Українське коріння Джорджа Гершвіна

Симфонічний оркестр та вокалісти Київського національного академічного театру оперети підготували нову порцію вишуканої музики — концерт «Код Гершвіна». Під диригуванням Девіда Чарльза Абелля (США) звучали твори відомого американського композитора з українським корінням Джорджа Гершвіна.

Українське коріння Джорджа Гершвіна

Джордж Гершвін народився в Нью-Йорку в єврейській сім’ї емігрантів з Одеси. Краса українських мелодій надихнула маестро на створення хітів, які стали світовими. 1935 року пан Гершвін написав арію «Літня пора» («Summertime») для опери «Поргі та Бесс». На створення цієї композиції його надихнула українська колискова пісня «Ой ходить сон коло вікон», яку Гершвін вперше почув у Нью-Йорку у виконанні Українського національного хору на чолі з Олександром Кошицем 1929 року. (До речі, Олександр Кошиць 10 років диригував у першому стаціонарному українському театрі Миколи Садовського, а нині в цьому приміщенні працює Національна оперета) «Summertime» популярна і нині, вона об’єднує українців та американців за допомогою коду Гершвіна. Цей музичний код поєднує наші нації красою та величністю мелодій Гершвіна.

— Я дуже вдячний Посольству США в Україні за те, що вони відгукнулися на наш проєкт, Національній спілці театральних діячів України, яка подала цей проєкт, і, звичайно ж, Національній опереті України, яка його реалізувала, — зазначив голова НСТДУ, генеральний директор-художній керівник Національної оперети України, народний артист Богдан Струтинський. — Щасливий з того, що ми спромоглися зробити цю фантастичну річ для України. Сьогодні вечір, коли зійшлися всі коди і ми будемо їх розкодовувати.

З великим задоволенням наш колектив працював з прекрасним диригентом зі США Девідом Чарльзом Абеллем. Пан Абелль — відкрита і щира людина, людина, яка прийшла до нас із мистецькою місією. Також хочу подякувати Оксані Мадараш, яка опікувалася цим проєктом, займалася з нашим оркестром.

Дехто говорить, що сьогодні в Україні так погано, насправді у нас дуже багато позитивних речей. Один з таких моментів — сьогоднішній вечір. Аби він відбувся ми виграли грант. До цього ми вже вигравали багато грантів, проводили міжнародні фестивалі, але з урядом США це наш перший спільний проєкт. Його ідея виникла два роки тому, коли мали спільний проєкт з Австрією, тоді під час концерту теж звучала музика цього американського композитора. Робота над проєктом тривала півроку, а самі репетиції з американським диригентом трохи більше тижня.

Зараз наша головна мета — це нова прем’єра. Робимо цікавий мюзикл «Доріан Грей», який представимо 19 і 20 березня. Ми отримали право на його постановку і дуже гордимося з цього. «Доріан Грей» — це серйозна драматургія і дуже гарна музика.

Також Богдан Струтинський висловив сподівання, що це лише початок співпраці театру з Посольством та урядом США, а в перспективі, можливо в Національній опереті поставлять оперу Джорджа Гершвіна «Поргі і Бесс», а диригентом-постановником запросять пана Абелля.

— Чотирнадцять років тому я працював з оркестром міста Луганська, — згадав Девід Чарльз Абелль. — Ці музиканти мене надихнули. Тоді ми разом дали чудовий концерт. На жаль цей колектив припинив своє існування. І коли нині їхав в Україну, то думав, чи матиме колектив з яким я працюватиму стільки ж ентузіазму. Маю підтвердити, що оркестр Національної оперети України дуже серйозно ставиться до своєї роботи. Працювали по сім годин щодня. Хотілося, аби українці теж представили свою музику в США.

Вже чотири рази був диригентом опери «Поргі та Бесс». З радістю зробив би це в п’яте, тут, в Україні. Сьогодні уривки з цього твору звучатимуть англійською мовою. Був вражений, як солісти-вокалісти Національної оперети України добре нею володіють.

Перший секретар, Аташе з питань культури та освіти Посольства США в Україні Шон О’Хара наголосив на тому, що українці та американці все частіше співпрацюють у політиці та бізнесі. А проєкт «Код Гершвіна» став результатом співпраці талановитих митців з обох країн у царині культури. Диригент Національної оперети України Оксана Мадараш розповіла про ретельний підхід під час підготовки програми і зізналася, що саме під час цих репетицій відчула американський стиль виконання.

Про життєвий і творчий шлях Джорджа Гершвіна розповів ведучий концерту, народний артист України Микола Бутковський. Гершвін прожив лише 38 років. Але за цей час створив багато надзвичайної, фантастичної музики. Він автор пісень, музики до комедій, різноманітних шоу і концертів. Саме Гершвін був першим американським композитором, який написав оперу з життя спільноти темношкірих афроамериканців. «Поргі та Бесс» і нині вважається головною оперою Америки.

Виконуючи такі композиції, як «Rapsody in Blue» та «Американець у Парижі», пісню «I Got Rhythm», уривки з опери «Погрі та Бесс», яка породила хіт «Summertime», українські музиканти відчули музичну ідентичність з Великим Гершвіном.

Концерт «Код Гершвіна» мав два відділення. У першому звучали твори композитора з мюзиклів та опер. Другу частину присвятили композиціям маестро, що лунали у відомих фільмах. Родзинкою концерту стало соло на фортепіано, яке виконав піаніст-віртуоз Флоріан Файльмайр (Австрія).

Вдячна публіка довго не хотіла відпускати зі сцени народного артиста України Сергія Авдєєва, заслужених артисток Олену Арбузову, Тамару Ходакову, Валерію Туліс, солістів-вокалістів Олексія Кирилова, Ольгу Федоренко. І кілька разів викликала їх на біс.