Ми перейшли на стандарти заробітчанства — доброволець ЗСУ

До солдатів командування ставиться, як до юнітів. Хоча зараз найголовніше завдання побудувати систему керування військами.

Ми перейшли на стандарти заробітчанства
Ми перейшли на стандарти заробітчанства

Про це під час ефіру заявив доброволець ЗСУ Сергій Горбаченко.

«Влада мала підготувати підрозділи до війни, щоб це не був просто живий ланцюг на лінії розмежування на нулі. Простий приклад, коли в серпні 2022 року бійці зайшли на позиції, але вимушені були відступити через прорив танків, бо в них не було джавелінів. Також були випадки, коли хлопці не знали, як ними користуватися, бо ніхто не навчив. Кінцевим ланцюжком підготовки бійців до бою є офіцер, який за них відповідає. Зараз після трьох місячних курсів з сержанта можуть зробити офіцера. Для чого? Щоб він просто ним рахувався?», — зазначає офіцер ЗСУ.

За його словами, Україна відійшла від радянських стандартів, але тільки на словах переходимо на стандарти НАТО.

«Ми перейшли на стандарти заробітчанства. Коли використовуються бійці на нулі. Наприклад, рік та 8 місяців батальйон тримає лінію оборони. Бійці морально виснажуються. Одні сидять на блоку посту на Заході країни чи в Києві в ночі, або збивають дрони, а інші роками сплять за 500 метрів від рашистів. На сьогодні не налагоджена система отримання та передачі бойового розпорядження та комплектації військового спостережного пункту. Зараз найголовніше завдання побудувати систему керування військами. Тобто офіцер повинен знати свої функції, а солдати розуміти, навіщо їм взагалі офіцер в підрозділі. А зараз до солдатів почали відноситися, як до юнітів. У нас замість дронів та машин для евакуації, яких немає на передовій, ми витрачаємо кошти на бруківку. Хоча машини розлітаються на передовій на раз два, їх катастрофічно не вистачає. Тож як проводити евакуацію?», — резюмує офіцер.