Валерій Клочок: «В Україні можуть розмістити ядерну зброю США»

Україна подала заявку на вступ до НАТО, а Конституційний суд рф схвалив документи про входження «днр», «лнр», Херсонської та Запорізької областей до складу росії. Чим загрожує незаконна анексія та чи стане Україна членом НАТО, спитали у експерта з політичних та економічних питань Валерія Клочка.

Валерій Клочок
Валерій Клочок

— Які наслідки чекають рф та Україну після так званих референдумів? Навіщо вони путіну?

— Приєдання 4- х областей до рф знаходиться на завершальному етапі. Проте за логікою, президент рф в. путін не мав оголошувати мобілізацію та займатися ескалацією в країні. Тому що будь- яка дія, що пов'язана з частковою мобілізацією та з анексією територій, означають, що путін лише погіршує стан справ.

Світ уже визначився зі своє реакцію на такі події. Україна подала заявку на членство в НАТО на тлі цих подій, та не отримала відмови. Головне риторичне питання, наскільки швидко цей процес завершиться. Тому питання не в часі, а в принципі погодження. Можна закидати, що Україні погодили вступ до НАТО, ще у 2008 році, але є багато всього відбулося з того часу.

Що стосується ситуації з мобілізацією в рф, то вона відбувається не дуже вдало. Кількість мобілізованих з різних регіонів рф не свідчить про доблесну другу армію світу. Це підриває авторитет до президента в. путіна і до путінського режиму. Тим паче, що мобілізація в рф, відбувається дуже хаотично.

Крім того, путін провалив свій план по так званій спецоперації, завдяки якій він намагався змістити правлячий режим України, який президент рф назвав нацистським. Все більше росіян розуміють, що це не правда, тому путін продовжує втрачати підтримку. Далекий від думки, що у росіян зараз змінюється мислення. Цей процес буде не швидким, але його вже запущено. Тому вся історія з анексією дуже не вигідна самому путіну, але він це усвідомити не хоче.

— Чи є втрата Лиману великою політичною поразкою путіна?

— Не було ніякого приєднання. Але якщо зараз аналізувати багатьох російських пропагандистів, то там з'являються написи, що Херсон чи Луганська область це росія. Проте в майбутньому це будуть серйозними репутаційними втратами для путіна. Але коли ще не було анексії та приєднання до рф, варто згадати звільнення Харківщини від окупації. Вже тоді російські пропагандисти казали, що є великі провали в армії рф. Найголовніший аргумент, що росіяни зазнають втрат. Можна приплести, що здають російські території, але справа в тому, що велася мова про військові удари по території рф. Але ж ще на початку вересня головокомандувач В. Залужний заявив, що по військових аєродромах в Криму ЗСУ завдали ракетні удари. Ця територія була анексована. Тому виникає питання, чому путін на це якось по- іншому не відповідав і чому у нього не вистачає потуги змінити хід війни та повернути її на свою користь. Відповідь — повний провал збройних сил рф. Ця армія не здатна чинити військовий опір наступальним діям ЗСУ.

— Чому змінюється риторика російських пропагандистів, які почали визнавати поразки армії рф?

— Будь- який успіх- серйозний інструмет для пропаганди. Але ніхто не буде говорити, якою ціною його було досягнуто. Сьогодні у армії рф є багато поразок. Тому у них виникає запитання, а чому ми програли? А виявляється, що все дуже просто. Гроші, які виділяються на армію — розкрадаються. В армії немає сучасного озброєння, а вся могутність виявилася не такою великою, як про неї розповідали. Тому тут мали б розпочатися соціальні зсуви. Наприклад, акції протестів. Але справа в тому, що зараз акції не проводять під гаслом — «Ні війні» та не треба йти в Україну, щоб вбивати українців. Зараз проходять акції протестів — «Ні мобілізації». Адже росіяни не хочуть йти на війну, бо бояться, що їх вб'ють. Вони переживають виключно за себе. Проте в суспільстві ще немає необхідної соціальної напруги для того, щоб почати незворотні революційні процеси. Ці процеси зараз відбуваються у політикуму. Тому вся ця історія з анексією та невдалою мобілізацією знайде відображення у політичному керівництві. Вони будуть думати, що робити далі, бо успіху в Україні не матимуть. Люди в рф, як мовчали, так і мовчать, їм головне, щоб їх не чіпали. В рф може змінитися ситуація, тільки, якщо у ЗМі, зокрема з екранів телевізору почнуть казати правду.

— Чи зможуть санкції потопити економіку рф. Та які мають бути санкції, щоб відбувся розпад росії?

— 147 млн громадян, які зараз проживають на території рф хочуть їсти. Якщо в людей не буде, що їсти, то виникнуть соціальні бунти. Після оголошення мобілізації з рф втекло близько мільйона людей. Тільки до Казахстану виїхало 100 тисяч. Якщо до Європи поїде 5 млн росіян, то це буде катастрофою. Тому світ ставить завдання переформатувати рф. А санкції мають бути такими, щоб вони не дали змогу вести військову агресію. Вони мають бути секторальними. На сьогоднішній день росіяни не відчули на собі цих санкцій. Вони як жили бідно, так і живуть. Їх відчуває політична еліта. До речі, близько 3% населення рф володіє більшістю багатств росії. Тому санкціями треба ослабити економіку рф до такого стану, щоб вона була спроможна прогодувати населення рф і не було голодних бунтів. Щоб політична еліта розуміла, що в неї немає виходу. Тобто вони будуть направляти гроші не на війну, а на те, щоб їх не знесли.

