Відзнака від роду Мазеп

Вже багато років поспіль Театр української традиції «Дзеркало» показує на сцені Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я» одну зі своїх найкращих вистав «У Києві на Подолі, або гдє ві сохнітє бельо». За цей час виставу полюбили кияни та гості столиці. Але крайній на сьогодні показ спектаклю був особливим.

Відзнака від роду Мазеп

— Ми щасливі, що ви сьогодні прийшли на наше свято. І коли таке свято відбулося, то всім добре, — з такими словами звернувся до глядачів художній керівник театру «Дзеркало» Володимир Петранюк. Також пан Володимир запросив усіх присутніх на культову виставу театру, яка присвячена великому українському гетьманові Іванові Мазепі, що відбудеться 25 листопада у приміщенні Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня» і представив гостя — голову роду Мазеп — Ігоря Мазепу.

— Крім того, що ми об’єднали родину, багато робимо для України, для фронту, — розповів пан Ігор. — Щойно повернулися з передової. 54-а бригада стала носити ім’я гетьмана Мазепи. На День Захисника України ми їздили туди, аби привітати наших воїнів. 2010 року відродили історичну нагороду — «Мазепинський хрест». Вже більше 1000 хрестів вручили на передовій, це вже стало доброю традицією.

Виставу про Івана Мазепу разом з Володимиром Петранюком 2019 року возили на батьківщину гетьмана в село Мазепинці. Було дуже цікаво. Та там зрозумів, яка велика кількість людей, що живуть у селах, не мають можливостей потрапити до театру. Зараз думає з паном Володимиром, як змінити цю ситуацію. Сьогодні глядачі побачили виставу «У Києві на Подолі» про те, який мудрий український народ. Сьогодні його знову намагаються обдурити, але я впевнений, що цього нікому не вдасться зробити.

Ігор Мазепа вручив відзнаку роду Мазеп художнику Миколі Костюшку, яка здійснив оформлення багатьох вистав театру «Дзеркало», у тому числі й вистави про гетьмана Мазепу. А пан Микола зізнався, що вже багато років вивчає все, що пов’язано з іменем цього гетьмана, цю ж відзнаку йому особливо приємно було отримати у приміщенні театру «Сузір'я», адже саме тут свого часу він поставив кілька вистав як художник-постановник.