В Українці на Київщині будують укриття для ліцеїв: коли діти підуть на навчання?

Жителі міста Українка на Київщині скаржаться на відсутність укриттів при деяких навчальних закладах. Відтак ці школярі не можуть навчатися офлайн. Водночас наразі триває будівництво укриттів для двох ліцеїв.

В Українці на Київщині будують укриття для ліцеїв: коли діти підуть на навчання?

Чому в Українці ці укриття почали будуватися лише зараз? Коли діти зможуть піти до навчального закладу? Про це та інше телеканал I-UA.tv поспілкувався з місцевими жителями, активістами та владою Української міської територіальної громади.

Наприкінці травня голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко повідомив, що в Київській області є місто, яке побудували взагалі без укриттів для населення. Йдеться про Українку Обухівського району.

«Коли місто будувалось, то взагалі без будь-яких укриттів. І немає такої можливості через те, що ґрунтові води дуже близько. Але зараз вже розробляється проєкт — він на фінальній стадії, і в місті Українка буде вже два укриття в школах. З 1 червня мер мені обіцяв запустити будівництво, і це буде під моїм особистим контролем», — додав він.

Станом на зараз в Українці укриттів не мають лише два ліцеї. Однак наразі триває будівництво таких приміщень.

«Відсутній повноцінний навчальний процес»

Житель Українки, громадський діяч Максим Віннік зазначив, що в місті вже третій рік поспіль відсутній повноцінний навчальний процес у двох ліцеях. Саме тому батьки дітей зверталися до міської влади щодо будівництва укриттів, ходили на зустрічі, телефонували на гарячі лінії. А згодом підготувати шаблон звернення допомогла й Тетяна Кучер, практикуючий адвокат і голова ГО «Офіс реформ Тетяни Кучер».

«Первинно люди згадували, що навчальний процес онлайн не є ефективним. Тобто в цьому випадку складно, особливо дітям, які тільки вступили до навчання, не бачили своїх вчителів, їм дуже важко налаштувати контакт. У рамках роботи нашого волонтерського гуманітарного штабу до мене зверталося багато людей, які просили підготувати колективні звернення для того, щоб відновити навчальний процес офлайн», — повідомила вона.

Шаблон звернення жителів Українки щодо навчального процесу
Шаблон звернення жителів Українки щодо навчального процесу

Початок будівництва укриттів

За словами Тетяни Кучер, саме під тиском громадськості цього року розпочалося будівництво двох укриттів для ліцеїв. Міський голова Олександр Туренко повідомив нам, що проєктування таких приміщень почалося ще в березні 2023 року.

На питання, чому будівництво укриттів для ліцеїв розпочалося лише цього року, відповів голова Українки 7 червня у своєму зверненні до жителів міста.

«З початку минулого року по всій країні почали будувати модульні укриття. Це були невеличкі модулі з бетону, і з самого початку казали, що вони підходять як укриття. По всій Україні їх почали будувати, це і Харківська, і Запорізька області, скрізь, на західній Україні. Потім, як показала практика, вони не витримують струсів при вибухах ракет. І ДСНС заборонило, і військова обласна адміністрація заборонила будувати модулі. У нас уже був на той момент майже готовий проєкт, уже й підрядник у нас був визначений з монтажу таких укриттів. І слава Богу, що ми не встигли їх поставити, бо дійсно, як показала практика, такі укриття не відповідають сьогоденню», — сказав він.

Укриття VS спортивний майданчик

Максим Віннік повідомив, що укриття, які зараз будуються в Українці, матимуть подвійне призначення.

«Тобто невідомо взагалі, що там буде, як вони будуть використовуватися, коли введуться в експлуатацію. Наразі ці укриття на стадії будівництва, ведуться зовнішні та внутрішні роботи. Внутрішні тільки розпочалися, але стан їх виконання вказує на те, що будівництво триватиме ще довго», — поінформував він.

