатися спортивними активностями, грати. Головне — відволікти їх від негативної інформації.