США завершують розробку планів щодо відправлення в Україну систему Patriot

Адміністрація Байдена завершує планування надсилання системи протиракетної оборони Patriot в Україну, про що може бути оголошено вже цього тижня, за словами двох чиновників США та високопоставленого чиновника адміністрації.

Система протиракетної оборони Patriot
Система протиракетної оборони Patriot

План Пентагону ще має бути схвалений міністром оборони Ллойдом Остіном, перш ніж його буде надіслано на підпис президенту Джо Байдену, повідомляє CNN.

Троє чиновників повідомили виданню, що очікується схвалення.

Україна закликає США надіслати передову систему протиповітряної оборони великої дальності, яка є високоефективною для перехоплення балістичних і крилатих ракет, оскільки вона потрапляє під шквал російських ракетних і безпілотних атак, які знищили ключову інфраструктуру по всій країні. Це буде найефективніша система оборонної зброї великої дальності, яка буде надіслана в країну, і чиновники кажуть, що вона допоможе захистити повітряний простір для країн НАТО у Східній Європі.

Незрозуміло, скільки ракетних установок буде надіслано, але типова батарея Patriot включає в себе радар, який виявляє та супроводжує цілі, комп’ютери, енергетичне обладнання, станцію керування бойовими діями та до восьми пускових установок, кожна з яких містить чотири готові до стрільби ракети.

Очікується, що після завершення планів «Патріоти» будуть відправлені найближчими днями, а українців навчатимуть їх використовувати на базі армії США в Графенвері, Німеччина, повідомили офіційні особи.

Україна просила систему протягом багатьох місяців, але логістичні проблеми її доставки та експлуатації є величезними. Незважаючи на ці перешкоди, «реальність того, що відбувається на місці» змусила адміністрацію прийняти рішення, сказав CNN високопоставлений чиновник адміністрації, зазначивши, що російські ракети продовжують інтенсивно обстрілювати.

На відміну від менших систем протиповітряної оборони, ракетні батареї Patriot потребують значно більших екіпажів, для належної експлуатації яких потрібні десятки людей. Підготовка ракетних батарей Patriot зазвичай займає кілька місяців, і цей процес Сполучені Штати тепер здійснюватимуть під тиском майже щоденних повітряних атак з боку росії.

Система широко вважається однією з найефективніших видів зброї великої дальності для захисту повітряного простору від балістичних і крилатих ракет, а також деяких літаків. Завдяки своїй дальності та висоті вона потенційно може збивати російські ракети та літаки далеко від їхніх цілей в Україні.

Раніше США надсилали батареї Patriot союзникам по НАТО, таким як Польща, як спосіб зміцнити їхню оборону, а також інші системи зброї в Україну для допомоги у боротьбі з росією.

Останніми роками США відправили ракети Patriot до Саудівської Аравії та Іраку, щоб протистояти загрозам з боку Ірану та його ставлеників, а також до Тихоокеанського регіону для стримування Північної Кореї.

Загалом більше десятка союзників США, включаючи Німеччину, Японію та Ізраїль, також придбали систему.

Останніми місяцями США відправили Україні оборонні національні передові зенітно-ракетні системи середньої дальності.

CNN звернувся до Ради національної безпеки за коментарем. Видання раніше повідомляло, що адміністрація Байдена розглядає такий крок. Минулого місяця держсекретар США Ентоні Блінкен заявив CNN, що США «дуже зосереджені» на постачанні систем ППО Україні.

«І ми працюємо над тим, щоб українці отримали ці системи якомога швидше, але також якомога ефективніше, переконавшись, що вони навчені ними користуватися, переконавшись, що вони мають можливість їх обслуговувати, і все це має зібратися. У нас є дуже цілеспрямований процес, встановлений міністром оборони Ллойдом Остіном у Рамштайні, Німеччина, який регулярно збирається, щоб переконатися, що українці отримують те, що їм потрібно, коли їм це потрібно».

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що системи Patriot можуть зʼявитися в Україні вже на наступному етапі війни.

Рекомендовані публікації