Засідання комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

12 квітня 2017 року проведено чергове засідання комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку.

Засідання комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

Гостра дискусія відбулася при розгляді проекту Закону «Про радіочастотний ресурс» (р.№ 5051, н.д. О. Данченко та ін.).

Народний депутат Ю. Мороко, мотивуючи відсутність висновку КМУ, негативні висновки ГНЕУ та Мінфіну, наявність 8 сторінок зауважень ЦОВЗа та невраховані пропозицій НКРЗІ, запропонував відкласти розгляд проекту.

Також він нагадав, що до комітету надійшла позиція лише одної громадської організації — Комісії з питань науки та ІТ, і не відомо яка офіційна позиція Асоціацій «Телас», ІнАУ, «Телекомунікаційної палати».

Голова комітету О. Данченко висловив підозру щодо упередженості висновку ГНЕУ, який зроблено нібито під одного учасника ринку і запропонував висловиться присутнім.

Голова НКРЗІ О. Животовський та представник ЦОВЗа О. Майорніков підтвердили наявність зауважень та пропозицій, але сподіваються на їх врахування у другому читанні проекту. Також було сказано, що КМУ не може розглянути проект через відсутність позиції Мінекономрозвитку.

Незважаючи на відсутність офіційної позиції, голови «Телас» (Л.Ошеров), ІнАУ (О.Федієнко), «Телекомунікаційної палати» (Т.Попова), а також представники ПрАТ «МТС Україна» та ТОВ «лайфселл» висловилися за скоріший розгляд проекту у стінах парламенту.

Народний депутат Р. Лук’янчук нагадав присутнім, що надія на друге читання може бути марною і що в другому читанні може скластися така ситуація, коли не будуть враховані більшість зауважень через норми Регламенту ВРУ.

О.Гусєв, нагадав присутнім про основні зауваження до проекту. Так, зокрема в ЗП йде посилання на закон про електронні комунікації, але на цей час їх в парламенті 4 з різними підходами (або відсутністю) щодо питань фінансування РЧ моніторингу, державного нагляду, повноважень регулятора тощо. Прийняття любого ЗП, не пов’язаного з проектом О. Данченко, потребуватиме зміни цілих блоків положень проекту закону про РЧР. Крім того, проектом не скасовується дозвільний характер діяльності УДЦР (він маскується під інші визначення), і зовсім не зрозуміло з якого «переляку» НКРЗІ отримує повноваження правоохоронного органу!

Більшістю голосів («проти» голосував лише Ю. Мороко), комітет прийняв рішення винести проект на розгляд в сесійну залу для прийняття у першому читанні.

На одному з наступних засідань питання РЧР будуть доведені представникам Єврокомісії.

За результатами розгляду питання «Про стан реалізації Рекомендацій парламентських слухань «Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України», затверджених Постановою Верховної Ради України № 1073 від 15 квітня 2016 року, прийнято рішення:

— визнати виконання Рекомендацій КМУ на недостатньому рівні;

— визнати роботу Секретаріату КМУ незадовільною;

— інформувати прем’єр-міністра про невиконання його рішень співробітниками Секретаріату.

Було також наголошено, що створилася система ігнорування Кабінетом Міністрів рішень парламенту, починаючи з 2014 року.

В ході розгляду питання щодо «Виконання плану заходів щодо дерегуляції господарської діяльності, затверджених Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2016 року № 615-р» було повідомлено про заходи щодо ситуації з рішенням МОЗ про санітарні норми.

Інформація була взята до відома та прийнято рішення про направлення звернення з цього питання до КМУ.

В різному було затверджено розклад засідань на травень, а також обговорено питання:

— де на цей час знаходиться український супутник, що був зроблений для запуску. НКАУ інформації котрий місяць з цього приводу не надає. Але є інформація, що він може знаходитись на заводі ім. Хрунічева держави — агресора РФ, і що з ним там роблять, не відомо.

— чому у воюючої держави Україна до цього часу не створено Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій України.

Запропоновано звернутися до КМУ та СБУ щодо роз’яснення ситуації.

Згідно повідомлення на запитання, сьогодні (12.04.2017) Уряд затвердив зміни до Національної таблиці розподілу смуг радіочастот України та Плану використання радіочастотного ресурсу України", якими, крім іншого, дозволено тимчасове використання радіочастотного ресурсу України іноземними користувачами для забезпечення проведення та висвітлення заходів у сфері культури і мистецтва пісенного конкурсу «Євробачення».

Також присутні звернулися до комітету з пропозицією відслідкувати передачу необхідних документів до секретаріату ВРУ стосовно рішення засідання комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, де розглядався проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за пошкодження телекомунікаційних мереж) (р.№ 4497, н.д. Р. Семенуха та ін.).

За інформацією, голова комітету Кожем’якін блокує підписання протоколу та передачі необхідних документів.