Світ картин Володимира Слєпченка

З нагоди 70-річчя від дня народження і 50-ліття творчої діяльності народного художника України Володимира Слєпченка відкрили дві ювілейні виставки митця.

Світ картин Володимира Слєпченка

У виставкових залах «Хлібні» Національного заповідника «Софія Київська» — виставку «Увійди у мій світ», а в Національному музеї літератури України — «Літературна еліта України» з проекту «Обрані часом».

Володимир Слєпченко — живописець, графік, монументаліст, працює в жанрах історичної, сакральної та символічної картини, архітектурного та традиційного пейзажу, натюрморту. Визнаний майстер психологічного портрета.

Художник пройшов тривалий і складний час еволюції авторського стилю — від романтичного символізму, оспівування чуттєвої краси навколишнього світу, до творів складної світоглядно-філософської проблематики, звертаючись до вічних морально-етичних проблем людства, нерідко беручи за основи християнсько-біблійні теми.

Виробив свою авторську стилістичну манеру побудови пластичного образу, назвавши її «артлайн» (мистецтво лінії) і запатентував її.

Основні жанри творчості Володимира Слєпченка — історична картина, портрет, сакральне мистецтво. Він відомий графічними серіями: «Музеї Львова», «Церкви Львова», «Реквієм», «Спогади про Седнів»; малярськими творами на історичну тематику: «Трипілля і трипільці», «Рожаниця», «Скіфія», «Велике хрещення», «Відродження», «Подай, Господи», «Вічний рух», «Діалог» тощо, роботами на історичну тематику циклу «Відгомін прадавніх часів України». Оформив низку поетичних збірок відомих українських та іноземних авторів. Учасник багатьох обласних, всеукраїнських і міжнародних виставок. Крім України його виставки відбулися у Польщі, Франції, Росії, Німеччині, Канаді, Південній Кореї, Ізраїлі, Словаччині, Італії, Греції, Іспанії, Чорногорії, Японії та інших країнах. Твори зберігаються в музеях і приватних колекціях багатьох країн. А створений ним портрет Великого Магістра Мальтійського Ордену Ендрю Берті з 2005 року перебуває в постійній експозиції всесвітньо відомої Галереї портретів Великих Магістрів на Мальті.

Із 2011 року митець працює над великим проектом «Обрані часом». У цей проект входять серії портретів «Галерея портретів славетних українців», «Генії світової цивілізації» і графічна серія «Літературна еліта України» в авторській манері «артлайн». Також створив цикли «Революція Гідності», «Обличчя війни», «Паралельні світи», «Київ як портрет» та інші.

Нині художник на творчій роботі. Живе і працює в садибі-галереї під Києвом, яку перетворив на культурно-просвітницький центр місцевої громади.

«Першу виставку пана Володимира ми робили 12 років тому. Вона була присвячена Дню Незалежності України — постатям, які залишили помітний слід в історії нашої держави. Після цього було ще кілька виставок.

Я багато років спостерігаю за його творчістю і радію, що Україна має таку особистість, такого художника", — розповіла, відкриваючи виставку «Увійди у мій світ», генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська.

«Знаю Володимира Слєпченка дуже давно, намагаюся не пропускати його виставок.

Вражає постійна динаміка, засвоєння нових методів, нових можливостей, розширення творчого діапазону. Коли вдивляєшся в його полотна, то помічаєш, що вони набувають рельєфності. Тут погляд і в минуле, і в майбутнє. Тому я не дивуюсь, що в нас така поліфонічність історичних постатей і, водночас, сучасників. Його серце вловлює мову почуттів.

ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка вирішило на своїй головній раді висунути видатного митця на здобуття Національної премії України ім. Т. Шевченка", — зазначив голова ВУТ «Просвіта» Павло Мовчан.

«Володимир Слєпченко, безперечно, один із найяскравіших і наймасштабніших художників у мистецькому просторі сучасної України. А роботи, що ми сьогодні бачимо, створені за останні кілька років. Вражає величезна кількість тем, які він порушує. Насамперед це серія видатних людей України та світу.

Впевнений, що багато створених художником портретів українських діячів вже зовсім скоро стануть хрестоматійними.

У Слєпченка особливий інтерес до творчості Малевича, його методів стилістичних пошуків. Чудова робота — портрет Марини Громовенко.

Вражають картини, присвячені російсько-українській війні на Донбасі. А на одній з кращих робіт цієї виставки зображений Тарас Шевченко серед українських воїнів, які захищали Донецький аеропорт", — наголосив мистецтвознавець, член НСХУ Станіслав Бушак.

