Фемій Мустафаєв і його друзі

У Міжнародному центрі культури і мистецтв Федерації профспілок України (Жовтневий палац) відбувся концерт «Пісне моя зоряна», присвячений дню народження народного артиста України Фемія Мустафаєва. Привітати митця прийшли його давні та нові друзі.

Фемій Мустафаєв і його друзі

У Міжнародному центрі культури і мистецтв Федерації профспілок України (Жовтневий палац) відбувся концерт «Пісне моя зоряна», присвячений дню народження народного артиста України Фемія Мустафаєва. Привітати митця прийшли його давні та нові друзі.

Фемій Мустафаєв — це людина, яка надзвичайно гідно проходить свій життєвий і творчий шлях. Він як яскрава комета пролітає над землею. Сьогодні співає в оперному театрі Франції, а завтра — на передовій для наших воїнів. Це людина руху, людина енергії, людина дії. І в творчому житті він такий самий енергійний, відвертий і щирий.

Кримський татарин, він народився в Узбекистані у сім’ї, яку депортували з Криму. Для нього назавжди залишиться рідним Крим, де жили діди й прадіди. Співак безмежно любить Україну і пропагує як українську, так і про кримсько-татарську культуру. Під час концерту слухачі могли дізнатися про життєвий і творчий шлях митця, заглянути в найпотаємніші куточки його душі.

Багато років Фемій Мустафаєв віддав служінню Київському національному академічному театру оперети, де виконав мало не всі головні чоловічі партії. А цього вечора заспівав вхідну арію містера Ікса з оперети Імре Кальмана «Принцеса цирку», а разом із заслуженою артисткою України Оксаною Нестеренко — дует Сільви і Едвіна з оперети Імре Кальмана «Сільва».

Нині Фемій Мансурович — завідувач кафедри естрадного вокалу Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв України. Привітати викладача прийшли його вихованці, яку подарували попурі з відомих класичних опер. Під гучні оплески публіки професор разом зі своїми студентами заспівав «Застільну» з опери Дж. Верді «Травіата» у перекладі українською мовою.

А ще Ф. Мустафаєв співак-волонтер з позивним «Кадафі». Саме за цим позивним його знають наші бійці на фронті. Фемій зі своїми студенти з самого початку Революції Гідності був на Майдані, де майже щоночі виступав зі сцени. Вже у квітні 2014 року вперше поїхав з концертом на схід. За ці роки у нього там з’явилося чимало побратимів.

Пісню «Сини України» на слова Володимира Матвієнка і музику Володимира Оберенка співак присвятив подіям початку російсько-української війни, коли наші хлопці пішли захищати рідну землю. Цікавою є історія пісні «Маки червоні», яку Ф. Мустафаєв виконував ще до війни. Цю пісню вирішили заспівати на передовій воїни 72-ї бригади. Під час концерту на відео можна було побачити цих бійців, декого з них, на жаль, вже немає серед живих. Особливо урочисто того вечора звучали пісні на музику Анжели Ярмолюк «Дзвони» та «Ніхто крім нас».

Прозвучала низка творів на слова Тараса Шевченка. А пісню про людину, яка дуже сумує за своєю Батьківщиною співак виконав рідною кримсько-татарською мовою.

Фемій Мустафаєв та Анжела Ярмолюк отримали з рук представника Міністерства оборони України медалі «За сприяння Збройним Силам України», художник-волонтер подарував імениннику свою картину «Сакура». Від Благодійного фонду «Спілка матерів миру» Ф. Мустафаєв отримав медаль «Матір Миру». Цією нагородою вже відзначені більше дев’яти тисяч наших воїнів, а також сім’ї загиблих. А від Духовного управління мусульман України — медаль «За служіння Ісламу та Україні». Теплі слова на адресу співака лунали з уст українських воїнів, побратимів з кримської сотні «Правого сектора», матерів наших захисників.

Народний артист України Олександр Гурець згадав про те, як познайомився з іменником в Оперній студії Київської консерваторії більше сорока років тому, всі ці роки їх поєднує міцна творча дружба. А скільки пісень на слова Т. Шевченка як М. Мустафаєв ще ніхто не заспівав.

«Дорогий друже, ти опромінив своїм голосом усю Україну. Ти опромінив і надихнув твори, які є для нас хрестоматійними. Насамперед маю на увазі твори Тараса Шевченка і Івана Франка. Ти дійсно народний співак. Я не перестаю щоразу зворушено до сліз вдивлятися в пейзажі твоєї землі, в ті гори, в ті бухти. І тоді я згадую вірш нашого Кобзаря „Ну щоб здавалося слова…“. Твій голос від Бога. Ти неймовірний співак, неймовірного діапазону і неймовірної сили», — наголосив лауреат Шевченківської премії, голова ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Павло Мовчан.

Відомий громадський діяч Степан Хмара висловив Фемію Мустафаєву глибоку вдячність за його подвижницьку працю, за любов до України, якій співак присвятив все своє життя. За ті пісні, якими він підіймає дух нашим оборонцям на передовій.

Також під час концерту прозвучали музичні вітання від народних артистів України Олександра Василенка і Леоніда Сандуленка, відомого композитора і виконавця Євгена Хмари, лауреатів всеукраїнських та міжнародних конкурсів Ігоря Закуса (гітара), Джеміля Комурджи (акордеон), Олександра Клеца, Артема Менделенка (саксофон), Костянтина Кузьменка (фортепіано) та багатьох інших.

А особливо дорогим для іменника стало привітання Дитячого театру пісні «Ладоньки» під керівництвом Світлани Садовенко. У цьому колективі, який пропагує українську народну пісню, більше ста виконавців віком від 2 років. Вже багато років Фемій Мансурович опікується цим театром, а під час свого концерту разом з маленькими артистами заспівав пісню «Їхав, їхав козак містом».

Фото з соціальних мереж

Фемій Мустафаєв і його друзі
Фемій Мустафаєв і його друзі