Пост-реліз Прес-конференції з нагоди Міжнародного дня безпечнішого Інтернету — «ДЕНЬ БЕЗПЕЧНІШОГО ІНТЕРНЕТУ: НОВІ ВИКЛИКИ».

7 лютого 2017 року, за ініціативою Інтернет Асоціації України (ІнАУ) в агентстві УНІАН проведено Прес-конференцію з нагоди Міжнародного дня безпечнішого Інтернету — «ДЕНЬ БЕЗПЕЧНІШОГО ІНТЕРНЕТУ: НОВІ ВИКЛИКИ».

Пост-реліз Прес-конференції з нагоди Міжнародного дня безпечнішого Інтернету — «ДЕНЬ БЕЗПЕЧНІШОГО ІНТЕРНЕТУ: НОВІ ВИКЛИКИ».

У прес-конференції прийняв участь Іван Пєтухов, голова Правління НАУ, Голова Комітету ІнАУ з питань ІКТ в освіті.

Спікерами прес-конференції також були:

Олександр Федієнко Голова Правління ІнАУ, Валерій Пекар представник Громадянської платформи «Нова країна», Володимир Ляшенко член Комітету ІнАУ з питань доступу до інфраструктури телекомунікацій.

Основними питаннями заходу стали:

  • безпека контенту: можливості безпечного доступу в Інтернет, методи викорінення шкідливого контенту, усунення небезпек в Мережі для дітей і підлітків, створення безпечного контенту;
  • забезпечення права громадян на доступ до Інтернету:
  • про відповідальну позицію провайдерів і про фейкові повідомлення щодо нібито анонсування провайдерами відключення Інтернету в Україні в лютому 2017 на кілька діб;
  • безпека функціонування інфраструктури: протидія незаконному вилученню серверів, захист від крадіжок обладнання і пошкодження кабельних мереж, методи недопущення зловживань монопольним становищем на ринку доступу до інфраструктури телекомунікацій, дерегуляція та впровадження європейських принципів регулювання.

Іван Пєтухов зауважив, що доступ до Інтернету є правом, яке визнано ООН, але до цього часу не визнано в Україні, при цьому головний акцент у створенні умов для безпечного Інтернету має бути спрямований на виховання дітей та молоді у родині та шкільних закладах. Замість законодавчих заборон і формування структур з захисту моралі діти з наймолодшого віку мають отримувати навички поводження у віртуальному середовищі, ніщо інше крім освіти і виховання у цій справі не допоможе. Зусилля держави і громадськості мають бути направлені не на блокування поганого контенту, а на створення корисних інтернет-ресурсів.

У якості прикладу навів Всеукраїнський конкурс на кращий веб-сайт навчального закладу, який ІнАУ щорічно проводить за підтримки Міністерства освіти і науки України. Дитина має бачити в Інтернеті інструментарій, що допоможе їй у житті.

Крім того, він зупинився на законодавчому забезпеченні питань Інтернету. На цей час в Верховній Раді зареєстровано біля 50 законопроектів, норми і положення яких направлені на боротьбу з громадянами та їх правом доступу до інформації і це, зазначив він, не вектор наближення до цивілізованого суспільства. Окремо він нагадав про проекти законів про електронні комунікації та щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень, які не відповідають Конституції та законодавству України, порушують Національну безпеку, наближують до законодавства агресора, а не ЄС. Актуальним питання він також назвав питання захисту персональних даних, яким раніше займалася окрема структура держави і яку знищила попередня влада.

Керівник ІнАУ Олександр Федієнко звернув увагу, що День безпечнішого Інтернету став щорічною подією, метою якої стало об‘єднання зусиль зацікавлених сторін — як державного, так і приватного секторів — задля підвищення рівня обізнаності щодо безпечного використання Інтернету, а також широкого кола безпекових питань в цифровому середовищі. Безпека в Інтернеті — це не лише безпека контенту, це також гарантування права громадян на доступ в Інтернет, а також безпека функціонування інфраструктури телекомунікацій.

Валерій Пекар нагадав, що Інтернет є одним з основних елементів протидії російській агресії, так само як три роки тому Незважаючи на спроби розхитати ситуацію, українські провайдери в першу чергу налаштовані на безперебійне постачання Інтернет-послуг споживачам. Сьогодні це є базова послуга, як вода, світло і тепло. Але ми дуже часто бачимо незаконне втручання силових структур у господарську діяльність операторів телекомунікацій. Україна посідає 162 місце в світі по рівню економічної свободи. Одним з елементів економічної свободи є захист від незаконного втручання у господарську діяльність підприємств. Ми мусимо переглянути підходи до свободи господарської діяльності у цій справі і забезпечити базове право громадян на доступ в Інтернет.

Володимир Ляшенко у своєму виступі зазначив, що доступ до інфраструктури телекомунікацій — базова проблема безпеки в Інтернеті, і розповів про роботу над законопроектом про доступ до об’єктів з метою розвитку телекомунікаційних мереж.

Сьогодні під виглядом обмеження доступу до інфраструктури обмежується доступ до інформації. Якщо ми сьогодні не узаконимо доступ до інфраструктури, ми позбавимо громадян України незалежних джерел інформації, додав він.

Спікери також відповіли на запитання журналістів.

Аудіозапис — прес-конференції.