Пори року в акварелях Віктора Михайличенка

Центральний будинок художника представляє ювілейну виставку члена НСХУ Віктора Михайличенка, на якій митець представляє свої акварелі, створені в останні роки.

Пори року в акварелях Віктора Михайличенка

Майбутній художник народився у місті Чирчику Ташкентської області (Узбекистан). Після закінчення Ташкентського театрального художнього інституту багато років працював художником-постановником у різних театрах. Зокрема, Кемеровському обласному театрі драми, Сухнадар’їнському узбекському музично-драматичному театрі, Ферганському обласному російському та узбекському театрі драми та комедії, Сумському театрі драми та музичної комедії ім. М. С. Щепкіна. За час роботи в театрах здійснив художнє оформлення понад 60 вистав. За сценографію до вистави «Залізна жінка» Ш. Башбекова став лауреатом Державної премії Узбекистану ім. Хамзи.

Митець автор численних персональних виставок, які відбувалися у Фергані, Сумах, Києві, Санкт-Петербурзі, Кіровограді (нині Кропивницький) та Запоріжжі. Також пан Володимир був учасником міжнародних виставок у містах Фабріно (Італія) та Одеса. Його твори зберігаються в Дирекції художніх виставок НСХУ, Міністерстві культури Узбекистану, Ферганському, Кропивницькому та Сумському художніх музеях, Музеї історії міста Києва, Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе, приватних колекціях та галереях України, Росії, Німеччини, Великобританії, США, Ірландії, Ізраїлю, Болгарії, Литви, Італії, Франції, Польщі, Швейцарії.

З 1993 року життя і творчість художника тісно пов’язані з Сумщиною, того ж року він став членом Національної спілки художників України.

— Виставки Віктора Михайличенка у нас відбуваються щороку, — розповів директор Дирекції виставок НСХУ Ігор Волощук. — Експозиція професійна, надзвичайно цікава. Пан Віктор великий майстер у мистецтві акварелі. Він дуже творчо опанував надзвичайно складну техніку. Робіт такого рівня в Україні не багато. У художника сформувався свій неповторний стиль. Сьогодні ми маємо нагоду насолодитися цими прекрасними творами. Сподіваюсь, що у нас і надалі регулярно відбуватимуться виставки цього художника. Його творчість взірець для тих молодих художників, які нині вступають до Спілки.

Також І. Волощук вручив митцю почесну грамоту НСХУ за вагомий особистий внесок у розвиток образотворчого мистецтва, примноження і збереження культурної спадщини України та з нагоди 70-річчя від дня народження.

Голова Сумської обласної організації НСХУ Іван Гапоченко розповів про сторінки життя художника, пов’язані з Сумщиною. Ще у 90-ті роки він улився в колектив сумських живописців як зрілий майстер. До цього був художником театру, а неповторна природа сумської землі спонукала майстра пензля звернутися до жанру акварелі. Його твори подобаються і професіоналам, і простим шанувальникам мистецтва, а це вершина творчої майстерності. Ця майстерність у художника доведена до досконалості.

Художник Веніамін Ларін згадав ті роки, коли разом з В. Михайличенком навчалися в одному училищі. На його переконання дуже мало хто з українських митців нині створює акварелі такого рівня як Віктор Костянтинович.

Заслужений художник України Петро Зикунов розповів про творчі зв’язки Михайличенка з художницею Ларисою Єрмак. Звернув увагу, що сьогодні країна мало опікується театрами, творчими спілками. Висловим сподівання, що ситуація зміниться на краще, а культура нарешті стане одним із державних пріоритетів. Також ювіляр отримав привітання від Сумського земляцтва у Києві та Національної спілки письменників України.

— Моя перша ювілейна виставка відбулася з цих прекрасних залах п’ять років тому, — згадав Віктор Михайличенко. — Я вирішив не чекати наступного ювілею, а проводити тут персональні виставки щороку. Надзвичайно вдячний керівництву Спілки, що надало мені можливість вже вшосте представляти тут свої твори. Сподіваюсь запросити всіх вас на мою нову виставку вже наступного року.

Одне з центральних місць в експозиції посідає портрет Віктора Михайличенка, створений Ларисою Єрмак. Поруч натюрморти: «Хризантеми», «Троянди», «Кактус зацвів», «Хризантеми у вазі». А найбільше на виставці пейзажів, в яких художник майстерно відтворив різні пори року. Найхолодніша пора представлена роботами «Рибальський місток взимку», «Зимова річка», «Очерет взимку», «Скирта», «Морозний ранок». Пробудження природи тонко передане у полотнах «Березень», «Квітень», «Весняна рілля», «Весняна вода», «Весняний міст». Багатством яскравих барв відрізняють картини про літо «Ранок на Пслі», «Квітучий лужок», «Вечір на Десні». Легкий сум притаманний роботам «Осіння пора», «Осінні берези», «Вечір на Сеймі», «Ставок».