Сміттєпереробний завод замість сміттєспалювального: чому Україна має брати досвід Житомира

Як зробити Київ та інші міста енергонезалежними та більш комфортними для життя, дізнавалися журналісти i-ua.tv.

Сміттєпереробний завод в Житомирі
Сміттєпереробний завод в Житомирі

Житомир переходить на 100% ВДЕ

По всьому світу, у багатьох містах, особливо в Європі, активно просувається перехід на відновлювані джерела енергії (ВДЕ). В Україні ж саме Житомир має один з кращих досвідів в цьому напрямку. Саме тому Житомирська міська територіальна громада, в рамках прес- туру для журналістів 17 березня, показала, як місто ефективно реалізує програми енергоефективності та енергозбереження.

Зокрема за даними Житомирської міської ради, Житомир одне із перших міст у Східній Європі офіційно заявив про перехід на 100% використання відновлюваної енергії. Місто планує стати кліматично-нейтральним до 2050 року. До речі, місто прийняло стратегію енергонезалежності ще з 2014 року.

За словами мера Житомира Сергія Сухомлина, таке рішення допомогло зменшити навантаження на екологію, зекономити бюджетні кошти та вдвічі скоротити споживання газу за минулий опалювальний сезон.

«Зараз тарифи в місті є одними з найнижчих в Україні. В місті запроваджується вітрова та сонячна генерація, працює екологічний сміттєпереробний завод. В планах будівництво ТЕЦ на альтернативному паливі — по спалюванню сміття та деревини для раціонального використання ресурсів. Також в Житомирі планують побудувати нові очисні сучасні споруди води за найновішими європейськими технологіями. Крім того, в місті продовжується утеплення садочків. Адже Європейські країни дають гранти та фінансування на різні програми», — зазначив мер.

Тож в рамках прес-туру журналісти змогли в цьому переконатися, побувавши на термомодернізованих об’єктах за фінансової підтримки Північної Екологічної Фінансової Корпорації NEFCO та Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля, в рамках проєкту GIZ «Енергоефективність в громадах» та програми «ЕНЕРГОДІМ» ДУ «Фонд енергоефективності». Зокрема, відвідати термомодернізований ДНЗ № 6, а також ознайомитись із комплексним проведенням заходів з енергоефективності у житловому будинку ОСББ «Вулик-21» в рамках програми «Енергодім».

ДНЗ № 6 приклад енергоефективності

За даними департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради, в садочку за кілька років замінили вікна, двері, утеплили фасад та навіть обладнали всім необхідним бомбосховище. Тож діти під час повітряної тривоги можуть перебувати у комфортних умовах. Адже завдяки новітнім технологіям та модернізації, навіть в укритті є опалення і температура тримається на рівні 20 градусів тепла.

Санвузол в бомбосховищі ДНЗ № 6. До речі, у столичних навчальних закладах немає таких умов.

Також в міській раді зазначають, що з 2015 по 2018 рік вдалося реалізувати проект по утепленню об’єктів муніципальної сфери — близько 20 будівель. Зокрема, один з корпусів лікарні № 1, десять садочків та шість шкіл. Кошти залучалися від Північної Екологічної Фінансової Корпорації NEFCO та інших партнерів. Загальна вартість проекту 4,5 млн євро.

За словами начальника відділу інфраструктурних проектів, енергоефективності та промоцій економічного розвитку Житомирської міської ради Олександра Гончарука, після модернізації садочка № 6, оплата теплопостачання значно зменшилася.

«За останні роки економія складає 55- 60% від очікуваного споживання. Це дуже хороший показник на рівні України. Адже майже вдвічі скоротилося споживання теплоенергії», — каже Олександр Гончарук.

Він підкреслив, що спочатку в садочку були утеплені стіні, а через два роки встановили індивідуальний тепловий пункт, який самостійно дозволяє регулювати температуру в закладі.

ОСББ «Вулик-21

Житлову дев`ятиповерхівку по вулиці Народицька, 21 ввели у 1997 році. Проте через значні енерговитрати в 2015 році мешканцями було взято участь в «теплих кредитах» у сумі 188036,00 грн. Зокрема, на заміну та встановлення вікон у місцях загального користування.

З міського бюджету компенсовано 30% - 56410,80 грн., з обласного бюджету — 10000,00 грн., з державного 44,62% - 83901,67 грн.

Також в будинку здійснюються заходи по реалізації енергоефективних заходів відповідно пакету «Б» по програмі «Енергодім». Зокрема, теплоізоляція трубопроводів системи внутрішнього теплопостачання в неопалювальних приміщеннях, гідравлічне балансування системи опалення шляхом встановлення автоматичних клапанів, комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін. А також заміна зовнішніх дверей або/та облаштування тамбурів зовнішнього входу, заміна блоків віконних та блоків балконних дверних у приміщеннях (місцях), загального користування будівлі, заміна блоків віконних та блоків балконних дверних у квартирах, утеплення і скління наявних балконів і лоджій. Загальна вартість проекту — 25 млн. грн.

За словами мешканців будинку та голови ОСББ Панченко Людмили Леонідівни, це значно скоротило енерговитрати.

«В квартирах взимку жарко», — зізнаються жителі ОСББ «Вулик-21.

До речі, в Житомирі діє кілька програм з енергоефективності. Тож Києву та іншим містам треба брати приклад з Житомира, особливо з досвіду будівництва сміттєпереробного заводу, який не шкодить довкіллю на відміну від столичного сміттєспалювального заводу Енергія, який отруює своїм смородом Дарницький район столиці.