Проте санкційна політика по відношенню до рф на сьогодні дуже слабка. Вона має бути абсолютно іншою. Причина в тому, що країни ЄС залежні від російської економіки та енергоносіїв. Впродовж багатьох років, вони вибудовували модель цієї залежності. Тому вони не можуть швидко переорієнтуватися. Це проблема, як Північний потік- 1 та Північний потік — 2. Тому затягується процес щодо ухвалення рішень щодо введення санкцій. Тому вони є малоефективними на сьогодні.

— В якому стані нині знаходиться економіка рф?

— Вона тримається. Є певне переорієнтування на внутрішній ринок. Мається на увазі виробництво. Вони потужно налагодили паралельний імпорт через Китай. В цьому їм допомагає Казахстан. Вони узаконили контрабанду. Тобто можна без проблем завозити контрабандний товар без проблем, задовольняючи внутрішній попит. Але що стосується ВПК та сучасних технологій у них з цим серйозні проблеми.

Загалом в них є дефіцит держбюджету, але серйозних провалів немає. Санкційна політика не достатня, щоб повністю покласти економіку рф. Економіка рф падає. Зараз економічна модель будується таким чином, що вона поки ще здатна вести війну. З 24 лютого до 3 жовтня за спожиті газ, вугілля та нафту ЄС перерахував до бюджету рф майже 100 млрд євро. А загальна сума бюджету рф в 2021 році складала близько 350 млрд доларів. Тож за 7 місяців війни рф отримала від ЄС майже третину від свого річного бюджету.

Економіка рф сильно постраждає після рішення про обмеження цін на нафту. Попередня домовленість в рф уже є. Тож рф в рік втрачатиме майже 25 млрд доларів. Якщо таке рішення буде ухвалено стосовно газу — структура економіки рф буде зазнавати суттєвих змін. До речі, від вугілля рф уже відмовилися. Тому в рф зросте безробіття та рівень бідності. Відповідно рф буде підходити до межі соціальних бунтів. Тому росії треба буде ухвалювати рішення, чи далі продовжувати війну, чи переорієнтовуватися на внутрішнього споживача та задовольняти його потреби. Для цього треба буде припинити війну та добиватися скасування санкцій. Це можна буде зробити, якщо рф сяде за стіл перемовин на умовах України.

— Чи можливо, щоб у рф вилучили ядерну зброю, і що для цього потрібно зробити?

— Така думка притаманна багатьом спецслужбам західних країн. Це питання стоїть. Якщо розглядати модель розчленування рф на окремі країни, то треба розуміти, що необхідно контролювати військовий потенціал. Теоретично забрати ядерну зброю у рф можна, але на це має піти політична еліта рф. Поки що не бачу перспектив, що рф зможе вийти з клубу ядерних держав. Тут можна говорити про Демілітаризацію рф та її військовий потенціал. Це може бути однією з умов зняття санкцій з рф. Як будуть далі розвиватися події, сказати складно. Адже це закрита інформація.

— Чи може Україна після перемоги отримати контроль над ядерним арсеналом рф?

— Поки що такої перспективи не бачу. Можливо буде стояти питання про розміщення ядерної зброї США, якщо Україна стане членом НАТО. Але говорити, що візьмемо контроль за ядерною зброєю рф, поки що не став би.

— Коли Україна може вступити до НАТО та яке місце Україна займе в Альянсі?

— Україна буде рівноправним членом НАТО. Всі члени Альянсу згідно статуту мають однакові права. Певний вплив, більше ніж інші країни, мають США, тому що в них дуже потужна армія та економіка.

Стосовно членства в період війни — не бачу перспектив, що Україна стане членом НАТО до завершення війни. Зараз вже в ГУР називають конкретні терміни завершення війни — найдовше вона може тривати до середини червня — липня наступного року. Хоча ситуація може змінитися в будь- який момент, залежно від того, як в рф будуть розвиватися події. І тут вже не важливо, коли саме Україна стане членом НАТО, адже вона отримує у достатній кількості озброєння, щоб не просто чинити опір, а здійснювати контрнаступ. Якби у нас не було достатньо техніки та озброєння, ми б не могли здійснювати контрнаступ. Проте є відкрите питання по отриманню балістичних ракет великої дальності — на 500 км та більше. Вони повинні бути в Україні, щоб у випадку агресії рф, завдавати ударів по інфраструктурі рф. москва обстрілює Україну і ми повинні відповідати. Про це говорить вище військове керівництво України.

Процес вступу України до НАТО триватиме близько одного року. За моїми прогнозами нас можуть туди прийняти в кінці 2023 року чи в 2024 році.

Читайте також


Рекомендовані публікації