Записки для любителів срачів на «Facebook»

Фейсбучні срачі — це не круто. Це витрачена енергія та час в нікуди. Опонентів ти не переконаєш. Натомість, отримаєш чудові шанси стати неврастеніком.

«Задовбався витирати коменти!», «Їй пояснюєш, а вона як об стінку горохом!», «Нащо він га*ить на сторінках у друзів?», «Невже у них так багато вільного часу?», «Мабуть, зарплатню із Ольгіного отримують».

Знайома ситуація? Подібні фрази читав кожен перший користувач «Facebook». Усі вони описують явище, яке стало можливим тільки з появою соціальних мереж. Його величність срач. Насправді, це не настільки невинне заняття. Його ціна значно більша, ніж прогаяний час.

Взагалі, срачі розводять два типи користувачів. Перший — особи з фейковими іменами, порожніми аватарками, чи встановленими на них фоточками котиків та прапорів замість власних пик. Дуже часто їх профайли заповнені на так сяк. Крім дати народження і кількох репостів часто-густо іншої інформації — ма. Вони просто заробляють гроші. Сперечатися з проплаченим тролякою — його годувати і не поважати себе.

Є й інший тип — люди з плоті і крові. Прихильники різних партій, світоглядів та ідеологій. Деякі з них дістають своїх опонентів набридлими фотожабами, або образливо-єхидними фразами настільки, що ті змушені натиснути кнопку «видалити» — і комент летить у фейсбучний ад. Залишити його дорожче собі. Означає витратити нерви та час на спілкування. Інколи для набридливих адептів натоплюють баньку на «Facebook». На мою думку, також цілком правильне рішення. Нервові клітини не відновлюються, хіба не так?

Тепер до суті.

Любиш розводити срачі? Тоді, кам он. Спробую пояснити шкідливість твого хобі. Якщо не переконаю, то принаймні залишу поле для роздумів. Чим поганий фейсбучний срач?

1. Він діє як і звичайна сварка. Тобто, насичується енергією обох стороні. Розхитана нервова система, заспокійливе та втома — ось його наслідки, про які задумуєшся не одразу.

2. Епічна причина під назвою «час». Замість викинути, щось огидне на сторінку ближнього, чи не за краще піти і зайнятися конструктивом. Наприклад, написати про цю ситуацію у себе. Аргументовано довести свою позицію і пояснити, чому саме за нею слідує рація.

3. Репутаційні втрати. А тепер уяви, що на твою сторінку посипляться фотожаби та єхидно-агресивні коменти. Тобі це сподобається? Тебе така аргументація переконає? Навряд. Тільки втратиш приятелів та друзів. Якщо ти вважаєш себе крутим тролякою, інші можуть побачити в тобі кімнатного дятла. До тебе перестануть ставитися серйозно. Тобі воно точно тре'?

Якщо вже хочеш доводити свою точку зору на сторінці ближнього, роби це максимально ввічливо і не переходь на особистості. В іншому випадку, можуть бути делет коменту і гаряча баня. Варто пам’ятати, на Фейсбучику чимало людей мають стійку позицію, і ти її змінеш навряд. Тому, перед тим, як спробувати подискутувати з другом, добряче подумай: чи варта можлива сварка усього хорошого, що між вами було?

Фейсбучні срачі — це не круто. Це витрачена енергія та час в нікуди. Опонентів ти не переконаєш. Натомість, отримаєш чудові шанси стати неврастеніком.