Ставлення поляків до українських біженців: як змінилося з початку війни та чому?

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну Польща стала однією з країн, які надали тимчасовий захист українцям. За даними Євростату, станом на серпень 2022 року, там перебувало 1,3 млн зареєстрованих втікачів від війни. Але з часом ситуація змінилася — біженці почали масово переїжджати до інших країн, зокрема до Німеччини.

Ставлення поляків до українських біженців: як змінилося з початку війни та чому
Ставлення поляків до українських біженців: як змінилося з початку війни та чому

Про зміну ставлення поляків до українських біженців і причини цього поговорили з автором ініціативи будівництва «Музею перемоги над деспотизмом» у Польщі Михайлом Стрельниковим.

«Зараз ми дійсно програємо інформаційну війну росії в Польщі, на жаль. Бо після виборів дуже активізувалися російські тролі „Конфедерація“. „Конфедерація“ — це проросійська політична партія аж до кісток. А поляки теж добре знають, що таке росія та як до неї треба ставитися. Зараз наші фури на кордоні заблокувала перш за все „Конфедерація“. Тобто до неї ні одна з польських партій не доєдналася, ні один відомий політик. Тобто все це виключно „Конфедерація“. Навіть більшість польських перевізників не задоволена тим, що коїться, бо їм це теж заважає», — сказав він у коментарі телеканалу i-ua.tv.

За його словами, наразі в Польщі триває формування нового уряду, тому ніхто не ухвалює державних рішень. А «Конфедерація» користується цим і таким чином намагається привернути до себе увагу.

Головна проблема такої ситуації між поляками та українцями, на його думку, полягає в тому, що Україна не пояснює, що позиція «Конфедерації» — це не позиція всієї Польщі. Стрельников переконаний, що треба роз'яснювати ці питання.

«Повинен виступити хтось із відомих політиків, із медійних людей, хто може прояснити, що „мухи окремо, а котлети окремо“. Не треба це змішувати, бо це їхня („Конфедерації“, — ред.) основна ідея. Їм Кремль платить за те, щоб вони сварили українців і поляків, і їм це вдається», — додав автор ініціативи будівництва «Музею перемоги над деспотизмом».

Окрім цього, ми поспілкувалися безпосередньо з українськими біженцями, які виїхали з окупованих територій і наразі проживають у Польщі.

Так Олександр живе там близько 1,5 року, однак за весь час не бачив негативного ставлення до українців, зокрема й до себе.

«Річ у тому, що вони не дуже сильно висвітлюють свою думку на цю тему. І за весь час я бачив тільки одного поляка, який кричав польські мати про українців. А загалом вони нормально ставляться до нас, наприклад, у громадських закладах, державних, гастрономічних вони не покажуть своїх емоцій. Само собою вони точно не дуже задоволені тим, що так багато українців у Польщі. Але ж вони цього не показують, бо як нація вони дуже привітні», — зазначив він.

Також Олександр підкреслив, що до нього ставлення поляків змінилося на краще після вивчення польської мови.

«Коли ти з ними спілкуєшся польською, а не ламаною українською разом з перекладачем, то це одразу покращує їхнє ставлення до мене», — додав він.

Євгенія проживає в Польщі близько року та особисто не стикалася з дискримінацією українських біженців від поляків.

«Мені пощастило, тому що на роботі до мене дуже гарне ставлення. Усі знають, що ми з України, і я ніколи навіть натяку на щось погане не відчувала. Але всі українці дуже добре знають, що в Польщі дуже змінилось ставлення до нас з часом, особливо в людей старших за віком. Я дуже часто чую від інших про злість і навіть ненависть до нашого народу. Велика кількість українців дуже негарно себе поводить. Іноді проходиш десь і щось чуєш чи бачиш, то стає соромно, бо з цього й формується загальне ставлення до всіх українців», — пояснила вона.

Саме тому, на її думку, найбільша причина подекуди негативного ставлення поляків до українських біженців — це поведінка самих українців.

«Усі, з ким би я не спілкувалася, з наших теж такої думки. Але авжеж їм (полякам, — ред.) набридло нам допомагати. Ніхто вже не думає так, як раніше, типу що українці помирають, щоб вони жили та що українці є щитом для них. Ні, думки тільки про те, що їх це не стосується та чому через нас мають зростати ціни на комуналку, бензин і таке інше. Вони вважають, що вже досить, усе, що могли, уже зробили», — сказала Євгенія.

Також вона додала, що поляків турбує та навіть дратує питання корупції в Україні, що теж впливає на їхнє ставлення до українців.

Водночас Михайло Стрельников вважає, що в простих поляків ставлення до українців не змінилося.

«Оцей шквал незадоволення, ненависті, який виливають до соцмереж — то недобре. Для звичайних поляків теж, особливо для тих, які не живуть у великих містах, та інформація, яка поступає із соцмереж, з інтернету, так і сприймається. Там не дуже великі можливості з кимось поспілкуватися, зачасту немає поруч українців або тих, хто міг би пояснити це», — наголосив він.

За його словами, коли поляків обвинувачують у діях «Конфедерації», яку вони й самі не люблять, то в них виникає когнітивний дисонанс.

«„Конфедерація“ завжди була прокремлівська. А в Кремля немає вагань стосовно фінансів, у них, на жаль, ще фінансів дуже багато. І найважливіше те, що вони розуміють, що, вигравши інформаційну війну в Європі, вони виграють таку війну — фізичну. Бо як тільки їм вдасться посварити народи, перестане йти допомога Україні, вони розуміють, що тоді вони Україну візьмуть, бо ми ж голіруч не зможемо воювати. Тобто інформаційна війна наразі вже не тільки така ж, як фізична, а навіть важливіша за фізичну. Вони це вже зрозуміли. Ми, Україна, на жаль, досі ні, не дуже зрозуміли це», — сказав він.

«Конфедерація» транслює позицію про те, що як тільки буде сформований новий уряд у Польщі, вони приберуть усі пільги для українців.

«„Конфедерація“ не має жодного впливу ні на формування цього уряду, ні на рішення, які будуть прийматися. Але потрібно, щоб хтось розповідав нашим людям, українцям, який буде уряд, якими будуть рішення, що ніхто не буде тут після прийняття нового уряду обмежувати їхні права», — зазначив Стрельников.

Він розказав, що ще на початку війни пропонував українському керівництву зробити в Польщі декілька інформаційних каналів для українців.

«Українців тут уже понад 4 млн. Зробити для них інформаційні канали, які будуть віщати українською для українців і давати їм відповідну інформацію. Бо це ж не такі великі гроші. Але й досі ніхто палець об палець не вдарив. Ще раз підкреслюю, що треба розуміти, що таке інформаційна війна, які її складові та як її вигравати», — підсумував автор ініціативи будівництва «Музею перемоги над деспотизмом».

Дослідження компанії Personal Service у вересні показало, що чверть поляків змінили ставлення до українців на гірше за останній рік. Хоча більшість зберігала доброзичливість до українців, частка людей із негативними настроями зростала.

Однак уже в листопаді результати опитування польського Центру дослідження громадської думки (CBOS) показали, що в Польщі покращується ставлення до українських біженців. Наразі продовжувати приймати в країні українців від війни згодні понад 60% поляків.