Премія — насамперед увага!

У Київській опері вручили щорічні театральні премії Національної спілки театральних діячів України.

Премія — насамперед увага!

Цими преміями нагороджують театральних діячів України — акторів, режисерів, театрознавців, організаторів театральної справи — за визначні досягнення в галузі театрального мистецтва поточного року. Міжрегіональні організації подають перелік номінантів, з якого авторитетне журі щороку обирає переможців.

Лауреатами премій визначено театральних діячів з Києва, Дніпра, Одеси, Харкова, Вінниці та Львова. Серед гостей церемонії були керівники київських театрів, відомі актори, керівники навчальних закладів та регіональних відділень НТДУ.

Як зізнався голова НСТДУ, народний артист України Богдан Струтиський, він виріть в те, що український театр має дуже велику силу впливу, енергію змін. Театр — це важлива цеглинка в розбудові незалежної України. Він дає правильні орієнтири суспільству, робить людей небайдужими. Подякував представникам регіональних відділень Спілки, які роблять свою роботу за покликом серця. Побажав театрам аншлагів у залах, а їхнім працівникам — аншлагів у душі. На переконання Богдана Дмитровича премія — це не просто визнання діяльності, а це, насамперед, увага.

Своїми враженнями поділилися лауреати премій.

Наталія Половинка, художній керівник театрального центру «Слово і Голос» — Премія за краще сценічне відтворення надбань українського народу закладених у звичаях, обрядах традиціях, фольклорі наших предків:

«Після 20 років роботи в театрі ім. Курбаса я заснувала театр „Слово і Голос“, сутністю якого є жива традиція. Це не фольклор, це передача знання, яке оживає у формі театру. Наші пісні йдуть з родових традицій, і в театрі вони живуть такими, якими вони є. Фольклор це музей, а в театрі пісні живуть сьогодні».

Олексій Рубинський, актор-ляльковод Харківського державного академічного театру ляльок ім. В. Афанасьєва — Премія в галузі театрознавства і критики за кращі роботи в галузі театрознавства і театральної критики, які здобули широкий художній, науково-мистецький та громадський резонанс:

«Дуже вдячний друзям і колегам, які обрали мене для вручення такої престижної премії. Це дуже приємно і несподівано. Особлива радість, що я отримую цю премію напередодні свого дня народження».

Олександр Свіньїн, головний режисер Вінницького академічного обласного театру ляльок — Премія імені Віктора Афанасьєва за ваговий внесок у розвиток мистецтва театру ляльок:

«Сприймаю цю нагороду як відзнаку всього нашого колективу. Режисер так і залишиться у своїх фантазіях, якщо не буде співтворців — акторів, художників, композиторів і адміністрації, яка працює в одній команді з художнім складом. У вересні наш театр отримав нове чудове приміщення. Вважаю це історичною подією в державному масштабі. Бо зараз дуже рідко відкриваються нові приміщення для українських театрів».

Андрій Білоус — директор-художній керівник Київського національного академічного Молодого театру — Премія імені Миколи Садовського за активну і плодотворну організацію театральної справи:

«Такі заходи як сьогодні, добра нагода поспілкуватися зі своїми колегами, друзями, яких давно не бачив. З кожним роком все більше відчуваю важливість театрального руху. НСХУ оновлюється, набирає обертів. Перед українським театром у найближчі роки стоятимуть великі виклики. Нам важливо гуртуватися, мати відчуття, що ми одна велика родина».

Оксана Дмітрієва, головний режисер Харківського державного академічного театру ляльок ім. В. Афанасьєва — Премія імені Сергія Данченка за творчі досягнення, що наближають український театр до кращих зразків світового мистецтва, естетичну довершеність

«2019 року у мене була прекрасна театральна осінь. Я передивилася в Києві багато чудових вистав. Радію, що театр розвивається, він цікавий, закохуюсь в режисерів. Спілкуючись з іншими театрами бачу інші світи. Вдячна нашому театрі, Київській театральні спільноті, яка так уважно ставиться до нашого театрального колективу».

Валерія Чайковська, актриса Київського академічного театру юного глядача на Липках — премія «Наш родовід» за мистецькі здобутки протягом багатьох років, розвиток і збагачення традицій театрального мистецтва України, передачу творчого досвіду молодим митцям:

«Хвилина отримання нагороди надзвичайно хвилююча і важлива. Можливо згадуватиму її як одну з найяскравіших хвилин свого життя. Вдячна за такі хвилини. Все життя тримаю за руку своїх „золотих“ викладачів Анатолія Скибенка, Нонну Копержинську, Аркадія Гашинського, Костянтина Степанкова. Думаю, що в такі хвилини вони разом зі мною».

Також лауреатами премій НСДТУ стали: Євген Звягін — актор Дніпровського академічного театру драми і комедії (Премія імені Мар’яна Крушельницького за створення ролей високого художнього рівня, які стали подією в театральному мистецтві України); Людмила Вороніна — актриса Дніпровського академічного театру драми і комедії (Премія імені Марії Заньковецької за створення ролей високого художнього рівня, що стали подією в театральному мистецтві України); Станіслав Зайцев — головний художник Одеського академічного театру музичної комедії ім. М. Водяного (Премія імені Федора Нірода за вагомий внесок у розвиток театрального сценографічного мистецтва, за визначні досягнення та високу мистецьку досконалість в цій галузі); Олексій Кужельний — директор-художній керівник Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я» (Премія імені Панаса Саксаганського за відчуття у творчості громадського пульсу часу, утвердження принципів духовності та гуманізму).

Святковий настрій учасникам церемонії створили артисти Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня», театр «Фламенко», солісти Національної оперети України Любов Доброноженко, Максим Гара і Михайло Гуменний, солістка Київської опери Олена Гребенюк та лауреат міжнародних конкурсів циркового мистецтва Артем Баранніков, які підготували невеликий концерт.