Жертви кохання

Виставою Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Марка Кропивницького «Обережно — жінки!» за п’єсою А. Курейчика розпочався третій сезон українського формату Міжнародного фестивалю камерних вистав AndriyivskyFest.

Жертви кохання

Щомісяця на сцені Київського академічного театру «Колесо» свої вистави представлятимуть професійні театри з різних регіонів України. Кращу камерну виставу запросять до участі у міжнародній програмі фестивалю, яка відбудеться у червні 2020 року.

— Дуже приємно, що український формат знову відкриває театр з Кропивницького, — наголосила президент фестивалю, директор-художній керівник Київського академічного театру «Колесо», народна артистка України Ірина Кліщевська. — Ми товаришуємо, завжди раді в себе бачити акторів з цього театру. Наступного місяця нашим гостем буде Львівський театр «І люди, і ляльки», у грудні завітають колеги з Сєвєродонецька, а в січні — Вінницький обласний театр. Дуже раді всім театрам, важливо, що акторам з інших міст подобається працювати на нашій сцені, їх тепло приймає столичний глядач. На минулому фестивалі AndriyivskyFest гран-прі отримав Харківський театр «19». Отже, кожен колектив має шанс на перемогу.

За сюжетом вистави «Обережно — жінки» паризький художник Серж — любитель жінок — намагається бути «вірним» трьом жінкам одночасно. І, звісно, для нього дуже важливо, щоб його «німфи» — наївна студентка Сорбони Лулу, брутальна барменша Жаклін і витончена аристократка Марісабель — не дізналися про існування одна одної. Але одного разу всі його дами зустрілися і вирішили влаштувати «суд честі» над своїм невірним коханням. Ескпресія, гостра характерність персонажів і яскравий стиль гри квартету артистів надають постановці справжній французький шарм і дозволяють з гумором поглянути на дуже серйозні речі. Про роботу над виставою розповідає режисер-постановник, заслужена артистка України Людмила Колосович:

— Ознайомилася з цим твором приблизно шість років тому. Хотіла поставити виставу на сцені Львівського академічного драматичного театру ім. Лесі Українки, де була художнім керівником, але тоді не склалося. І я вперше поставила її 2014 року в Луцьку. Потім були постановки в Дніпрі та Черкасах, а минулого театрального сезону запросила до роботи дирекція театру з Кропивницького.

Вважаю себе людиною з почуттям гумору. Мені дуже сподобалася ця комедійна ситуація, в якій немає хороших і поганих героїв. У цій ситуації винні всі, герої - жертви свого кохання, своєї самотності.

«Обережно — жінки» — це перша п’єса Андрія Курейчика. Він написав її для студентського капусника. На мій погляд, в ній він посміявся над французькою драматургією. З автором я познайомилася у соціальних мережах. Він дав мені дозвіл на переклад п’єси та її постановку в Україні.

Під час репетицій були різні ситуації. Не все вдавалося відразу. Але у творчої групи була мета — поставити виставу-комедію. Ми спрацювали, і спрацювали добре. Вистава йде, її гарно сприймає глядач, я дуже задоволена акторами.

На перший погляд може здатися, що поставити комедію дуже просто. Але це не так. Мені здається, що розсмішити людину складніше, ніж змусити її заплакати. Далеко не кожен актор може бути коміком. Це дуже копітка робота. У нашій виставі багато цікавих знахідок, багато дії. Я здавна захоплююся пластикою і намагаюся, щоб у кожній моїй постановці були пластичні моменти, над якими працюю сама. Актори мали все запам’ятати, привласнити і органічно відтворити на сцені. Проте актори на цьому не зупинялися. Вони приносили нові знахідки, чим збагатили нашу виставу.

Дуже задоволена Євгеном Скрипником, який грає Сержа Дюбуа, і трьома актрисами. Дарія Ярошенко (Лулу), Людмила Швець (Жаклін) та Інна Дорошенко (Марісабель) дуже різні. Всі вони дотримувались моїх режисерських вказівок і створили дуже достовірні образи. Це справжні творчі особистості. Я не бачила цю виставу з березня. З радістю визнаю — актори зберегли виставу, я задоволена.

Вже не вперше працюю з художницею Богданою Бочкай, яка нині живе у Чехії. Ми однодумці. Богдана справжній професіонал. Її сценографія і костюми влучно працюють на втілення режисерського задуму вистави.

Рік тому я створила власний театр «SOLO». Щомісяця у Києві на сцені Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса граємо виставу «FRIDA» за п’єсою Тетяни Іващенко. Ця вистава є спільним проектом НЦТМ ім. Леся Курбаса та театру «SOLO». Восени «FRIDA» взяла участь у Міжнародному театральному фестивалі «Монологи над Ужем» в Ужгороді, де її визнали однією з найкращих, вона отримала багато схвальних відгуків та рецензій у пресі. Нещодавно виставу «FRIDA» відвідали співробітники посольства Мексики, ми домовилися з ними про співпрацю. Зараз театр «SOLO» працює над ще однією моновиставою, прем’єра якої відбудеться у грудні. Також у моїх планах подальша співпраця з Кіровоградським театром ім. М. Кропивницького.

Диплом учасника українського формату Міжнародного фестивалю камерних вистав AndriyivskyFest отримав Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Марка Кропивницького. А головний режисер театру, заслужений діяч мистецтв України Євген Курман, у свою чергу запросив театр «Колесо» до участі у 50-му фестивалі «Вересневі самоцвіти». До речі, нині це найстаріший театральний фестиваль в Україні. Також пан Євген розповів, що театр з Кропивницького щороку бере участь у 5−6 фестивалях, відразу після Києва виставу «Обережно — жінки!» везуть до Ніжина на Міжнародний фестиваль жіночої творчості.

Вже зовсім скоро у Кіровоградському облдрамтеатрі відбудеться прем’єра вистави «Остання ніч Пророка», що створюється за кількома літературними джерелами: «Євангеліє від Матфея», «Соломеєю» Оскара Уальда та кількома іншими п’єсами на цю тематику. Це буде велика видовищна вистава про ніч, коли стратили Івана Хрестителя.

Наступного року святкуватимуть ювілей Марка Кропивницького. До цієї дати у театрі поставлять виставу «Вій». Це редакція Марка Лукича за твором Миколи Гоголя, до якої він написав музику. Цю музику аранжують у сучасній стилістиці, зі збереження основних тем і мотивів. Це буде повноцінний мюзикл з розвинутими хореографічними номерами.

Також Міжнародний театральний фестиваль камерних вистав AndriyivskyFest оголошує про відкриття нового формату фестивалю — НЕЗАЛЕЖНІ, який триватиме з 01 листопада 2019 по 31 травня 2020 року. До участі запрошуються київські незалежні театри. Один із театрів братиме участь у Міжнародному театральному фестивалі камерних вистав AndriyivskyFest, який відбудеться в червні 2020 року.

Фото Олександра БЄЛЄНЬКОГО