Наскільки необхідно навчати дітей керувати дронами: відповідь експерта

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий підтримав пропозицію керівниці ГО «Центру підтримки аеророзвідки» Марії Берлінської щодо тренувань вчителів, які, зокрема, навчатимуть школярів керувати дронами.

Наскільки необхідно навчати дітей керувати дронами: відповідь експерта

Нову ідею прокоментував освітній експерт Володимир Онацький у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«В усі часи держава дбала про підготовку молоді до військової справи. Були часи, коли дуже популярним був парашутний спорт. Були часи, коли популярним був автомобільний спорт. І те, що сьогодні стоїть питання щодо дронів, абсолютно природно», — зазначив він.

Берлінська запропонувала міністру ввести до державної програми вже зі старших класів підготовку до управління базовими технологіями, якими рятуються українські захисники. Експерт вважає, що цим більш доцільно займатися не в школах, а, наприклад, у закладах позашкільної освіти.

«За радянських часів були клуби ДТСААФ (Добровольче товариство сприяння армії, авіації, флоту), там займалися цим. А дронами можуть займатися спортивні школи, заклади позашкільної освіти (наприклад, Центри науково-технічної творчості молоді або Центри творчості дітей та юнацтва). Потрібно підготувати спеціальних інструкторів, придбати дрони. Не варто перекладати на школи додаткові невластиві для них функції. Доручивши це завдання закладам загальної середньої освіти, можливо, ми й отримаємо красиві звіти та освоєні кошти, однак, результативність виконання завдання буде досить низькою. Повторюсь: це краще не на вчителів покладати, а на спеціально підготовлених інструкторів у закладах позашкільної освіти», — додав Онацький.

За його словами, те, що робиться в школах, завжди має характер примусу, а в позашкільних закладах — характер добровільності.

«Не всім треба вміти керувати дронами, але якщо дитина виявляє таке бажання й інтерес до цього, то треба створити відповідні умови, якщо в регіоні є така можливість. Безумовно, якщо там немає закладів позашкільної освіти, цю функцію можуть на себе перебрати загальноосвітні заклади. Однак, підготувати фахівця для кожної школи — дуже складно. Не треба все спихувати на школи, коли є ще додаткові заклади освіти», — наголосив освітянин.

Керівниця ГО «Центру підтримки аеророзвідки» сказала, що таким чином націю підготують до того, що росія рано чи пізно знову буде намагатися здійснити вторгнення в Україну, бо «це війна на роки».

«Ми маємо готуватися до війни в будь-яких умовах нашого існування. Безумовно, інтерес до дронів у дітей є і буде. Гендерний аспект тут не важливий. Дівчата, так само як і хлопці, можуть вправно керувати технікою. При цьому вже учнів молодших класів можна навчати керувати дронами», — відмітив освітній експерт.

Він підкреслив, що у навчанні значна увага має приділятися психологічним аспектам.

«Ми маємо вчити дітей відповідальному ставленню до навчання, формувати в них навички саморегуляції, самоорганізації, доводити розпочате до кінця», — підсумував Онацький.