Вадим Хомаха: коли Україна отримає летальну зброю знає тільки Трамп

Різновид військової допомоги для України визначать на спеціальних консультаціях.

Вадим Хомаха: коли Україна отримає летальну зброю знає тільки Трамп

Доля передачі летальної зброї для України знаходиться виключно в руках президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа. У цьому переконаний керівник проекту «Digests & Analytics Ukraine» Вадим Хомаха. Він назвав рішення про надання Україні такої військової допомоги жестом доброї волі США. За словами експерта, Сполучені Штати Америки не мають жодних партнерських зобов’язань перед нашою державою.

Як повідомляє «РБК — Україна», начальник Генерального штабу Віктор Муженко сподівається, що США найближчим часом передадуть Україні летальне озброєння. З його точки зору, Україна має потребу в повітряній розвідці та протиракетній системі.

«Закон, в якому йшла мова про передачу для України летального озброєння Дональд Трамп підписав ще у серпні, — розповідає Вадим Хомаха. — Він діє, але залишається нереалізованим. Момент, коли Україна отримає летальну зброю, залежить виключно від особистої волі Трампа. Не Муженка, Порошенка та ще когось. Хоча, можливо Трамп в Україні тепер має прізвище Муженко, я не знаю», — повідомив він.

Різновид летальної зброї для України визначать на консультаціях. Але перед тим, як надати допомогу нашій державі США має отримати гарантію, що вона не потрапить в Росію.

«Консультації будуть проводитися з керівником Пентагону і розвідки. В будь-якому разі передача такої військової допомоги для України — це не одномоментне рішення. Можу сказати, що нам не потрібна артилерійська зброя, бо її необхідно заряджати боєприпасами, які у нас відрізняються від американських. Те ж саме стосується і стрілецької. Не очікується також прийом літаків, чи вертольотів. На скільки мені відомо, перед їх передачею, необхідно провести достатньо довгу підготовку персоналу.

Теоретично, Україні можуть надати протитанкову зброю, засоби радіоелектронної боротьби, засоби радіоелектронної розвідки і ракетні комплекси. Але перед тим, як передати допомогу, США мають отримати від нашої держави гарантію, що зброя не потрапить до рук Путіна через якісь незрозумілі канали", — розповів Вадим Хомаха.

За словами керівника «Digests & Analytics Ukraine» США перед Україною не мають жодних зобов’язань.

«На жаль, наша держава не є навіть партнером для Сполучених Штатів Америки. Відповідно, ми не маємо жодних преференцій. А прийняття закону, який стосується надання Україні летальної зброї — лише жест доброї волі. І те ми його маємо тільки завдяки позиції США з приводу підтримки і захисту демократії. Летальну зброю від цієї держави отримують близько 60 країн. Для цього у США існує відповідний документ з переліком таких держав, але Україна серед них відсутня. Тому що в американського керівництва немає довіри до нашого», — повідомив він.

Експерт порадив українцям не звертати увагу на заяву Віктора Муженка про виділення Україні летальної зброї.

«Те, що сказав начальник Геншатбу, немає до реальності жодного відношення. Коли Трамп матиме рішення, нам його оголосять. Це буде досить гучна заява. А наші можновладці можуть говорити будь-що. Якби такі висловлювання потрапляли до американських ЗМІ, думаю, розмови про зброю для України дуже швидко припинилися», — зазначив Вадим Хомаха.

Ірина Сатарова