Малярство Ореста Манюка

У Музеї книги і друкарства України відкрили виставку заслуженого художника України Ореста Манюка, на якій представлено понад сорок його картин, створених протягом 2013−2018 років.

Малярство Ореста Манюка

У Музеї книги і друкарства України відкрили виставку заслуженого художника України Ореста Манюка, на якій представлено понад сорок його картин, створених протягом 2013−2018 років.

Орест Манюк — один з тих митців, хто не загубився серед експериментів, нових образотворчих систем і знаків, сміливо й наполегливо таврував свій шлях у мистецтві. Глибока вкоріненість у рідну культуру та, разом з тим, відчуття класичного європейського базису, інтелектуальне, а, відтак, технологічне засвоєння принципів модерного мистецтва, дозволили йому безпомилково віднайти власну художню манеру.

Митець працює в жанрі станкового олійного малярства. Ореста Манюка можна легко впізнати за його пейзажами, наповненими повітрям. Він вміє змінюватися залежно від теми і локації. Його палітра багата на кольори та відтінки, він віртуозно володіє барвами.

Художник не втомлюється експериментувати зі світлом, композицією, малим і великими форматом полотен. Не порушує композиційної цілісності, а в результаті — переконливий образ живої природи, рукотворні архітектурні ансамблі.

Народився Орест Манюк 16 червня 1956 року у Львові. 1983-го закінчив відділ художньої кераміки ЛНАМ. Його вчителями з фаху були визнані митці — Е. Мисько, М. Ткаченко, О. Дуфанець, Ф. Ярема, М. Малавський.

З 1995 року — член Спілки рекламістів України, з 2008-го — член НСХУ. Засновник мистецького об’єднання «Вориння». Учасник численних всеукраїнських та міжнародних виставок, симпозіумів та пленерів образотворчого мистецтва. Постійний учасник пленеру «Максим» у Славську. Автор понад 20 персональних виставок в Україні, Європі та США. Його твори зберігаються в музейних та приватних колекціях 40 країн світу.

«Ми вже втретє відкриваємо виставку Ореста Манюка в стінах нашого музею. Кожен раз він представляє нові твори, кожен раз це нова подорож в інший світ. Хоча є тут і роботи, що нагадують нам про попередні виставки.

Нам усім сьогодні потрібне натхнення. Комусь не вистачає в житті світлих яскравих кольорів, комусь — гарних емоцій. І саме ця виставка, яка експонуватиметься в музеї протягом місяця, дасть це натхнення. Ми очікуємо, що за цей час до нас прийдуть багато відвідувачів. Дуже приємно, що Орест вирішив зробити цю виставку саме в нашому музеї. Далеко не кожен з нас може побувати у Вероні, Неаполі чи Болоньї. А на виставці можна побачити ці міста очима художника, який там жив", — розповіла директор музею Валентина Бочковська.

«Орест Манюк — людина надзвичайно колоритна. Коли з ним спілкуєшся, то наче виростають крила. Його живопис насичений кольорами, він радісний і потужний. Орест багато подорожує, він ніколи надовго не зупиняється на місці, саме таким і повинен бути справжній митець», — підкреслив заслужений художник України Олександр Ольхов.

«Художнику дуже непросто відразу почати малювати на новому місці. Потрібно оглянути і відчути його. Орест Манюк вміє це швидко робити. Просто вражає широта географії його робіт. На сьогодні всім нам так не вистачає позитиву, а нова виставка напевне підніме настрій всім, хто на неї завітає», — зазначила художниця Тетяна Красна.

«Кожна картина Ореста Манюка, що належить до італійського, карпатського чи львівського циклу це відлуння серця прекрасної людини, яка кожного разу відкривається новою гранню свого таланту. Вся його творчість — справжня скарбниця мистецтва», -- переконаний заслужений журналіст України Сергій Комісаров.

«Серед міст, де доводилося бувати, найбільше враження справив Неаполь. До того, що вивчав в Академії з книжок, тут можна було доторкнутися руками. Колоритні Верона і Венеція, а Рим нагадує великий мурашник. Львівські вулички подібні до італійських. Цікаві замки Афона. Але найкраща земля та, де ти живеш.

Беру участь у багатьох пленерах. З радістю приїжджаю на пленери до Києва. Ці заходи дають можливість обмінятися досвідом, повчитися один в одного", — зізнався Орест Манюк.

Свою синівську любов до рідної землі митець намагався передати у карпатських пейзажах: «Гарний день. Славськ», «Бойківська осінь», «Гірський потік». Милують око натюрморти: «Біль мальви», «Квіти на підвіконні», «Ікебана з кактусом». Столиці художник присвятив картину «Золоті ворота. Київ». Але найбільше представлених робіт створені під враженнями подорожей О. Манюка світом: «Венеція. Рожевий вечір», «Помпеї. Вид на Везувій», «Фортеця Рокка. ХІІІ ст.», «Вулички Неаполя», «Монастир Симона Петра. Греця», «На Темзі. Лондон» та ін.

Фото автора

Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка
Малярство Ореста Манюка