Арешт путіна у Монголії став би тріумфом міжнародного права — Володимир Пилипенко

Президент рф володимир путін 3 вересня збирається з візитом до Монголії. МКС заявив, що Монголія, куди зібрався їхати голова рф, як держава-учасниця Римського статуту зобов’язана заарештувати путіна. Однак у Монголії заявили, що відмовляються це робити. Тобто путін стає недосяжним для міжнародного права. Чим це загрожує, і чи є вихід, запитали у юриста-міжнародника, народного депутата VI-VII скликань, керівника Українського центру соціально-правових досліджень Володимира Пилипенко.

Володимир Пилипенко
Володимир Пилипенко

Якщо Монголія відмовиться заарештувати путіна згідно з міжнародним правом, як має реагувати світ? Чи Монголія має право відмовиться?

Офіційно Монголія не заявляла, чи буде вона арештовувати путіна чи ні. Ми лише маємо інформацію з деяких джерел, що нібито путіна не заарештують, коли він приїде.

Насправді статут Міжнародного кримінального суду — це міжнародний договір. Однак в міжнародному праві є таке поняття, що договори повинні виконуватися. Тобто на державах лежить зобов’язання виконувати договори, які вони підписали та ратифікували. Відповідно, що учасниця Римського договору про створення МКС, в такому випадку Монголія — має таке ж зобов’язання, як і інші 123 держави, що є учасницями цього статуту. Тобто МКС видав ордер на арешт путіна, який було розіслано всім державам учасницям, і Монголія теж отримала цей ордер через міністерство юстиції. Далі залучаються всі внутрішньо правові механізми, які необхідні для арешту путіна. Якою буде ситуація завтра, подивімось. Нагадаю, що це не перша держава, яка мала приймати путіна, якого обвинувачують у вчиненні міжнародних злочинів — агресії та геноциду.

Нагадаю, що подібна ситуація була з ПАР. Там спочатку запрошували путіна на саміт, сказавши, що вони не будуть виконувати Римський статут. Пізніше ПАР змінила своє ставлення, сказавши, що нею отримано орден і вона буде виконувати всі свої зобов’язання за Римським статутом. Як буде в Монголії, зможемо подивитися завтра.

Монголія може не арештувати путіна, вступивши у правову дискусію для того, щоб затягнути цю процедуру. Також в самому статуті є певні випадки, коли держава може оскаржити або відмовитися від виконання доручення суду. Однак це конкретні випадки, де вказано, що можуть бути двосторонні договори між цією державою та іншою, громадянин якою може бути затриманий та арештований. Тобто певна юридична правова казуїстика може використовуватися монгольськими урядовцями. Однак, якщо суд зрозуміє, що дії Монголії не відповідають зобов’язанням згідно з Римським договором, то він зможе направити цю інформацію до асамблеї держав-учасниць. І до речі, Монголія бере активну участь у діяльності МКС, виконуючи всі зобов’язання. А як буде реагувати асамблея держав учасниць, то згідно з нормами статуту, в неї немає повноважень накладати санкції. Можливо вона буде звертатися до ООН.

Якщо будь-яка держава може не виконувати свої зобов’язання, згідно з Римським статутом, чому тоді Україна має виконувати міжнародне право?

Від всіх держав вимагають виконувати норми міжнародного права. А те, що Україна нарешті ратифікувала Римський статут — це великий крок вперед. Україна через 2 місяці офіційно стане 125 державою учасницею Римського договору. Тому ратифікація статуту — цивілізаційний вибір України. А те, що інші держави його не виконують, може обернутися тим, що до цих держав будуть запроваджені непрямі санкції. Однак, Монголія дуже сильно залежить від рф, і ми маємо зважати на цю обставину.

Навіщо тоді міжнародне право та цивілізація, якщо його не хочуть виконувати? Чого тоді вартує Римський статут?

Міжнародне право, яке застосовується під час війни та збройної агресії рф є дуже важливим. Дотримання цих норм, якраз і свідчить про повагу до законів та звичаїв війни. Саме тому ці норми неприпустимо ігнорувати, а українська сторона їх дотримується. Ігнорування міжнародних норм, яких дотримуються всі інші держави, може призвести до певних обмежень та певних санкцій стосовно цієї держави.

Які мають буди запроваджені механізми до держав, які не хочуть виконувати міжнародне право?

Всі держави та організації мають дотримуватися міжнародного права. Однак навіть ООН не спроможне його дотримуватися. Хоча ця організація була створена для того, щоб протидіяти агресії та не допускати її у майбутньому. Однак наразі ООН виявилася неефективною.

Тоді й МКС може виявитися неефективним?

Так. Адже статут виписано таким чином, що поки що жодного голову держави не притягнули до кримінальної відповідальності за міжнародним правом. Також неможливо проводити розслідування та судовий розгляд за відсутності обвинувачуваної особи. Це теж блокує ефективність міжнародного правосуддя. Тому, Україні треба модернізувати цей статут відповідно до реалій 21 століття. Вносити зміни. Тому дотримання норм міжнародного права у майбутньому цілком реальним. А без реформ та змін в ООН та МКС, причому ці зміни мають робитися спільно міжнародним співтовариством, ці організації не будуть ефективно працювати. Тим паче, що в Україні йде агресивна війна, яка не велася з часів Другої світової війни. Тому всі огріхи міжнародного та гуманітарного права присутні в нашому житті.

Невже при наявності бажання та волі світу не можна покінчити з новим Гітлером ?

— Україна перша держава в світі, яка здійснює своє право на самооборону згідно статуту ООН, окупувавши територію ядерної держави. Тому Україні треба продовжувати працювати з тими державами, які нас повністю підтримують та спільно знаходити вихід, щоб завершити цю війну. Пострадянські держави в Європі більш менш розуміють, що російська імперія буде розширятися, поки її не зупинять. Один з кроків — притягнути до відповідальності тих, хто розв’язав цю агресивну війну. Для того, щоб в майбутньому уникнути агресивних воїн. Адже вседозволеність та безкарність буде породжувати такі агресивні конфлікти, якщо не зупинити рф.

Є багато питань та варіантів відповідей. Безперечно, поки війна не постукала в твій дім та двері, здається, що вона дуже далеко. Багато держав не розуміють, що в Україні здійснюється геноцид української нації.

Якщо припустити, що путіна заарештують у Монголії, які будуть подальші дії відносно нього?

Згідно міжнародного права путіна мають арештувати та транспортувати й Нідерланди до Гааги, де відбудеться судовий розгляд справи путіна. Це буде тріумф міжнародного права та МКС. Однак не виключаю, що в такому випадку рф може застосувати силу проти Монголії. Адже росії все одно проти кого здійснювати агресію. Не плекаємо великий надій, але в будь-якому випадку міжнародне право буде виконуватися та дотримуватися усіма державами, незалежно від того, кого збираються арештувати.