Кримськотатарський активіст: засудження Умерова на 2 роки колонії — це смертний вирок

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу та його адвокат планують звертатися до Європейського суду з прав людини.

Кримськотатарський активіст: засудження Умерова на 2 роки колонії — це смертний вирок

Засудженому на два роки голові Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову може загрожувати загибель. У цьому переконаний активіст Ерфан Кудусов. Він сумнівається у здатності хворої на цукровий діабет людини жити в умовах колонії.

Як повідовляє hromadske.ua, Сімферопольський районний суд анексованого Криму засудив Ільмі Умерова до двох років позбавлення волі. Російські силовики звинувачували його в сепаратизмі. Так, приводом став один з виступів Умерова в ефірі телеканалу АТR. Під час судових засідань з’ясувалось, що лінгвістичну експертизу висловлювань заступника голови Меджлісу робила експертка ФСБ на замовлення її ж начальника, слідчого ФСБ — причому не з оригіналу виступу Умерова, а із вільного перекладу, який їй надав слідчий. Також з’ясувалося, що частина показань свідків — сфальсифіковані.

«Фактично, після винесення вироку, Ільмі Умерову загрожує загибель. На скільки мені відомо, у нього цукровий діабет та ряд інших тяжких захворювань. Тому, у подібній ситуації засудження людини на два роки колонії — це смертний вирок. Вся кримськотатарська спільнота обурена. Вона не розуміє цього вироку як і окупації Криму», — повідомив Ерфан Кудусов.

«Активіст повідомив, що Ільмі Умеров та його адвокат Марк Фейгін планують найближчим часом шукати правди у Європейському суді з прав людини.

Думаю, заздалегідь відомо, що вироки судів на окупованій території будуть скасовані. Вже дуже скоро ми почуємо реакцію міжнародної спільноти. Вона не визнає так звані рішення окупаційної влади. Так, чи інакше, юрисдикція Криму була і залишається українською, і ніхто не може це спростувати", — констатував Ерфан Кудусов.

З точки зору активіста, російську владу дратують заяви Умерова про окупацію півострова та репресії проти кримських татар. Саме тому окупанти і вирішили позбавити волі політика.

«Він насолив російській владі правдою, яку вона не любить. Ільмі Умеров називає всі речі своїми іменами: окупацію — окупацією, захват території — захватом території. Він виступає за цілісність не тільки України, але й Російської Федерації. Тому що, Росія, силоміць приєднавши Крим, порушила не лише всі можливі міжнародні угоди з Україною, західними державами й іншими партнерами. Вона порушила власну конституцію і закони, в яких порядок приєднання територій інших держав абсолютно не прописаний та неможливий.

Російській владі не подобається така правда. Як зрештою і те, що Ільмі Умеров чітко говорить про продовження репресій проти кримськотатарського народу та його представницьких органів Меджлісу та Курултаю", — розповів Ерфан Кудусов.

Ірина Сатарова