Україна та Молдова мають домовитися, кому саме відійде Придністров’я — перший Генпрокурор

Будувати міст через Дністер до Молдови в обхід Придністров’я варто з певних причин.

Україна та Молдова мають домовитися, кому саме відійде Придністров’я
Україна та Молдова мають домовитися, кому саме відійде Придністров’я

Про це в коментарі заявив перший Генеральний прокурор України Віктор Шишкін.

«Нам є куди гроші витрачати, але ми повинні мати в тилу державу, яка нам дуже близька. Транспортний зв'язок у нас поганий, тому мости потрібні. Тим паче, що мости мають стратегічне значення. Адже наші контакти з Європою зараз перебувають у так званій зерновій кризі. Міст до Молдови — додатковий шлях транспортування зерна. Тим паче, що на західному кордоні ми маємо недружню країну — Угорщину. А що робити з Придністров’ям — це вже політичне питання. Тут головне питання, чи потрібне таке Придністров’я Молдові. Тому Кишинів та Київ мають його вирішити. Можливо віддати його Україні, як це було до 1940 року, коли ця територія належала УРСР. Придністров’я — це штучно створена територія. В той час населення молдавського етносу складало не більше 10%. Всі інші — українці, росіяни та німці. Тому Придністров’я має залишатися у складі Молдови або ж має бути передано Україні. Це питання має бути вирішено шляхом референдуму», — каже експерт.

В. Шишкін нагадав, що в 1992 році вже пропонували вирішити питання Придністров’я шляхом референдуму. Однак цього не зробили.

«Хоча це питання можна було вирішити під егідою ООН з президентами Молдови та України у 1992 році. Можна було говорити про пакт Молотова-Ріббентропа. Адже ця територія відійшла до СРСР саме завдяки цьому пакту. Але тут виникає питання, хто така Молдова. Радянський союз не міг на неї претендувати. Юридичний статус Молдови для мене на сьогодні залишається відкритим. Адже відбулася окупація окупованої румунами території. Тому саме Україна та Молдова мають домовитися, кому саме відійде Придністров’я. Однак знову ж таки, це має відбуватися під егідою ООН на підставі того, як це мали зробити в 1992 році. Однак тоді злякався Кравчук», — зазначив експерт.

Нагадаємо, що Молдова ратифікувала міжурядову угоду з Україною про будівництво мосту через Дністер, який з’єднає молдавське прикордонне село Косеуць та українське місто Ямпіль. Роботи планують закінчити до 2025 року