Музичний роман у купе

Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір'я» не лише радує прем’єрами нових вистав, а й дає нове життя спектаклям, які вже встигла полюбити столична публіка. Нещодавно тут з’явилася оновлена версія вистави «Смак черешні» польської письменниці Аґнєшки Осецької.

Музичний роман у купе

Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір'я» не лише радує прем’єрами нових вистав, а й дає нове життя спектаклям, які вже встигла полюбити столична публіка. Нещодавно тут з’явилася оновлена версія вистави «Смак черешні» польської письменниці Аґнєшки Осецької.

Вперше цю виставу більше 10 років тому поставив народний артист України Валентин Шеcтопалов у Київському театрі «Актор». Цю постановку відразу полюбив київський глядач. Майже всі покази відбувалися при аншлагах. Успіх забезпечила блискуча режисерська робота. А виконавців ролей Зосі (Ірина Калашнікова) та Марека (Сергій Мельник) природа обдарувала не лише талантом драматичних акторів, але й дала прекрасні голоси. Цей дует можна побачити в багатьох виставах театру «Сузір'я» — «Ниоткуда с любовью», «В барабанном переулке», «Жінка у пісках», «Заноза» та інших. А віднедавна і спектакль «Смак черешні» знайшов нову прописку в цьому затишному театрі.

Однойменну п’єсу Аґнєшка Осецька написала наприкінці 60-х років минулого століття. Цей твір нерідко називають мюзиклом. Тому, що пісні являють саму сутність п’єси, її емоційний склад та сенс поетичного послання автора глядачам.

Звучить вистава і справді як мюзикл, а виглядає — як детектив. Детектив майже карнавальний, зі зміною масок-образів, з тонким гумором, крутими поворотами сюжету і дотепною любовною інтригою, в якій так багато і трагічного відчуття, і прекрасної легкодумності.

У виставі двоє акторів, а місце дії купе потягу, де все змішалося як пейзаж за вікном — сміх і сльози, свято і будні, молодість і зрілість.

Чому розлучаються двоє людей, які щиро кохають одне одного? Хто винен: він, вона, життєві обставини? Можливо це не так вже й важливо. Потрібно лише зробити висновки з пережитого і рухатися вперед. Але хто наважиться на такий важливий перший крок на зустріч? За вісімдесят хвилин немов картинки у калейдоскопі пробігають сцени з життя Зосі й Марека. Знайомство, закоханість, сварки, примирення. Через все довелося пройти персонажам. Але чи знайдеться в них сила все почати спочатку? Напевне це питання є найбільшою інтригою вистави. Відповідь на нього глядач зможе отримати лише під завісу.

Вистава «Смак черешні» — про кохання, що мчить як поїзд і часом близьке до краху, воно цвіте, приносить плоди і вмирає як черешня. Напевне звідси й назва постановки. Кохання це як пісня, що рве серце і стає йому єдиними ліками…

Незабаром шанувальники театрального мистецтва зможуть знову побачити своїх улюблених Ірину Калашнікову та Сергія Мельника на сцені Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я». Цього разу в оновленій виставі «У Чорного моря» за оповіданнями Михайла Жванецького.

Музичний роман у купе
Музичний роман у купе