А. Маркевич: В Україні треба повернути закон про люстрацію

Посадовець «Укренерго» виявився агентом ФСБ: «зливав» ворогу інформацію про стан об’єктів енергосистеми України. А скільки ще таких агентів може бути в Україні на керівних посадах? Чому колаборанти та агенти фсб опинилися у владі та правоохоронних органах. Чому на паузі справа ексголови СБУ Івана Баканова та чи дійсно у керівництва України є громадянство рф, i-ua.tv говорили з ветераном прокуратури України, полковником юстиції запасу, адвокатом Анатолієм Маркевичем.

Анатолій Маркевич
Анатолій Маркевич

— Чому на керівних посадах знаходяться люди, які передають дані про нашу енергосистему та таємну інформацію ворогові?

— Дуже багато років Україна мала тісні економічні, політичні та родинні зв’язки з територіями, які входили до складу радянського союзу. Важко знайти сім’ю в Україні, яка не має родичів на території рф. Це дуже розповсюджене явище. Все це використовувалось рф дуже давно та міцно. У нашій свідомості не могло вкластися, що наші родичі могли таке зробити з Україною. Нагадаю, що коли до влади прийшов Віктор Янукович, то ні для кого не було таємницею, що Міноборони та СБУ керували громадяни рф. Це вважалося нормальним. В ті часи для спецслужб рф не було жодних таємниць. Їм навіть не треба було на це витрачати гроші, адже в Україні була така державна політика. Потім частину агентів рф прибрали звідти, але люди залишилися. А в Україні не дуже ретельно боролися з цим явищем. Складно було переглянути свідомість. В нас був закон про люстрацію. Потім його почали критикувати. Адже він був побудований по принципу — коли ліс рублять, то щіпки летять. В законі було зазначено, якщо людина працювала чи навчалася в освітньому закладі КГБ чи ФСБ йому не можна було займати державні посади. Наприклад, син колишнього керівника СБУ Андрій Деркач, якого зараз назвали одним з найголовніших зрадників України. Він певний час керував Енергоатомом в України та мав доступ до багатьох державних таємниць. Він на зламі радянського союзу закінчив академію ФСБ і при цьому займав в Україні серйозні посади. До останнього часу він був відомим та впливовим політиком. Якби закон про люстрацію дотримувався більш ретельно, та не почалося відпрацювання назад, користі було б дуже багато.

Ще один дуже важливий чинник — корупція. Це підґрунтя використовують, щоб мати вплив на політиків та конкретних фізичних осіб. рф багато років ставилася до України, як до об’єкту спецоперацій. Вкладали в це дуже багато грошей, а це для них доступний резерв.

— Чи дійсно у військового керівництва України є громадянство рф або інших країн?

— Це дуже серйозне обвинувачення. Однак якщо це стосується військового командування України та органів ССО, то це російська інформаційна спецоперація. Тому що той самий Залужний — вихованець українських часів. Поряд з ними переважна більшість людей — вихованці часів України. Не виключаю, що на якихось посадах можуть бути люди, які піддані впливу рф та можуть таємно мати російський паспорт. Це пов’язано з родинними зв’язками з рф. Однак переважна більшість українських військових, особливо керівного складу — вихованці українських часів. Тому від рф будуть інформаційні атаки, щоб дискредитувати наше командування. Те саме стосується і наших політиків. Спадкові питання та питання бізнесу сприяли тому, що люди отримували подвійне громадянство. Тим паче, що в Україні відсутнє покарання за подвійне громадянство.

Однак треба обов’язково провести перевірки у всіх органах влади. Після всіх викриттів відомих осіб у зрадницькій діяльності, які відбулися після початку війни в Україні, органи СБУ розгорнули цю діяльність. В державному апараті також треба провести відкриту компанію. Ми могли б запобігти багатьом негативним діям з боку осіб, які дивляться в бік рф.

— Чому ворогу вдалося дійти до Каховської ГЕС та ЗАЕС? Хто та навіщо все розмінував? Чому про це мовчать?

— Деякі прізвища вже відомі. Одне я вже називав — це Андрій Деркач, який керував мережею агентів ФСБ в Україні. Також вже багато викрили ворожих агентів. Це колишній заступник керівника СБУ Наумов, який втік з України, та переховується в Сербії. Також це ексочільник СБУ в Криму Кулініч, який є зрадником та мав доступ до держтаємниць найвищої категорії та передавав їх рф на початку окупації. Тут головне питання, чому не були підірвані мости на Херсонщині? Днями один з цих мостів пошкодили ракетою. Чому вони не були підірвані з початку наступу і це дало можливість так швидко досягти ЗАЕС, зараз слідство триває і ми не будемо довго чекати, а отримаємо такі відповіді. А те, що на найвищих посадах в системі СБУ опинилися зрадники тут є політична відповідальність колишнього голови СБУ Івана Баканова. Це ще один приклад, що не можна призначати людей, які не є фахівцями керувати таким специфічним державним органом, як СБУ. Його легко обводили навколо пальця. Домоглися призначення на дуже важливі посади цілої низки зрадників України.

— Держбюро розслідувань не знайшло порушень у діях Баканова стосовно справи ексочільника СБУ в Криму та на Херсонщині. Невже колишній голова СБУ вийде сухим з води?

— Під час нинішнього розслідування не встановлено прямих фактів держзради Баканова. Ми можемо зараз говорити про його службову недбалість при призначенні посадових осіб, які виявилися зрадниками на високі посади, які передбачали доступ до державної таємниці найвищого ступеню. Вони цим скористалися для захоплення території України. В юриспруденції керівник несе відповідальність за службову недбалість тільки після того, як вироком суду буде встановлено, що підлеглі, яких він недостатньо перевірив, винні та засуджені за держзраду. Тобто за те, що він допустив призначення злочинця та зрадника на посаду. Політична відповідальність Баканова має бути безумовно. А чи буде юридична відповідальність за службову недбалість? Вона має бути, однак це вже нічого не поверне, бо Україні через агресію рф спричинена колосальна шкода. На будь-якій посаді має бути фахівець. Ми вже мали приклад з генпрокурором Юрієм Луценком. Скільки він дров наломав. Адже Генпрокуратуру очолила людина без юридичної освіти. Баканов це якраз з тої плеяди дилетантів.

— Чи можемо ми вичистити всіх колаборантів, агентів ФСБ з правоохоронних та оборонних органів, а також з різних державних структур?

— Таке можливо. Однак треба враховувати фактор часу. У нас багато в країні людей, особливо старшого покоління, які мають тісні зв’язки з рф та людьми, які там проживають. Нагадаю, що на початку повномасштабної війни загинуло багато людей на Яворівському полігоні на Львівщині. Зараз триває процес над колишнім працівником КГБ, який жив поряд. Його звинувачують, що він був навідником ракетного обстрілу. Це людина старого часу. Він пенсіонер, але таких людей багато. Тому треба розуміти, що швидко не вдаться вичистити всіх колаборантів, агентів ФСБ. Тільки пильність всіх людей може це прискорити. Однак треба дуже виважено підходити до цього питання. Адже, якщо почнуться чистки, то їх можуть використовувати, щоб звільнити для себе шлях просування по службових сходах. Треба пильно та уважно ставитися до людей, які поряд з вами на роботі, особливо в держустановах. Будь-який рух в сторону рф не має залишатися непоміченим. Вони мають попасти під щільний нагляд наших спецорганів.