Пропаганда і ООН: уроки ненависті з тестами на засвоєння

Є таке близькосхідне агентство ООН для допомоги палестинським біженцям (БАПОР або UNRWA) Бюджет БАПОР встановлюється Генасамблеєю ООН та майже повністю формується коштом добровільних внесків держав-членів ООН.

Пропаганда і ООН: уроки ненависті з тестами на засвоєння

Співробітники агентства забезпечують освіту, охорону здоров'я та соціальні послуги зареєстрованим біженцям та їхнім сім'ям. У разі воєнних дій БАПОР надає гуманітарну допомогу.

Агенція «засвітилась» вже в багатьох неприємних ситуаціях. Вищих чиновників UNRWA звинувачували в «сексуальних домаганнях, кумівстві, помсті та інших зловживаннях владою» — цитую за звітом ООН. Генеральний секретар UNRWA та ще кілька високопосадовців звільнилися після цих звинувачень кілька років тому.

В причетності співробітників агентства до нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 р. — 10% його співробітників взяли участь у різанині 7 жовтня, через що 15 країн припинили фінансування організації.

UNRWA друкує та розповсюджує в палестинських школах підручники, просяклі ненавистю для Ізраїлю та решти західного світу. Короткий зміст шкільних підручників для учнів сектору Гази, які створені, перевірені та надруковані агентством UNRWA.

Ось, наприклад навчальний матеріал з арабської мови за 8 клас:

«Сіоністи були вимушені попросити про негайне припинення вогню, щоб забезпечити свою безпеку через стійкість воїнів та їх відчайдушний спротив. Але йорданський командувач Машхур Хадіта та його соратники відмовилися від цього прохання, поки хоча б один сіоніст оскверняє землю Караме. Під сильним вогнем федаїнів та йорданської армії сили загарбників почали збирати трупи своїх солдатів і поранених…

Вони думали, що Караме — це скарб, у якого немає захисту, і все, що нам потрібно зробити, — це швидко бігти з поля бою. Вони стояли перед армією хобби, яка може безстрашно вмерти мученицькою смертю. І вони залишили нам зброю, яка робила їх наглими, але вона не захистили їх від знищення. Наші діти стояли в башті кожного танка, граючи з ними."

На уроках літератури учням пропонуються вірші, які прославляють муки та катування: «Або життя, яке тішить друга твого, або смерть, що розлючує ворога твого».

Вірші створюють паралельну цінність між життям праведника і смертю мученика, вважаючи мучеництво чимось, до чого потрібно однаково прагнути.

Вправа з ісламської освіти, 5 клас:

Питання N4. Закінчите наступні пропозиції: «Янголи тягнуть невірних за _________[волосся] в пекло. Тобто правильне питання — за волосся.

Додаткові навчальні матеріали з суспільних наук, 9 клас:

Дайте відповідь на запитання: «Чи окупували сіоністські збройні банди 77% території Палестини в 1948 році?»

Відповідь: у 1948 році сталося велике расистське лихо для палестинських народів, коли сіоністські банди окупували 77% території Палестини, здійснили масові вбивства палестинців, знищили 531 палестинське село та вигнали мільйони палестинців у регіоні, що залишився від Палестини, або в сусідніх країнах, такі як Йорданія, Сирія, Ліван та інші місця в Палестині.

Дітям пропонують прочитати текст і вибрати запропоновані відповіді:

Вплив та наслідки європейського колоніалізму в арабському світі різноманітні.

Вони включають в себе політичні наслідки, такі як поділ арабської родини на маленькі країни, розділені штучними кордонами, що спричинило безліч прикордонних проблем між ними та посилення напруженості, а також запровадження сіоністської освіти в Палестині для відділення Арабської Азії и арабської Африки з метою завадити арабській єдності.

Наведіть правильну відповідь:

А) Насадження сіоністської освіти в Палестині є одним із ____ результатів європейського колоніалізму (політичного і соціального)

Б) Змови, які привели до розділу і захвату Арабської Родини: (Декларація Бальфура — Угода Сайкса-Пико — обидва)

Питання N2. Заповніть пробіли: Бану ан-Надир [єврейське плем’я в Медині] намагалися вбити пророка після битви при _____.

Питання N4. Виправте підкреслені слова: Бану Курайза [друге єврейське плем'я в Медині] спробувала кинути великий камінь у голову Пророка.

Контурні карти за 6 клас. Під картою розташований короткий текст про Єрусалим:

«Єрусалим — непорочна наречена серед міст, об’єкт спокуси віруючих і кровоточива рана в серцях арабів і мусульман. Як може це місто не покритися темрявою, коли злочинні сіоністи осквернили його святість?

Додатковий матеріал з історії 6 класу:

Питання N1. Наведіть правильну відповідь у наступних пропозиціях:

Що з перерахованого НЕ є одним із дій окупаційної влади щодо палестинських ув’язнених (побиття — приниження — пропозиція медичної допомоги).

Жорсткі методи поводження, які використовуються у відношенні палестинських ув’язнених, включають: (погроза вбивства — арешт їх дружин — обидва варіанти).

Додаткові навчальні матеріали з громадських наук, 9 клас:

Питання N4. Виправте наступні пропозиції:

Порт Хайфа вважається одним із самих відомих палестинських портів на Червоному морі.

Питання ілюструються мапою Палестини, яка повністю ігнорує існування Ізраїлю. Міста, які знаходяться в Ізраїлі, вказані як палестинські.

Таких прокладів можна наводити чимало. Це типова й не типова пропаганда ненависті. Пропаганда — слово складне. Вона повинна викликати у людей умовні рефлекси: 1) довіри 2) повного підпорядкування. Як сказали, так і є, як сказали — так і робимо.

Пропаганда перетворилася, особливо в ХХІ сторіччі, на панівний інструмент управління думками. Людина і без зовнішнього навіювання чудово ведеться на ангажовану або недостовірну інформацію. Головний тиск на емоції, та маніпуляція релігійної віри. В приведених текстах в підручниках тиск на не сформовану психіку дитини. Від самого дитинства формують ненависть, терпимість до страждань і болі в ім’я …, а головне вся метода впливу побудована на брехні. Пропаганда не те щоб переконлива, але заразна і чудово справляється зі своїми функціями. Їй годі турбуватися з приводу переконливості своєї аргументації, оскільки сила емоції тут важливіша, ніж факт.

P. S. Норвезький депутат від Лейбористської партії Асмунд Аукруст номінував UNRWA на Нобелівську премію миру, із формулюванням «за довгострокову роботу з надання життєво важливої підтримки Палестині та регіону загалом».