33-й спалах «Берегині»

Свій 33-й театральний сезон Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня» розпочав благодійним гала-концертом, який цього разу присвятили медичним працівникам. Другий театральний сезон поспіль колектив очолює директор-художній керівник Ільїна Гнесіцька.

33-й спалах «Берегині»

— Свій перший гала-концерт зіграли для медиків профспілки медпрацівників МВС, — розповідає пані Ільїна. — Цей концерт — знак нашої поваги і пошани медикам, які працюють в такий нелегкий період. Вони рятують людські життя, а ми можемо віддячити лише своєю творчістю, що й робимо.

Згідно з рекомендаціями МОЗ в глядацькій залі, яка розрахована на сто місць, було лише 33 особи, тобто одна третина. Концерт пройшов у теплій обстановці, актори і глядачі обмінялися подарунками та побажаннями на новий сезон.

Гала-концерт створили до 30-річчя театру. Ми залишили його в репертуарі. Це своєрідний підсумок всієї діяльності за всі ці роки. Концерт користується великою популярністю серед глядачів. За цей час з’явилися нові номери, але основна частина залишилася незмінною.

Хоча минулий театральний сезон довелося завершити раніше через запровадження карантину, ми встигли багато чого досягти. Це п’ять прем’єр: «Конотопська відьма», «Козацька слава», «Веселощі Кухмістерки», і дитячі — «Новорічний детектив» та «Як Опудало женитися захотіло».

З виставою «Тіні забутих предків» багато поїздили Україною, побували на кількох фестивалях — у Маріуполі, Сєвєродонецьку, Тернополі. Також були з гастролями у Кривому Розі, Ніжині, Бердянську, Запоріжжі. Багато виступали в парках Києва, долучившись до програми, ініційованої КМДА. Також стали ініціатором Премії Національної спілки театральних діячів України, яку вручили актрисі львівського театру Наталі Половинці за збереження фольклорних традицій в театральному мистецтві.

Отримали багато нагород як за акторський ансамбль, так і індивідуальних — за режисуру, музичне оформлення. Одна з найголовніших перемог минулого сезону — отримання театральної премії «Київська пектораль» у номінації «Кращий режисерський дебют» за виставу «Тіні забутих предків» (режисер Тетяна Матасова). Також Тетяна отримала премію Київського міського голови Віталія Кличка для молоді, яка долучилася до розбудови столиці.

За минулий сезон маємо підвищення показників відвідуваності наших вистав. Думаю це пов’язано з тим, що ми розширили свої творчі можливості. До концертно-театральної діяльності додали саме театральну. Почали працювати в жанрі музичного театру. І це привело до нас нових глядачів, які сприймали «Берегиню» як винятково концертний колектив, а тепер вони дізналися, що ми ще й театр.

Працювати цікаво. Це нова робота, нові виклики, які я прийняла.

Звичайно, як і інші театральні колективи маємо певні фінансові проблеми. Ми отримуємо допомогу від держави на зарплату не в повному обсязі, а лише 80%. 20 маємо заробити самі. Також треба заробити на комунальні послуги, на постановку нових вистав, аби запрошувати до співпраці режисерів, сценографів. Але ці проблеми можна вирішувати, якщо збільшувати відвідування глядачів. Цього року отримали потужну підтримку від департаменту культури КМДА на оновлення матеріально-технічної бази. Оновили світло і звук. У глядацькій залі з’явилися кондиціонери. За час карантину ми встигли все це придбати і встановити.

Також під час карантину почали працювати над виставою, присвяченою Марії Приймаченко. Над спектаклем працює режисер Тетяна Матасова з музичним постановником, народним артистом України Миколою Буравським. До речі, вісімдесятиріччя від дня народження засновника нашого театру Миколи Олександровича ми відсвяткували ще в червні. Але не було офіційних святкувань у зв’язку з епідемією. Оскільки ми поки не можемо прийняти ту кількість гостей, які хочуть його привітати. Плануємо перенести урочистості на вересень, якщо дозволить епідеміологічна ситуація.

Головні ролі у новій виставі виконуватимуть Надія Буравська і Марина Корогода. Вже почали активні репетиції на сцені. Сподіваємося на прем’єру наприкінці серпня.

А на початку вересня виступимо організаторами фестивалю «Свято вулиці Івана Миколайчука». Цього року присвятимо його твору Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Залучимо кінотеатр «Старт», який знаходиться неподалік від нашого театру. Там покажуть стрічки «Тіні забутих предків» і «Заборонений». Фільм «Заборонений» присвячений Василю Стусу. Тут показаний спротив інтелігенції проти політичних репресій під час прем’єри картини «Тіні забутих предків». Покази стрічок будуть безкоштовні.

Потім, звичайно ж, покажемо нашу виставу «Тіні забутих предків». Плануємо залучити до проведення фестивалю Музей Михайла Коцюбинського з Чернігова. Хочемо запросити народну артистку України Ларису Кадочнікову. Також збираємося прочитати різними мовами повість Коцюбинського. Вже точно знаємо, що читатимемо болгарською, білоруською, французькою, іспанською, польською. Є чудові літературні переклади. Знайшли людей, які досконало знають ці мови. А білоруською читатиме режисер з Білорусі.

Якщо свято пройде успішно, то наступного року проведемо фестиваль, який присвятимо ювілеям Івана Миколайчука та Богдана Ступки, а також ювілею фільму «Білий птах з чорною ознакою», в якому знімалися ці два видатних актори.

Готуємо сюрприз. Чекаємо режисера з Ужгорода на постановку. Сподіваємося, що це відбудеться наприкінці вересня — початку жовтня. Це буде нестандартний фольклор для «Берегині».

Микола Буравський працює над новою виставою. З концертної програми «Животоки» розпочинав свою творчу біографію театр «Берегиня». Вирішили її поновити. За ці роки колектив дуже змінився. Якщо для Миколи Олександровича цей матеріал добре знайомий, то для нашої молоді новий. Програму, яка спершу була концертною, тепер хочемо зробити театралізованою. До роботи над поставкою плануємо долучити Тетяну Матасову.

Нині у нашому репертуарі дві дитячих вистави. А до нового року збираємося поставити ще одну. Зараз займаємося пошуком матеріалу.

Про майбутню виставу «Животоки» ми попросили розповісти режисера постановника Миколу Буравського.

— Більше тридцяти років тому ми поїхали в експедицію в західні області України, — згадує Микола Олександрович. — Назбирали багато матеріалу і я побачив, що можна створити концертну програму «Животоки». А «Животоки» — це власне і є фольклор.

Виставу дуже полюбив глядач. Вона була в репертуарі нашого театру більше десяти років. Вирішили повернути до афіші цю цікаву виставу, адже вони дуже актуальна, особливо зараз. Вона допоможе глядачам згадати наші історію і традиції.

В основному плануємо залишити старий матеріал, додамо деякі нові номери. Серед виконавців будуть деякі актори, які стояли біля витоків «Берегині». Зокрема, моя дружина Надія Буравська. Також гратиме наша молодь.

Фото надані театром