На його думку, міський голова будує укриття саме подвійного призначення, знаючи, що ці будівлі будуть використовуватися для комерційних цілей.

Сам Олександр Туренко повідомив нам про те, що в мирний час ці укриття можна використовувати для гуртків і спортивних секцій. Також взимку ці приміщення можуть бути пунктами обігріву.

«На самому укритті зверху робиться спортивний майданчик багатоцільовий, там буде волейбол, баскетбол, можна буде в теніс грати. Там майданчик буде дозволяти це робити. В середині самі укриття, їх можна використовувати як пункти обігріву. Зараз буде зима, будуть виникати питання, коли людям треба буде зігрітися. У нас дуже багато переселенців, які проживають на дачах, які не облаштовані. Це літні дачі, на які люди приїжджають влітку, щоб сходити на пляж, пожарити шашлик і, можливо, там заночувати влітку. На зиму вони не пристосовані. У нас близько 300 койкомісць у кожному укритті буде забезпечено. Його можна буде використовувати в зимовий період як пункт обігріву», — пояснив він.

Саме через подвійне призначення укриттів місцеві жителі сумніваються щодо безпеки перебування дітей у них під час повітряної тривоги, зокрема через звичайне бетонне перекриття, напівпідвальне приміщення та наявність вікон. Окрім цього, Тетяна Кучер зазначила, що спілкувалася безпосередньо з представниками ДСНС, які проводили перевірку цих укриттів, а також із працівниками Обухівської районної військової адміністрації.

«Тобто міська влада громади розповідає, що там все добре, але мені стало відомо, що все не так гарно, як про це розповідають. Насправді там немає таких умов, які б гарантували безпеку дітям. А безпека дітей — це основне. Тому дуже важливо, щоб були дотримані абсолютно всі вимоги», — сказала вона.

Голова Українки заявив у зверненні до містян, що проєкт будівництва укриттів був узгоджений і пройшов декілька державних експертиз. А депутатський корпус створив тимчасову комісію з контролю за цим процесом.

Також він нам у коментарі пояснив нюанс щодо наявності вікон в укриттях — вони мають бути як аварійні виходи. Туренко зазначив, що за нормами, їх має бути не менш ніж три. Ми надіслали інформаційний запит до Обухівського РГ Головного управління ДСНС України в Київській області щодо перевірок проєктів укриттів і самих укриттів.

Коли діти підуть на навчання в ліцеї?

Максим Віннік зазначив, що перевірки дійсно тривають. Але роботи ще багато, тому він сумнівається, що завершити будівництво можна до 1 жовтня, як неофіційно повідомляли. Про такі дати голова Українки сказав і нам у коментарі.

«Я думаю, що перше укриття до 1 жовтня закінчимо, друге — десь до 20−22 жовтня закінчимо. Якщо не буде там ніяких проблем по приєднанню до мереж, бо всяке може бути, ми ж розуміємо, ми живемо у війні, то ми планували десь 1 жовтня ввести в експлуатацію перше укриття», — сказав Олександр Туренко.

Однак на питання про відновлення навчального процесу офлайн він не дав однозначної відповіді.

«Діти зможуть піти на навчання тоді, коли буде організований навчальний процес. Коли буде організований — буде відповідний документ», — повідомив міський голова.

Відповідно до заяви Олександра Туренка, 1 жовтня має відбутися відкриття одного з укриттів для ліцею міста Українка. Але чи відновиться навчальний процес офлайн, наразі невідомо. Наш телеканал спостерігатиме за ситуацією далі та інформуватиме читачів.

Оскільки Україна прагне стати членом Європейського Союзу, вона, зокрема, має дотримуватися принципу субсидіарності, згідно з яким завдання повинні вирішуватися на найнижчому, малому або віддаленому від центру рівні, на якому їх вирішення можливе й ефективне. Йдеться про розвиток місцевого самоврядування та зменшення ролі держави. А ситуація з укриттями в Українці, яка триває вже не один рік, сигналізує нам про якість управлінської еліти якраз на місцях.