«Пан Володимир має будинок творчості, куди запрошує художників. Для молодих митців це велика творча школа, а досвідчені майстри там удосконалюють свою майстерність. Для мене велика честь, що художник два рази побував на пленерах, які я організовую в Макарівському районі. Там він створив кілька цікавих робіт», — підкреслив заслужений художник України Анатолій Марчук.

«Твори Слєпченка стали невід’ємною частиною національної скарбниці України. Споглядаючи його картини, поринаєш в інший світ, світ духовний. Я хочу, пане Володимире, побажати, щоб Всевищий посилав Вам ще довго натхнення, щоб Ви могли використовувати той дар Божий, який закладений у Вас вищим проведінням. Бо своєю творчістю Ви виводите нашу країну в загальнолюдський контекст. Дай Боже, щоб цей процес тривав дуже довго», — підкреслив відомий громадський діяч, дисидент Степан Хмара.

«Всі твори, що тут представлені, ще мене не відпускають. У цих роботах різні настрої. Ви тут побачите і смуток, і радість, і піднесення. Бо, напевне, так і в нашій країні, особливо в ці непрості часи. Хотів би подякувати директору Національного заповідника «Софія Київська», всім співробітникам, які допомогли, аби ця виставка відбулася. Вдячний всім, хто прийшов із позитивом у серці, з любов’ю і радістю.

Окрема подяка моїй дружині Зеноні, донькам Марії і Наталії, які мені завжди допомагають, і духовно підтримують", — зізнався Володимир Слєпченко.

Після цього відбувся невеликий концерт, під час якого дочка художника Марія, яка є настоятелькою монастиря у Львові, виконала на фортепіано кілька творів вітчизняної і світової музичної спадщини.

На виставці «Увійди у мій світ» представлено більше 80 робіт, створених у 2012—2017 роках. Тут можна побачити галерею видатних українців від Анни Ярославни, Ярослава Мудрого, Петра Могили, Данила Галицького, Володимира Великого до Богдана Ступки, Ади Роговцевої, Івана Миколайчука, Георгія Гонгадзе, учасників війни на Донбасі морського піхотинця з позивним «Джон» і кіборга з позивним «Ангел». Поряд — світові постаті Альфред Нобель, Альфред Енштейн, Омар Хайям, Вільям Шекспір, Жанна д’Арк, Амадей Моцарт. Вражають незвичайні пейзажі «Монтенегро», «День п’ятий», «Осінній плес», «Дерева пам’ятають», «Рушникова дорога».

Філософські мотиви присутні в роботах «Паралельні світи», «Енергія часу». Історичні краєвиди Києва представлені в полотнах «Собор святого Миколая», «Вид на Лавру з Арсеналу», «Дорога до храму», «Андріївська церква», «Вид на Лаврські печери», «Видубичі».

Наступного дня відкрили виставку «Літературна еліта України», на якій представлено понад 25 робіт, створених протягом 2012—2017 років. Цей проект розпочинався 2011 року з портрета Тараса Шевченка, написаним у творчій манері «артлайн», засобами якої художнику вдається передати швидкоплинність нашого часу, який постійно оновлюється і перебуває в перманентному розвитку. В експозицію входять графічні й живописні портрети корифеїв української літератури, починаючи видатними літературними особистостями, які творили історію на теренах України від Нестора Літописця, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Олени Теліги до Василя Стуса і Ліни Костенко. Тут також представники культур інших народів, які жили і творили на території України, Шолом Алейхем та Ісмаїл Гаспринський. Пізніше художник доповнив галерею письменників портретами сучасних майстрів слова Дмитра Павличка, Любові Голоти, Павла Мовчана, Михайла Слабошпицького, Івана Драча, Оксани Забужко, Юрія Щербака, Марії Матіос та інших.

Своїми враженнями від виставки поділилися лауреат Шевченківської премії Іван Малкович, доктор мистецтвознавства Дмитро Степовик, заступник директора Національного музею літератури України з науково-освітньої роботи Раїса Сеннікова, дружина художника Зенона, а також друзі митця.

Світ картин Володимира Слєпченка
Світ картин Володимира Слєпченка
Світ картин Володимира Слєпченка
Світ картин Володимира Слєпченка
Світ картин Володимира Слєпченка
Світ картин Володимира Слєпченка
Світ картин Володимира Слєпченка
Світ картин Володимира Слєпченка