Літній настрій від Центру української культури

Цілу низку цікавих літніх експозицій представив Центр української культури та мистецтва. Серед них — персональна виставка художніх творів Юлії Єгорової-Рогової «Полювання на щастя», виставка-конкурс сучасної графіки «Арт-паралелі 2019» та виставка вишитих картин Лариси Ковальчук-Шустерман.

Літній настрій від Центру української культури

Відвідувачі виставки «Полювання на щастя» мають можливість побачити серію творів, що демонструють розвиток нового прояву мистецтва — «полювантизму». Усі вони створені новим методом малювання («полювання на полотні»).

Задля цього Юлія Єгорова-Рогова створює окремі насадки (так звані «пензель-стріли»), які випускає з лука на полотно чи картон, перед тим наносячи фарбу. Художниця продумує композицію та колористику кожної роботи, враховуючи політ стріли, її траєкторію, колір ґрунту та фактуру полотна або картону. Пані Юлія створювала нову колекцію, експериментуючи з матеріалами та формами.

На думку митсткинці, «полювантизм» потрібен для того, щоб люди були щасливішими та вільнішими, простіше дивилися на складні речі, а прості речі розглядали уважніше. Юлія вважає, що якби слова «Чому» та «Навіщо» зникли, а залишилися б лише: «Як та Ось, Тут та Зараз», то люди б стали краще розуміти одне одного і були б щасливішими. Адже після випробувань і пошуку відкриваються нові двері. У новому погляді відбувається пошук місця для вільних думок.

«Давайте пограємо в „полювання“, — говорить Юлія, — у „полювання“ на щастя. І тут не потрібна мішень. Адже „полювантизм“ — це мистецтво, насамперед, процесу, а не результату».

Також на виставці експонуються твори олійного живопису з танцювальної серії «Одна мить». Вперше вони були представлені на широкий загал навесні цього року в Муніципальній галереї мистецтв м. Києва. Там же вперше відбувся перформанс створення картини, який наочно продемонстрував відвідувачам метод «полювантизму».

Юлія Єгорова-Рогова народилася в Ужгороді. Закінчила Інститут ім. А. Ерделі за спеціальністю «Живопис», член НСХУ. З 2000-го року бере активну участь у регіональних, всеукраїнських та міжнародних виставках і пленерах. Видано близько 10 книжок з малюнками художниці. Її роботи знаходяться в муніципальних та приватних колекціях України, Франції, Німеччини, Словаччини, Угорщини, Канади, Сербії, Естонії. Юлія постійно проводить майстер-класи з гончарства та живопису в Україні й за кордоном.

На відкритті виставки відбувся концерт живої музики «Соло на сьомій струні» та перформанс, під час якого художниця разом з гостями створила роботу, яку назвала «Спільнотворчість». Також відбулося дефіле дизайнерського одягу від Марії Пиріжок, створеного з конопляної тканини з вкрапленням елементів «полювантизму».

***

Мета виставки-конкурсу сучасної графіки «Арт-паралелі 2019» — згуртування митців-графіків для розкриття власного творчого потенціалу, сприяння розвитку графічного мистецтва в Україні, створення новітніх моделей виставкових проєктів.

В експозиції представлені роботи митців з різних регіонів України, що відображають подібні та відмінні риси художнього процесу на вітчизняних теренах.

Роботи українських майстрів створюють відчуття несподіваності відкриття, невимушеності. Разом з тим багатьом творам притаманне неочікуване поєднання лірики і трагічності, споглядання і визначеності життєвого кредо.

Під час відкриття виставки відбулося вручення подарунків від партнерів проєкту — Sennelier Ukraine та художньої крамниці «Каркар», а також майстер-клас від партнера проєкту — крамниці «Каркар».

Чарівний світ природи тонко переданий роботах Тосі Кравцової «Лілії», Тетяни Пранчук «Магія» та «Плетиво», Лариси Ващенко «Травневі тюльпани». Поруч — краєвиди Києва «Вид на Річковий вокзал з Труханова» Паули Литовченко і «Поштова площа» Вікторії Руднєвої. Сучасний мегаполіс у своїх творах зобразили Олеся Джураєва та Сергій Гулєвич. Народні мотиви лягли в основу робіт Тетяни Балбус «Сонячне літо» і «Казкові птахи» та Лариси Ващенко «Веснянки».

***

Наступна експозиція представляє близько 40 вишитих картин із фондів Центру української культури та мистецтва, створених заслуженим майстром народної творчості України Ларисою Ковальчук-Шустерман.

Майстриня народилася у місті Котовськ (нині Подільськ) Одеської області. Закінчила Одеський педагогічний інститут. За фахом — інженер-викладач виробничого навчання. Останні 35 років мешкає на Київщині. Багато років пропрацювала викладачем автомобільної справи, а потім — директором автошколи у Києві.

Творчість Лариси Ковальчук-Шустерман відома далеко за межами України. Її вишиті картини буквально «намальовані» нитками. Майстриня досконало володіє різними техніками: хрестиком, мережкою, художньою та опуклою гладдю, вишивкою по білому, ришельє, гобеленовим стібком та багатьма іншими. У те, що її роботи насправді вишиті, важко повірити. А розпізнати дрібні стібки можна, лише підійшовши впритул до картини.

У доробку вишивальниці понад триста робіт. Серед них — натюрморти, пейзажі, портрети, анімалістичні композиції, а також картини релігійного змісту. Вже відбулося більше 40 персональних виставок мисткині.

Процес вишивання картин — надзвичайно копітка справа. На деякі надскладні картини пані Лариса витрачає до п’ятиста відтінків ниток та до року щоденної праці. Роботи майстрині зберігаються в музеях та приватних колекціях багатьох країн світу.