«Харошиє рускіє» і шизофренія

Фрідріх Ніцше називав ресентиментом почуття, характерні для рабів і кріпаків, які, через своє становище, нічого не можуть змінити в навколишньому світі. (Фрідріх Ніцше «До генеалогії моралі» 1887).

«Харошиє рускіє» і шизофренія

Ось так себе поводять російські опозиціонери. Вони багато говорять, і мало що можуть робити, і НЕ хочуть — бо політичні імпотенти. Їм потрібна влада, прихильники… та і мислять вони, як то кажуть — по ситуації. Не біда що з ранку — опозиціонер, в день — більшовик, а ввечорі — мільйонер…, а в сутінках — людина для преси.

Наприклад Г. Каспаров. У 2022 р. під час початку великої війни російський шахіст заявив, що має намір захищати росіян у Криму від насильницької депортації, коли на півострів зайдуть українські військовослужбовці. Потім він забув про це, і наразі вважає «що всі росіяни винні у війні з Україною»

От інші персонажі.

Російський опозиціонер М. Ходорковський заявив, що вважає незаконним переслідування Ігоря Стрєлкова (Гіркіна). «…звинувачення Гіркіна протиправно і робить із нього людину, переслідуваною за політичними мотивами. Він повинен бути виправданим», — написав Ходорковський у своєму Telegram-каналі, 25 липня 2023.

Разом з цим, він вважає «Стрєлкова злочинцем у відповідності з рішенням Нідерландського суду по справі про збитий в небі над Донбасом в липні 2014 року пасажирський літак Boeing 777. Крім того, вказує Ходорковський, Стрєлков винен в тому, що «створив на замовлення Кремля збройну провокацію в Україні у 2014 р.».

Лише вдумайтесь, що він каже — «Збройну провокацію в Україні»! Раніше Ходорковський під час заколоту ПВК «Вагнер» заявляв про підтримку Євгена Пригожина проти путіна. Тобто підтримував одного українофоба проти іншого!

І російська зірка опозиції — Навальний, якого називають новим президентом рф, підтримав соратника, і теж назвав Стрелкова політв’язнем. «Ігоря Стрєлкова затримано незаконно. Доки він залишається під вартою за цим безглуздим і очевидно політично мотивованим обвинуваченням, він є політичним ув'язненим», йдеться у повідомленні, опублікованому на сторінці в Twitter'і Навального.

У московії завжди було темне минуле, важке сьогодення і туманне майбутнє, та «масова людина»; але питання про те, чи передбачає «росія майбутнього з новим очільником» дотримуватися міжнародного права, як і раніше, актуальне. Зрозуміло, що «Крим — не бутерброд із ковбасою», але він є прикладом закінченої, державної підлості, реального віроломства сталінсько-гітлерівського стилю, тому що претензії на Крим у 1994 році росія обміняла на український ядерний арсенал, гарантувавши територіальну цілісність України за підписом президента. Угода була укладена, ядерну зброю з України відвезли до росії, і поки статус-кво за Будапештським договором не відновлено, будь-яка росія майбутнього залишиться клятвозлочинцем та міжнародним покидьком. Чи пам’ятають про це російські ліберали-майбутні урядовці?!