У США думають над поставкою Україні суперечливих касетних боєприпасів

Останніми місяцями українські чиновники закликали адміністрацію Байдена та членів Конгресу надати українським військовим касетні боєголовки — зброю, яка заборонена понад 100 країн, але яку росія продовжує використовувати з руйнівним ефектом в Україні.

У США думають над поставкою Україні суперечливих касетних боєприпасів

Про це пише CNN.

Український запит на касетні боєприпаси є одним із найбільш суперечливих запитів, з яким українці зверталися до США з початку повномасштабної війни.

Як стало відомо CNN, високопоставлені чиновники адміністрації Байдена розглядали цей запит протягом кількох місяців і не відхиляли його повністю.

Касетні боєприпаси є неточними за своєю конструкцією та розкидають «бомби» на великих територіях, які можуть не вибухнути від зіткнення та можуть становити довгострокову небезпеку для будь-кого, хто з ними стикається, подібно до наземних мін, розказав CNN Марк Хізнай, експерт зі зброї та заступник директора зі зброї Human Rights Watch.

Найвищі чиновники США публічно заявили, що планують надати українцям стільки підтримки, скільки їм потрібно, щоб дати їм перевагу за столом переговорів з росією, якщо до цього дійде. Але західна військова техніка не нескінченна, і оскільки запаси боєголовок скорочуються, українці дали зрозуміти США, що вони можуть використовувати касетні боєприпаси, які зараз припадають пилом на складах.

Для України касетні боєприпаси можуть вирішити дві основні проблеми: потребу в більшій кількості боєприпасів для артилерії та ракетних систем, які надали США та інші країни, і спосіб ліквідації чисельної переваги росії в артилерії.

Адміністрація Байдена не відкидала цей варіант на випадок, якщо запаси почнуть небезпечно скорочуватися. Але джерела кажуть, що ця пропозиція ще не отримала серйозного розгляду значною мірою через законодавчі обмеження, які Конгрес наклав на можливість США передавати касетні боєприпаси.

Ці обмеження стосуються боєприпасів із часткою нерозірваних боєприпасів у понад один відсоток, що підвищує ймовірність ризику для цивільного населення. Президент Джо Байден міг би скасувати це обмеження, але адміністрація повідомила, що це малоймовірно найближчим часом.

«Здатність України досягати успіхів на поточній і майбутній фазах конфлікту жодним чином не залежить від закупівлі зазначених боєприпасів і не пов’язана з нею», — сказав CNN помічник у Конгресі.

І українці, і росіяни використовували касетні бомби після того, як росія вторглася в Україну в лютому, але росіяни — які також використовували боєприпаси для руйнівного впливу на цивільних осіб у Сирії — використовували їх частіше та проти цивільних цілей, включаючи парки, клініки та культурний центр, згідно з розслідуванням Human Rights Watch.

Використання росією боєприпасів, включаючи 300-міліметрові касетні ракети «Смерч», які можуть випустити 72 суббоєприпасів на площу розміром з футбольне поле, було задокументовано в десятках українських регіонів, зокрема й у Харкові, повідомляє CNN.

На запитання про негативне сприйняття використання касетних боєприпасів український чиновник швидко відповів, що вони відповідатимуть лише тим самим:

«Ну і що, росіяни використовують проти нас касетні боєприпаси», — сказав український чиновник CNN. «Стурбованість (США, — ред.) пов’язана з побічним збитком. Ми збираємося використовувати їх проти російських військ, а не проти російського населення».

CNN окремо звернулося до Офісу Президента України та Міністерства оборони. ОП направив CNN до Міноборони,

Там повідомили CNN, що не коментують звіти щодо запитів на конкретні системи озброєнь або боєприпаси, вирішивши дочекатися досягнення будь-якої угоди з постачальником, перш ніж робити багато публічних заяв.

США не підписали заборону 2010 року, відому як Конвенція про касетні боєприпаси, і зберігають великі запаси боєприпасів. Але посадовці адміністрації вважають, що, окрім обмежень Конгресу, у використання касетних боєприпасів є занадто багато недоліків (найбільшим є ризик, який вони становлять для цивільного населення), щоб виправдати їх передачу без крайньої необхідності. І наразі США не вважають, що боєприпаси є обов’язковими для успіху України на полі бою.

Проте українські чиновники стверджують, що росіяни широко використовують касетні боєприпаси, і переважно в цивільних районах. З цієї причини українці неодноразово зверталися до Державного департаменту, Пентагону та Конгресу, щоб лобіювати боєприпаси, відомі як покращені звичайні боєприпаси подвійного призначення, повідомили CNN численні джерела, знайомі з лобіюванням.

Український депутат Олексій Гончаренко є одним із чиновників, які наполягали на тому, щоб США надали боєприпаси. «Це надзвичайно важливо, перш за все тому, що це дійсно змінить ситуацію на полі бою, — сказав він CNN, — З ними Україна закінчить цю війну набагато швидше, на користь усім».

«росія широко використовує старі стилі, найбільш варварські стилі касетних боєприпасів проти України», — додав Гончаренко, — Особисто я став жертвою цього. Я був під цим обстрілом. Тому ми маємо повне право використати це проти них".

Перший український чиновник та інше джерело, знайоме із запитами, сказали, що українці хочуть мати касетні боєприпаси, сумісні як з наданими США ракетними установками HIMARS, так і з 155-мм гаубицями, і стверджували, що боєприпаси дозволять українським військам ефективніше атакувати більші розосереджені цілі, такі як скупчення російських солдатів і техніки.

Ні США, ні Україна не є підписантами Конвенції про касетні боєприпаси, яка забороняє використання, виробництво та накопичення таких бомб через потенційний ризик для некомбатантів. Але у 2016 році США почали їх виведення з експлуатації, тому що вони «містили сотні менших вибухівок „касетних бомб“, які часто залишалися нерозірвані на полі бою, становлячи небезпеку для цивільних», згідно із заявою Центрального командування від 2017 року.

США замінили вдосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення, відомі як DPICM, на альтернативну боєголовку M30A1. M30A1 містить 180 тисяч дрібних осколків із вольфрамової сталі, які розлітаються під час удару та не залишають нерозірвані боєприпаси на землі. Українські офіційні особи, однак, кажуть, що DPICM, які США зараз мають на зберіганні, можуть надзвичайно допомогти українським військовим на полі бою — більше, ніж M30A1.

«Вони (DPICM, — ред.) більш ефективні, коли у вас є концентрація російських сил», — сказав український чиновник CNN, зазначивши, що Україна просила зброю «багато місяців».

«Росіяни використовують усі ці касетні боєприпаси, їм байдуже, — сказав чиновник, — Ми будемо воювати з російськими військами, але росіяни воюють з нашими цивільними касетами».

Рекомендовані публікації