Ліквідація банків: щоб життя нам медом не здавалося

Снігопад у Києві та боротьба столичних комунальників з його наслідками трохи відсунули на задній план проблему

Наслідки якої можуть звалитися на голови українців так само прогнозовано і водночас драматично, як сьогоднішній сніг.

Отже, продовжуючи свою запеклу і «героїчну» боротьбу із зайвими банками, збільшуючи таким чином російську частку (ВТБ, Альфа-банк, Форвард (колишній «Русский стандарт», «Сбербанк России» тощо), пані Гонтарєва і К вирішили ліквідувати ще один невеличкий банк — «Траст».

І все б нічого, нехай би і ліквідовувала, якби при цьому не створювала проблем простим кредиторам і вкладникам банку. Це приклад того, як в нашій країні влада ставиться до людей. В принципі, назва банку не принципова.

Але розглянемо для початку хронологію подій.

Отже, ще у жовтні 2016 року банк «Траст» розміщує новину із заголовком: «Банк „Траст“ тепер кредитує ще швидше», де пропонує кредити під символічні 0,01%, а вже 7 грудня правління НБУ вводить до банку тимчасову адміністрацію, а ще згодом, оголошує банк неплатоспроможним. От ви мені скажіть, де логіка? У банка проблеми з коштами, а йому дозволяють кредитувати під 0,01%! Куди дивилося НБУ?

Далі. Клієнтам банку видають отаке: «Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації у ПАТ БАНК „ТРАСТ“ призначено провідного професіонала з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Кухарева Володимира Валентиновича».

Щоб життя для клієнтів банку, особливо кредиторів, медом не здавалося, від «великого професіонала» та його кураторів надходить ціла низка «поліпшень»:

  • блокуються всі кредитні картки, що унеможливлює проведення операцій з погашення кредитів через Інтернет;
  • суттєво обмежується час роботи гарячої лінії (в робочі дні з 9 до 18−00, крім того, ще й обідня перерва);
  • стає неможливим погасити кредит через інші банківські установи, оскільки, як виявляється, у Банку «Траст» відсутній транзитний рахунок і низка банків не приймає через це платежі;
  • Нічого не робиться для того, щоб відділення банку, яких і так замало (у Києві одне), працювали у посиленому режимі, а навпаки, з 13 години до 14 години каса не працює, бо обідня перерва;
  • змінюються умови кредитування, наприклад, скасовуються самовідновлювані кредитні лінії, а от комісії і відсотки залишаються тими, що і були — одними з найдраконівських серед всіх банків України;
  • щоб додзвонитися на гарячу лінію, необхідно очікувати біля 30 хвилин.

Хотілося б спитати у Гонтарєвої та її «професіонала» Кухарева: це що, так ми в Європу йдемо? Це такий високий європейський сервіс?

Складається враження, що гроші тепер вже ліквідованому банку взагалі не потрібні. Було б правильно кредиторам взагалі їх не виплачувати. Нехай би Гонтарєва і Кухарев це робили за власний рахунок.

Звісно, Кухарев пояснить такі нововведення необхідністю оптимізації штатної чисельності банку, мовляв, ви зрозумійте, банк в боргах, немає чим виплачувати зарплату. Хоча, переконаний, сам отримає чималу винагороду за свою «професійну роботу».

До речі, за словами працівників банку, «Траст» би працював нормально і надалі, а його штучно ліквідували. Розбиратися де правда у цьому питанні ми не будемо, нехай це роблять незалежні експерти. Але факт залишається фактом — НБУ спокійно дивився на роботу банку і дозволяв йому видавати кредити, коли той, як виявляється, вже був на грані неплатоспроможності. Куди дивилися «професіонали» саме тоді — залишається незрозумілим.

Тож мене абсолютно не дивує, що сьогодні, коли писав цей блог, з’явилось повідомлення про арешт ще одного «професіонала» Гонтарєвої у ранзі директора департаменту НБУ. Схоже, там всі так працюють.

Що ж міг зробити НБУ для того, щоб клієнти ліквідованих банків не мали таких проблем, щоб швидше врегулювати спірні питання?

  • Створити єдину гарячу лінію по всім ліквідованим банкам, яка б працювала цілодобово і без вихідних і могла надати консультацію клієнтам;
  • Зобов’язати всі банківські установи приймати платежі на користь банків, що ліквідуються, без зайвих комісій;
  • Створити належні умови, щоб громадяни могли гасити свої кредити через Інтернет, навіть, якщо банк знаходиться в стадії ліквідації.

Це лише одна сторона медалі. А як там ситуація з вкладниками та рядовими працівниками банку, які можуть залишитися без роботи завдяки експериментам Гонтарєвої, можна лише здогадуватися…