Схема на десятки мільйонів гривень, як Шевченківська РДА та УМАЗ руйнують садочки в Києві

В Києві скандал з ремонтам укриттів на мільйони гривень в закладах освіти у Шевченківському районі набирає обертів. На представників столичної освіти подають до суду за те, що вони звернулися до журналістів для відновлення справедливості. Тобто через пошкоджені дошкільні навчальні заклади під час ремонтів недобросовісним підрядником на замовлення Шевченківській РДА та Управління містобудування, архітектури та землекористування (УМАЗ). Що відбувається, розбиралися журналісти i-ua.tv.

ДНЗ № 155 після ремонту
ДНЗ № 155 після ремонту

УМАЗ та РДА проти Управління освіти Шевченківської районної держадміністрації

За словами інженера інженерно-організаційного відділу управління освіти Льва Гембарського, в 2023 році, дивним чином, з порушенням пункту 4 статті І «Про регулювання містобудівної діяльності», функції замовника з капремонту укриттів закладів освіти Шевченківського району були передані УМАЗ." Саме про це він заявив під час ефіру на i-ua.tv. Однак тепер може бути відстороненим від посади, за те, що говорить правду про безвідповідальність Шевченківської РДА та УМАЗ.

«Є інформація, що мене хочуть усунути з посади за те, що я звернувся до журналістів для вирішення проблеми з дошкільними навчальними закладами. Тобто за те, що я розповідаю правду, яка не до вподоби Шевченківській РДА та Управлінню містобудування, архітектури та землекористування (УМАЗ). Однак ми звертаємося до РДА з тим, щоб УМАЗ, як замовник ремонтів наших закладів освіти у 2023 році, усунув дефекти які були допущені ним, як замовником та його підрядниками під час ремонтних робіт. А всі дефекти та недоліки призвели до наслідків — збитків», — каже Л. Гембарський.

Також намагаються відсторонити від роботи начальника управління освіти Шевченківської районної державної адміністрації Євгенію Ярову.

Дисциплінарна комісія почала розслідувати, чому вона, як державний службовець, в квітні пішла у відпустку. Однак, за законодавством, будь яка посадова особа має право на санаторне лікування. Прийшов лист, що відпустка Ярової Є.В. призвела до тяжких наслідків на виробництві, але перелічити «наслідки» юрист Шевченківської РДА не спромігся через їх віцдсутність. Таке обвинувачення не відповідає дійсності. Тому не виключено, що намагання дати догану — тиск за позицію Євгенії Ярової, щодо садочків у Шевченківському районі, які були зруйновані під час ремонтних робіт УМАЗа. Позиція Управління освіти, така ж як у батьків вихованців пошкоджених ДНЗ. Не можливо говорити на чорне, що це біле і навпаки.

«Адже після виконання таких горе- „ремонтів“ діти не можуть відвідувати заклади. Це бачать тисячі людей», — кажуть працівники управління освіти.

За словами відповідальних осіб Управління освіти, від Шевченківської РДА немає жодної відповіді, щодо вирішення проблеми з відновленням роботи садочків.

«Ми пишемо до Управління містобудування та архітектури (УМАЗ), як у прірву. З лютого 2024 року намагаємося отримати виконавчу документацію. Однак її не дають, а нас ігнорують. Проте наша задача відновити укриття не тільки у 429 садочку, але й і в інших пошкоджених під час ремонтних робіт. Також після останнього обстрілу рф до роботи додалися ще 8 шкіл та один садочок. Є чим займатися. Однак через дії УМАЗ та РДА ми втратили багато часу та ресурсу», — зазначають в управлінні освіти.

Замість усунення недоліків, в РДА та УМАЗ вирішили йти іншим шляхом.

В управлінні освіти, навпаки, працюють високопрофесіональні та чесні люди, які стоять на захисті дитинства та інтересів дітей. Діти повинні перебувати в безпечному освітньому середовищі і залишатись здоровими. Тому такий злочинний підхід до своїх обов’ків, як в УМАЗі це розкрадання бюджетних коштів саме на дітях. Зараз війна і надходження від податків киян мають максимально спрямовуватися на Збройні сили", — підкреслює керівництво управління освіти.

За даними управління освіти Шевченківської районної державної адміністрації, було звернення до правоохоронних органів через впавший садок № 155 в результаті «ремонтних робіт», для того, щоб нас визнали потерпілою стороною.

«Проте реакції немає. Тому ми будемо змушені піти до суду та у судовому порядку зобов'язати слідчого визнати нас потерпілою стороною. Наразі для відбудови ДНЗ «155 з урахуванням сучасних вимог, наприклад енергетичної незалежності, сума сягає близько 120 млн грн. Загальна сума нанесення збитків складає десятки млн грн», — зазначають в управлінні освіти.

Батьківському комітету РДА намагається закрити рот

За словами представника батьківського комітету дошкільного навчального закладу 429 Дубровської Катерини, після інтерв’ю на телеканалі i-ua.tv з представниками Шевченківської РДА було досягнуто взаєморозуміння. Однак лише на словах.

«На зустрічі з представниками РДА ми домовилися, що зі стін будівлі повністю знімуть штукатурку та обролять їх антигрибковим розчином. І далі продовжимо поступово вирішувати проблему. Однак верхній шар штукатурки відслоюється через вологість у приміщенні. Тому не можна оброблювати його стандартним розчином, як і всі інші поверхні. Це неправильна процедура. До речі, ми здали зразки плісняви та повітря на проведення аналізу. Зараз чекаємо на рекомендації як нам правильно з нею боротися. Коли звернулася до підрядника, сказавши — треба знімати штукатурку до основи стіни, мені заявили, що цього ніхто робити не буде. Адже немає коштів. Хоча у договорі прописано, що замовник, тобто УМАЗ, має усунути шкоду за власний рахунок. На сьогодні нічого не зроблено, а всі домовленості, що були озвучені Олександром Поповцевим виявилися пустими словами. Тож робимо висновок, що ніхто не хоче розбиратися у цій ситуації. Нам просто намагаються закрити рот, щоб ми перестали вимагати справедливості. Однак, ми як батьки, продовжимо робити розголос цієї ситуації та звератися до ЗМІ. Ми діємо в полі закону та вимагаємо того, що було прописано в умовах договору. Однак, УМАЗ відмовляється виконувати свої обов’язки та не вимагає від підрядника виконати умови договору. Своєю чергою Шевченківська РДА в обличчі Поповцева не вимагає виконання робіт від УМАЗ. Нас постійно футболять, розповідаючи, що ми все розуміємо, але нічого не роблять. На жаль, про наших дітей ніхто не думає. Ми будемо боротися й надалі, бо зупинятися не збираємося», — резюмує Дубровська Катерина.

Вкрай обурені мешканці Шевченкіського району столиці, чиї діти не можуть відвідувати садочки, вважають, що з них просто знущається керівництво Шевченківської РДА, на яке немає управи. Тому збираються звернутися до суду.

Нагадаємо, що нашої редакції звернулися батьки двох садочків у Шевченківському районі столиці № 155 та № 429. Обидва заклади не працюють, бо постраждали від рук недобросовісного підрядника та чиновників.

В управлінні освіти підкреслюють, що на замовлення УМАЗ в Шевченківському районі ремонтні роботи виконувалися на 16 об'єктах. Мінімум 10 з них мають значні недоліки та недоробки, деякі з них виведені з експлуатації.