Театральний привіт із Херсона

У приміщення Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка відбулися гастролі Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша, який запропонував столичному глядачеві свої нові роботи.

Театральний привіт із Херсона

Перед показом вистав відбулася зустріч херсонських гостей з представниками ЗМІ.

«Влітку з гастролями у нашому місті побував Театр ім. Івана Франка. Під час цих гастролей ми домовилися, що зовсім скоро приїдемо до Києва.

Сьогодні представляємо молоду українську та білоруську драматургію. Автор п’єси «Кайдаш & Sons» драматург Наталя Блок. Вона працює у нашому театрі, створила студію «18+», до якої набрала із соціальних мереж охочих писати п’єси.

Принагідно зазначу, що вистава «Кайдашева сім’я» була в репертуарі Херсонського театру протягом 19 років і весь цей користувалася незмінним успіхом.

Вирішили повернути її на кін. Головний режисер нашого театру Сергій Павлюк запропонував ставити не класичну, а сучасну виставу. Співпраця з Наталією Блок виявилася дуже плідною. Нам сподобалася її п’єса і ми її поставили. Цієї виставою відкрили новий театральний сезон, глядачам вона сподобалася. Сподіваємося, що припаде до душі і столичним театралам.

Друга вистава за п’єсою Павла Ар’є «Баба Пріся або на початку і наприкінці часів», він же і режисер-постановник. Павло побачив в нашому театрі народну артистку України Олену Галл-Савальську і сказав, що хоче поставити на неї виставу. Ця вистава в нашому репертуарі вже рік. Ми з нею їздили на гастролі до Португалії, де нас приймала українська діаспора.

Крім цього представляємо виставу за п’єсою білоруського письменника Андрія Курейчика «Ображені. Росія». Ця вистава вже побувала на кількох фестивалях. Вона дуже важлива для Херсонщини, тому що розвінчує російський міф, під впливом якого ще живе частина нашого населення", — розповів генеральний директор — художній керівник Херсонського театру ім. М. Куліша, народний артист України Олександр Книга.

Також пан Олександр згадав про досягнення театру за останній рік. На Херсонщині відбувся ХХ-й Міжнародний фестиваль «Мельпомена Таврії», який тривав 10 днів. На цьому фестивалі 56 театрів з 11 країн показали більше 70 вистав. До участі в ХХІ-му фестивалі, що має відбутися з 17 по 26 травня 2019 року, вже зголосилися театри з Литви, Польщі, Ізраїлю та Словенії.

Театр має 4 сценічних майданчики. Інколи одночасно йде по 3 вистави. Всього ж за місяць показують не менше 40 вистав. А за сезон у середньому з’являється по 16 прем’єр.

Починаючи з серпня театр брав участь у всеукраїнських та міжнародних фестивалях у Коломиї, Сєвєродонецьку, Одесі, Дніпрі, Києві, Кишиніві (Молдова), містах Друскінінкай і Васагінас (Литва). Зокрема, на першому театральному фестивалі «Світогляд» у Сєвєродонецьку вистава «Лісова пісня» здобула перемогу в номінації «Краще музичне оформлення». А на Міжнародному театральному фестивалі «Atspindys», який відбувся у Литві, моновиства «Юда» за твором Лесі Українки отримала найвищу нагороду — Гран-прі.

Незабаром херсонці вирушать на Міжнародний фестиваль сучасної драми в місті Брашев (Румунія), де покажуть виставу Костянтина Кеяну «Межа», режисер-постановник Раду Гілаш.

Увихідні дні на вистави театру приїздить багато глядачів з сусідніх із Херсоном районів. А в планах трупи побувати з виставами у найвіддаленіших районах Херсонщини. Цьому має сприяти нещодавно розпочатий проект «Театральний абонент у бібліотеці».

Першою на провідній драматичній сцені країни херсонці представили виставу «Кайдаш & Sons» за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Дія відбувається в одному з популярних курортних містечок Херсонщини — Залізному Порті. Типова українська родина, яка намагається заробляти невеличким бізнесом. Кайдаш — має майстерню з ремонту машин, Кайдашиха — пече пиріжки для туристів. Нічого б не віщувало біди, якби в родині не з’явилися невістки… Чи зможе Кайдашиха усвідомити, що її сини вже виросли? Чи зуміє Кайдаш поділити бізнес? Чи закопають вони калюжу, яка так дратує кожне покоління? На ці та інші вистави відповість вистава, яка віддалено нагадує відому всім історію. Та чи змінилось щось через 140 років?

Наступною показали комедійну трагедюя «Баба Пріся або на початку і наприкінці часів». Це вистава про дивну сім’ю, яка мешкає в 30-кілометровій зоні відчуження довкола Чорнобильської атомної електростанції, а саме: покинуте село неподалік від річки Прип’ять, маленький хутір, глухий кут, тікати нікуди, навкруги ліси і болота… Баба Пріся, її дочка Слава та онук Вовчик хочуть просто жити, але їм доводиться боротися за існування. І боротися не з радіацією — бабка знає як домовитися з природою, з мавками та іншими «мешканцями» лісу (чи то її уяви). Сім’я змушена захищати свій маленький світ від великого суспільства: від дільничного, який весь час намагається виселити їх, від «мисливців», які для розваги відстрілюють звірину. І допомоги чекати немає звідки. Людей не повинно бути в зоні відчуження, вони поза законом, отже, вони не існують.

У вересні на театральному фестивалі «Молоко», що відбувався в Одесі «Баба Пріся» посіла перше місце. А виконавиця головної ролі народна артистка України Олена Галл-Савальська здобула перемогу в номінації «Краща актриса».

Завершилися гастролі трагіфарсом «Ображені. Росія», що являє собою відчайдушні монологи різних за соціальним походженням, національністю та вподобаннями людей. Кожен з цих 7 монологів — це крик душі, бажання вижити за будь-яку ціну в країні «повної демократії». За рішенням режисера доля кожного з персонажів закінчується однаково трагічно. А в країні «демократії» продовжують лунати фальшиві лозунги.

«Ображені. Росія» — це перша і поки що єдина в Україні постановка за однойменною п’єсою Андрія Курейчика. Як сказав сам автор: «такий текст можна поставити тільки у вас». Прем’єра відбулася в травні цього року, під час Х Х Міжнародного фестивалю «Мельпомена Таврії». А вже у вересні вистава взяла участь у фестивалі «Коломийські представлення».

Паралельно з гастролями вже вдруге відбулася зустріч акторів театру зі студентами Національного університету культури і мистецтв. Для студентів столичного вишу гості з Херсона показали моновистави «Монолог актриси», яку виконала заслужена артистка України Олександра Тарновська та «Марія» у виконанні Вікторії Королько. Режисер обох вистав — Сергій Павлюк.

Театральний привіт із Херсона
Театральний привіт із Херсона
Театральний привіт із Херсона
Театральний привіт із Херсона
Театральний привіт із Херсона
Театральний привіт із Херсона