Не може бути в одній державі дві православних церкви — дослідник

Поділ на православні церкви чиста формальність. Влада має зайняти жорстку позицію та пояснити, що так звана УПЦ мп — московська агентура.

Не може бути в одній державі дві православних церкви
Не може бути в одній державі дві православних церкви

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Джерелом церкви є народ. А те, що церкви московського патріархату у свята наповнені вірянами — нонсенс. Якби ці церкви були порожніми, то УПЦ мп не могла б існувати. А вона існує завдяки підтримці знизу. Мені не зрозуміло, чому під час московської агресії залишається таке становище. Проблема значно серйозніша ніж ми собі це уявляємо. Не було б ніяких проблем, якби українське суспільство несумісність української національної системи, українського національного духу і московського національного духу. Тобто, якщо в рф цар, то в Україні царя немає. Українці достатньо егоцентричні. Однак українці не здатні об’єднати свої егоїстичні інтереси у національну ідею. Саме в цьому біда. А захисникам московського патріархату в Україні поки є на кого спиратися», — каже експерт.

На його думку, влада має зайняти жорстку позицію та пояснити, що так звана УПЦ мп — московська агентура, яка в часи війни знаходиться в Україні.

«Еліта — це не ті, хто плететься в хвості, а ті, які пропонують свої програми та веде за собою. І це має бути в інтересах нації. А поділ на православні церкви чиста формальність. Не може бути в одній державі дві православних церкви. До того, як Україні в 2018 році видали Томос, педалювалося питання, що Київський патріархат є неканонічним. Хоча сам московський патріархат є неканонічним. Тобто Константинополь визначив чіткі межі канонічності московського патріархату. Україна тоді не входила до московського царства. Тому київська метрополія в ті межі не увійшла. Тобто канонічність рф — це право сили, яке далеке від духу християнства», — резюмує експерт.