Сидить Матуся при дорозі, світла як Великдень

В селі Старе Бориспільського району, що на Київщині, відбулася знаменна подія — відкриття монумента Матері.

Сидить Матуся при дорозі, світла як Великдень

У бронзі вилито скульптуру старенької матері, що сидить на камінчику на перехресті доріг, очікуючи своїх синів з війни. Ініціаторами проекту споруди стали громадські організації «Патріот», та «Союз експертів по боротьбі з корупцією», ідея яких була підтримана та схвалена державними структурами.

Образ монументу вибраний неспроста. Він скопійований з мешканки села Старе, нині вже померлої, Єфросинії Сидорівни Бойко, яка проживала по вулиці Партизанській. Будучи інвалідом, пережила холод, голод і розруху війни, як і більшість українських жінок. Це вона самотужки збудувала першу повоєнну хату на хуторі Гора, працювала на Старинському цукровому заводі.

Максимум зусиль до відкриття монумента приклали керівник патронатної служби Міністра культури України Дмитро Олексійович Зеленецький, проректор Держуніверситету ім. Т. Г. Шевченка Вячеслав Вікторович Шамрай, заступник громадської організації «Патріот» Андрій Степанович Хома, виконавчий комітет Старинської сільської ради на чолі з сільським головою Валерієм Миколайовичем Макаренком, Скульптор монументу — Богдан Анатолійович Козаченко. Автор ідеї проекту — Сергій Сергійович Ніжинський.

Урочисто перерізати червону стрічку відкриття монумента Матері було надано керівнику служби Міністра культури України Дмитру Зеленецькому, Старинському сільському голові Валерію Макаренку та автору ідеї Сергію Ніжинському.

У привітальному слові Старинський сільський голова Валерій Миколайович наголосив, що для старівців, сталася дуже історична подія — відкриття монумента Матері. Знаменно те, що це сталося на День села. Таким чином ми причетні до того, щоб про наше село Старе дізналися не тільки в Бориспільському районі, але й в Україні.

Керівник служби Міністра культури України Дмитро Зеленецький зачитав вітальне слово міністра Культури України. Зокрема в ньому йшлося про те, що кожен з дитинства і до своїх останніх днів несе в собі єдиний і неповторний образ — образ своєї матері, яка все розуміє, пробачить і завжди підтримає.

Образ Єфросинії Сидорівни Бойко є збиральний, в ньому кожен може побачити щось від своєї мами чи бабусі. Дмитро Олексійович вручив подяки Міністерства культури України сільським активістам, які були причетні до створення монумента.

Автор ідеї створення монумента Матері Сергій Ніжинський в своїй промові проголосив, що провів своє дитинство на цій землі і тому перш за все створював його для дітей, щоб вони ніколи не забували своїх матерів. Цей монумент стане візитною карткою села, тому що він стоїть прямо в’їзді у Старе.

Заступник громадської організації «Патріот» Андрій Хома щиро подякував за запрошення і від імені голови організації Миколи Ярославовича Голомші привітав присутніх з днем села і щиро подякував тим людям, які будують, які творять і створюють. Така прекрасна споруда створена вперше в Україні. Цей монумент увібрав в собі Віру, Надію і Любов — три християнські чесноти, притаманні нашим матерям.

Освячення монумента провів настоятель Української православної церкви Київського патріархату благочинний Бориспільського та Баришівського районів митрофорний протоієрей отець Ігор.