Володимир Пилипенко: «Санкції має відчути кожен росіянин»

Найбільша АЕС у Європі, яка дає 25% усіх електрогенерацій України, перебуває зараз під контролем росіян. І під провокаційними обстрілами. Чи є надія, що після засідання ООН з цієї теми все ж таки знайдеться можливість направити на ЗАЕС місію МАГАТЕ. І що вдасться встановити певний режим моніторингу на станції. Але питання її визволення залишається відкритим. Окупація ЗАЕС, поява там важкої техніки становить небезпеку не лише для України, а й для всіх прилеглих країн.

Володимир Пилипенко
Володимир Пилипенко

Для Росії такий шантаж — це змусити Україну підписати примусовий мирний договір. Тож як будуть розвиватися події та що мають робити міжнародні організації у відповідь на ядерний тероризм, запитали у народного депутата VI-VII скликань, керівника Українського центру соціально-правових досліджень Володимира Пилипенка.

— Чому МАГЕТЕ та ООН нічого не роблять для вирішення ситуації на ЗАЕС?

— Вони нічого не можуть вдіяти з цією ситуацією, яка є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права та воєнним злочином, який становить небезпеку не лише для України, а й для усієї Європи. Ми вже бачили їх занепокоєння з приводу звірств, які відбулися з нашими військовополоненими в Оленівці та з приводу всіх інших воєнних злочинів, які вчиняє рф. Тому безпорадність ООН вже не дивує.
З приводу подій на ЗАЕС міжнародне гуманітарне право дає чітке розуміння. Є Женевські конвенції, які стосуються засобів ведення війни, порушення яких є міжнародним злочином. Відповідний протокол забороняє будь-які військові дії, напади на об’єкти, які становлять небезпеку — сюди відносяться АЕС. Це стаття 56 додаткового протоколу № 1. Тому все, що відбувається на ЗАЕС, є серйозним порушенням Женевських конвенцій та воєнним злочином. Тому саме захоплення АЕС вже є тяжким воєнним злочином. Тому тут вже не ООН треба втручатися, цю справу мають коментувати слідчі та прокурор Міжнародного Кримінального суду.

— Чи вдасться притягнути винних за ядерний тероризм?

— Міжнародний Кримінальний суд буде в найближчому майбутньому розглядати справи, пов’язані з агресією рф та воєнними злочинами. Буде міжнародний трибунал. Проблема в тому, що росія шантажує Радбез ООН. Тому поки рф не буде позбавлено членства в Радбезі ООН, ця організація буде залишатися в юридичному сенсі імпотентною по відношенню до агресивної війни, яка йде в Україні.

— Чи існує загроза вибуху на атомній станції та якими можуть бути наслідки?

— Ми не можемо прогнозувати всі жахливі наслідки, які можуть бути в результаті цього. Всі ті, хто захопив найбільшу АЕС в Європі, яка має 6 атомних реакторів, вони фактично є смертниками. Якщо станеться провокація, вони загинуть. Крім того, зброї проти вітру, який розноситиме ядерний пил, немає. Тому постраждають не тільки мешканці України, а й Європи. Мешканці Києва не зможуть повноцінно жити та працювати.
Нагадаю, російський генерал сказав, що треба виконувати будь -які накази. Тут буде або російська земля, або випалена земля. З таким наказом мова може йти і про акт геноциду проти українського народу. Адже жити на території, яка буде охоплена радіацією, ніхто не зможе.
Тому потуги міжнародних організацій про їх стурбованість, нікому не допомагають, а вселяють переконання в агресора, що його бояться. Але українці не бояться росіян.

— Чи може рф використовувати ЗАЕС для шантажу України, для того, щоб Україна підписала мирний договір москви?

— Методи ведення війни, які є неприйнятними з точки зору гуманітарного права, які застосовує рф, шантажують нас у всьому. Вони хочуть посіяти паніку та страх серед українців, але їм це не вдається. Вони не схилять владу та українську націю до переговорів з ними. Будь- які перемовини з агресором та вбивцею можливі лише після капітуляції агресора. На жодний шантаж ми не підемо.

— Якщо вибух станеться, чи понесуть відповідальність ООН та МАГЕТЕ?

— МАГЕТЕ не можемо притягнути до відповідальності, бо це міжнародна організація, яка слідкує за мирним використанням атомної енергії. Тут питання чи вчинили вони всі дії, на які були уповноваженними задля недопущення ядерного тероризму. Поки росія є у складі ООН, ця організація є не дієвою з точки зору міжнародного права. Тому ООН не може нічого зробити для розрядки ситуації на ЗАЕС. З іншого боку ми зможемо говорити про застосування рф ядерної зброї. Адже це не лише тактичні чи балістичні ракети. Використання АЕС може бути розцінене, як використання ядерної зброї. Це чергове порушення міжнародного права.

— Чому росія досі не визнана країною терористом?

— Росія також шантажує США. Зокрема розірванням дипстосунків. Тобто є певний міжнародний шантаж. Поки що відповідні органи США не визнали рф країною терористом, говорить про те, що вони хочуть або обійти цей шантаж, або вони сприймають це як шантаж та не йдуть на поступки рф.

З іншого боку в країнах Європи, зокрема в ЄС, підтримують Україну. Наприклад, Естонія одна з перших країн, яка визнала, що в Україні вчиняється геноцид. Також Естонія визнала рф країною спонсором тероризму. Цей процес буде продовжуватися і все більше країн розуміють, що Україна не може програти, адже тоді програє не український народ, а весь цивілізований світ. Тому всі країни поступово дійдуть до того, що зробила Естонія.

— В ЄС хочуть скасувати візи росіянам, щоб вони не могли їздити до Європи. Як ви вважаєте, допоможе цей крок усвідомити росіянам, що треба не мовчати, а виступати проти війни з Україною?

— Відповідати за війну в Україні повинні росіяни. Всі росіяни винні в тому, що відбувається в Україні, адже вони хочуть знищити українську націю. Вони обрали владу, яка знищує українців. Тому росіяни мають відчути на собі, що вони винні. Крім того, в міжнародному праві є таке поняття, як відповідальність нації. Поки що воно не унормоване. Воно не стало частиною міжнародного права. В міжнародному праві санкції це вид відповідальності.

Тому кроки окремих країн ЄС, зокрема, в’їжджати росіянам на територію ЄС, мають під собою певне правове підґрунтя. Питання в тому, що 7 пакет санкцій проти рф, розглядає це питання. Тому саме санкції проти росіян, буде певною міжнародно- правовою приюдицією, коли держави Європи, як суб’єкти міжнародного права, визнають, що відповідальність несуть не лише конкретні злочинці, а і весь народ, який відповідальний за те, що відбувається в Україні.

Тому треба ще більше тиснути на росію та росіян санкціями. Їх має відчути кожен росіянин. Крім того, росіяни мають виїхати з Європи.

Рекомендовані публікації