Чи отримає телекомунікаційна галузь захист влади від диверсій та терактів

9 серпня відбулася робоча нарада за участю представників громадських організацій, операторів/провайдерів телекомунікацій та органів державної влади стосовно запобігання проявам диверсій та терористичних акцій

Чи отримає телекомунікаційна галузь захист влади від диверсій та терактів

Вони призводять до знищення елементів телекомунікаційних мереж (пошкодження магістральних кабельних ліній зв’язку, оглядових пристроїв кабельної каналізації електрозв’язку тощо).

Присутніми була висловлена занепокоєність щодо збільшення випадків крадіжок телекомунікаційного обладнання та кабелів зв’язку, а в останній час активізації ворожих елементів, які здійснюють підпали та знищення елементів кабельних каналізацій. Такі дії мають ознаки диверсій та терористичних актів, направлені на знищення системи управління, оповіщення, забезпечення зв’язком та іншими послугами органи влади, військові формування та громадян, але органи влади та правоохоронні органи до цього часу практично не звертають увагу на ці випадки та кваліфікують їх як крадіжка.

Наведені приклади дій «5-ї колони» в Криму у порівняннями з випадками останнього часу говорять про те, що висновки владою не зроблені, а існуючої єдиної державної політики на цей час недостатньо для вирішення питань та протидії диверсіям та терактам.

В ході обговорення порядку денного було запропоновано для обговорення спільний план дій.

До проекту зазначеного плану увійшли актуальні питання, в тому числі:

— законодавчого забезпечення;

— взаємодії правоохоронних органів та суб’єктів ринку телекомунікацій;

— створення робочих груп для опрацювання питань пов’язаних з критичною інфраструктурою;

— підготовки та направлення матеріалів (звернень, пропозицій тощо) Верховній Раді, Президенту, РНБО, Кабінету Міністрів, правоохоронним органам;

тощо.