Нацрада не захотіла зробити Одеський ОРТПЦ цифровим провайдером

Як повідомлялося раніше, 19 січня 2017 року в Держспецзв’язку на черговому засіданні Міжвідомчої координаційної групи з упровадження в Україні цифрового телерадіомовлення розглядалися проблемні питання виконання плану впровадження, розв’язанні більшості яких лежить у площині діяльності Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Нацрада не захотіла зробити Одеський ОРТПЦ цифровим провайдером

11 лютого ми інформували читачів про внесення Національною радою змін до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору та відмову у відтермінуванні відключення ефірного аналогового телебачення на рік.

На наступному засіданні, 16 лютого, Нацрада вирішила в черговий раз залишити без розгляду заяву Одеського обласного радіотелевізійного передавального центру (Одеський ОРТПЦ — підприємство у складі Концерну РРТ — директор Валерій Волков) про видачу ліцензії провайдера цифрового ефірного телебачення стандарту DVB-T2.

Щодо мотивів рішення Нацради можна прочитати у статті «Детектор медіа».

Валерій Волков звинуватив Нацраду в тому, що вона сама себе заганяє в глухий кут з вимкненням аналогового телебачення і вивільненням цифрового дивіденду. «Ви не можете вивільнити перший цифровий дивіденд, поки не переформатована мережа Зеонбуду і не вимкнений аналог. Але вимкнути аналог ви не можете, тому що немає достатнього покриття. А пере форматувати мережу Зеонбуду ви не можете, не вимкнувши аналог. Забезпечивши покриття в Одеській області з нашою допомогою, ви дасте змогу пере форматувати мережу Зеонбуду, далі вимкнути аналог в Одеській області і почати рухатися далі», — вважає пан Волков.

«Детектор медіа» нагадує, Згідно з міжнародними зобов’язаннями за угодою «Женева-2006» Україна мала вимкнути аналоговий телевізійний сигнал і перейти на цифру ще влітку 2015 року. Але цього не сталося через низку об’єктивних і суб’єктивних причин, які досі не вирішені (недостатній рівень покриття цифровим ефірним ТБ, монополізація ринку одним провайдером, незабезпеченість усіх аналогових мовників цифровими ліцензіями тощо).

6 квітня 2016 року Кабінет Міністрів України визначив дату вимкнення аналогового мовлення — 30 червня 2017 року. Відповідні зміни було внесено до Плану використання радіочастотного ресурсу постановою № 269.

26 жовтня 2016 року Кабінет Міністрів Українизатвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення.Згідно з планом, протягом 2017 року Концерн РРТ має бути залучено до розбудови національної цифрової мережіз одночасною видачею державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

На початку 2017 року стало відомо, що медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового телебачення до 2019 року.27 січня медіагрупа «1+1 медіа» поширила публічну заяву на цю тему та виступила проти повного переходу на цифрове ефірне телебачення з липня 2017 року і вимкнення аналогового сигналу.

14 лютого провайдер цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд» розповсюдив заяву про те, що в так званих «зонах розходження» (територіях, де у випадку вимкнення аналогового сигналу у глядачів можуть виникнути проблеми з прийомом цифрового телебачення) знаходяться лише 170 тис. домогосподарств, які приймають аналогове телебачення з ефіру.

У відповідь на заяву «Зеонбуду» група «1+1 медіа» заявила, що проблеми з прийомом сигналу Т2 є практично по всій території України,зокрема на заході країни доступ до нього мають лише 50−60% населення.

17 лютого за зачиненими дверима Національна рада провела термінову нараду з керівниками (відповідальними) за виконання Плану впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення щодо питання — що робити з аналоговим мовленням? Відповідь тримають під замком.

Час йде, а виконання Плану КМУ пущено на самоплив. Цікаво, яку відповідь та оцінку отримає Національна рада 22 лютого в Комітеті ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики, де буде розглядатися Звіт про діяльність Національної ради за 2016 рік?