Побиття військового у Смілі: чи дійде справа до суду?

У місті Сміла Черкаської області стався гучний скандал. В соцмережах небайдужі громадяни почали публікувати дописи, що місцевий кримінальний авторитет Вадим Долотенко побив ексвійськового Сил спецоперацій Анатолія Гончаренка, який заступився за своїх батьків — пенсіонерів. На відео, яке розлетілося соцмережами видно, як один із чоловіків двічі б’є людину у військовій формі по обличчю, від сильних ударів вона падає. Більше детально в ситуації розбиралися журналісти i-ua.tv.

Ексвійськовий Сил спецоперацій Анатолій Гончаренко
Ексвійськовий Сил спецоперацій Анатолій Гончаренко

Безкарність та неповага до військових під час війни

За словами активістів та громадських діячів, в місті Сміла багато проросійських сил, які наразі перефарбуватися, і не мають ніякої поваги до військових, адже цьому зовсім не сприяє місцева влада.

«Все почалося з конфлікту на дорозі між бандитами та батьками військового Анатолія Гончаренка, яких почали підрізати, обзивати та показувати нецензурні жести. Кажуть, що саме Вадим Долотенко, який фігурує у низці кримінальних проваджень, був за кермом. Після цього військовий Анатолій Гончаренко опублікував в соцмережах пост про те, що розшукує людей, які образили його батьків. Після чого ці братки вийшли на контакт з Анатолієм «, — каже громадська діячка, волонтерка, активістка Віра Боса- Іваненко.

За її словами, у Смілі є люди з 90-х років, які знаходяться під міськрадою, дружать з правоохоронцями, які це покривають. Саме тому після звернення комісованого військового до правоохоронних органів, поліція бездіяла.

«Вони всі пов’язані між собою. Адже на відео, де бандит б'є військового добре видно людину, яка дуже схожа на мера Сміли. Тому шукаємо людину, яка знімала відео побиття військового та фіксувала злочин. До речі, саме через бездіяльність правоохоронних органів, Долотенка не було затримано до вчорашнього дня. Він спокійно гуляв місто. Однак все це дуже схоже на постанову. Хоча Долотенко і вибачився перед ЗСУ, але це все узагальнені фрази, бо вибачення, щодо побиття Анатолій Гончаренко не було, також не було вибачення і перед батьками військового, яких він ображав «, — підкреслила активістка.

Бездіяльність поліції або чому потрібен суспільний розголос

Варто зазначити, що побиття колишнього військового Сил спецоперацій Анатолія Гончаренка поліція не розслідувала близько тижня. Наразі проти нього порушені кримінальні провадження за чотирма статтями.

За даними Нацполіції, 28-річний чоловік переховувався від правоохоронців в одному з готелів на території Черкаської області. Найближчим часом суд обере йому запобіжний захід.

«За місцем проживання фігуранта пройшли обшуки, у результаті яких було вилучено, попередньо, наркотики та зброю. За результатами слідчих дій додатково внесені відомості до ЄРДР за фактом незаконного зберігання зброї та наркотиків (за ч. 1 ст. 263 та ч. 1 ст. 309 Кримінального кодексу України).

Також за фактом побиття ветерана у місті Сміла на Черкащині поліція проводить розслідування кримінальних проваджень за ч. 2 ст. 296 ККУ (хуліганство, вчинене групою осіб) та ч. 4 ст. 189 КМУ (вимагання), за якими фігуранту оголосили про підозру в процесуальному порядку", — сказано в повідомленні.

Затримання В. Долотенко
Затримання В. Долотенко

Однак, за словами активістів, це лише сталося лише після суспільного розголосу.

«Випадок відбувся 3 вересня, але всі мовчали. Місцева влада, поліцейські та прокуратура нічого не робили. Мало того, бандити ще й примушували вибачатися побитого військового перед ними на відео. Адже є аудіо запис, на якому Долотенко погрожує Гончаренко розправою над його рідними, якщо Анатолій перед ними не вибачиться. Його дружина в особистій розмові зазначила, що вони не бояться за себе, але в них є малолітні діти та батьки- пенсіонери. Тому Анатолій був змушений виправдовуватися, адже у цієї банди, є зброя та зв’язки», — підкреслює активістка.

За її словами, саме завдяки розголосу вдалося зрушити цю справу з місця.

«Ми робимо багато акцій на підтримку військових по всій Україні. Тож провели акцію протесту на підтримку побитого військового Анатолія Гончаренко під місцевим відділом поліції. Для цього почали збирати людей у смілянських групах та запросили на мітинг. Адже пройшов тиждень, а місцева влада ніяк не відреагувала. А у міського голови міста Сміла навіть не було інформації про цей випадок на його соцсторінках. Хоча він же багато чого виставляє про події в Смілі, а цей інцидент чомусь замовчувався. Тож ми почали викладати відео з акцією протесту по соцмережам, долучивши до цього журналістів», — розповідає волонтер.

За її словами, під час акції протесту через тиск громадськості, правоохоронні органи, які не вбачали складу злочину, крім хуліганства, у діях Долотенко, зашевелилися. Смілянській прокуратурі довелося відкрити кримінальне провадження по цій справі.

«Активісти дотисли прокуратуру і після чого зібралася позачергова сесія міської ради. Активісти поширювали відео прямої трансляції засідання, щоб ситуація з побиттям військового набрала розголосу по всій Україні. Якби не було розголосу громадськості, то кривдника не було б заарештовано. Тільки завдяки активістам, ця скандальна справа набрала розголосу. Головне тепер дотиснути, щоб справа дійшла до суду і Долотенко та його батько отримали реальне покарання. Адже є відеодоказ про те, що батько Долотенко також бив військового. Також до відповідальності мають притягнути поліцейських, які просто стояли та спостерігали за побиттям військового, це зафіксовано на відео. Крім того, правоохоронці не хотіли надавати належну охорону родині військового, якій погрожували бандити та ще казали йому про те, щоб він не писав заяву про побиття», — резюмує волонтерка.

Тож українці тримають руку на пульсі, щоб резонансна справа дійшла до суду і всіх винних було покарано.

Тим часом родина постраждалого військового дуже вдячна суспільству за підтримку.

«За словами дружини постраждалого військового, у Анатолія був дуже поганий стан після контузії. А як жити ветерану війни з такою ганьбою? Родина постраждалого військового не очікувала на таку підтримку. Акція протесту надала сил військову, в нього покращився стан здоров’я. Для мене це найголовніше, бо за що ж тоді воюють наші захисники?», — підкреслює волонтерка.

Наразі йде судове засідання, щодо справи Долотенка про обрання йому запобіжного заходу:

За результатами засідання Вадима Долотенка, який побив ветерана у Смілі, помістили під варту у СІЗО без альтернативи застави.