Полотно душі Романа Петрука

У Нью-Йоркському видавництві «Алмаз» побачив світ альбом-монографія заслуженого діяча мистецтв України Романа Петрука «Полотно душі».

Полотно душі Романа Петрука

Роман Петрук — людина широкого творчого обдарування — живописець, графік, майстер монуметально-декоративного та сакрального мистецтва, писанкар, педагог. Є автором понад 1000 творів, більше 300 з яких увійшли до альбому-монографії. Митець — лауреат премій Київського міського голови та імені Михайла Дерегуса в галузі образотворчого мистецтва, член Національної спілки художників України, доцент Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

В анотації до видання професор Андрій Пучков зазначив, що в альбомі-монографії в мікшовано-композиційний спосіб висвітлено життєвий і творчий шлях Романа Петрука, презентований як репродукціями робіт, різних за техніками (живопис, графіка, авторська техніка) і жанрами (сакральне, абстрактне, пейзаж, натюрморт, портрет), так і рефлексіями щодо робіт Петрука знаних українських мистецтвознавців, культурознавців і художників.

Оприявлення творчого доробку одного з найяскравіших молодих українських митців у вигляді органічного поєднання двох видів текстуальних повідомлень — художнього зображення і власне тексту щодо цього зображення — засвідчує єдність емоційного та раціонального у свідомісній моделі авторського світовідчуття, дозволяє комплексно поглянути на відтворення ним магістральних ідей внутрішнього коду людини: рід, народ, минуле, сучасне, природа, сакральний убрус, людське обличчя, натюрморт. Своєрідність світобачення, майстерність виконання, зацікавленість життям і людиною поряд із розмаїттям застосованих художніх технік презентують цим виданням творчість Петрука в її всебічному й до певної міри вичерпному синтетичному абрисі. Уперше в практиці українського друкарства книгу побудовано винятково на шрифтовій гарнітурі «Рутенія», розробленій лауреатом Шевченківської премії професором Василем Чебаником.

Книга поділена на розділи: «Живопис», «Лісова пісня», «Графіка», «Сакральне», завершується життєписом митця, що складається з його біографії, світлин, віршів і мереживом відгуків про творчість.

Оцінити доробок пана Романа читачам допоможуть статті Ради Михайлової «Моцарт сучасного українського живопису», Ольги Тарасенко «Образ роду і народу в творчості Романа Петрука», Олени Осадчої «Емпатія як принцип творчого і педагогічного життя Романа Петрука», Лесі Смирної «Тільки море», Андрія Пучкова «Марино-ризома Петрука», Світлани Стоян «Минуле та сучасність у „дзеркалі“ образів Романа Петрука», Віри Кулеби-Баринової «Ніби рідна дитина», Дмитра Степовика «Чуттєва нота у зображеннях християнських святих мистця Романа Петрука» та самого художника: «Освячений духом животворящим».

Відгуками про творчість митця поділилися Р. Бочкай, А. Горбенко, В. Гурін, Н. Дмитренко, І. Драч, О. Ковальчук, Петро та Наталія Ковалі, В. Марчук, В. Мельниченко («АРВМ»), А. Месюр, О. Погрібна, О. Полтавець-Гуйда, В. Рутковська, М. Стороженко, В. Тименко, О. Циркун та В. Чебаник.

— Що найцікавіше, задум цієї книги був не мій, а деканки факультету декоративно-прикладного мистецтва Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука Алли Руденченко, — згадує Роман Петрук. — Якось вона сказала: «Романе Ігоровичу, у Вас стільки робіт, так багато відгуків про них, а чи не зробити б Вам книжку?» Відповів, що це було б добре, але — колосальна робота. На що почув відповідь: «У нас в Академії є кафедра графічного дизайну, було б добре, аби хтось взяв собі роботу над книжкою як дипломний проєкт». Цю роботу взяв на свої плечі мій земляк Роман Бочкай, який здійснив набір, верстання, обробку ілюстрацій та препринт.

Почали роботу рік тому. Захист дипломної став лише проміжним етапом. Ми працювали далі. Вирішували питання щодо друку. Як відомо, репродуктувати живопис у книжці досить складно. Робили багато проб щодо кольору. Результатом задоволені. Видання вийшло цілісне, вдалося досягти високої якості репродукцій презентованих творів.

«Полотно душі» — це перша у світі книга, що повністю надрукована шрифтом лауреата Шевченківської премії Василя Яковича Чебаника «Рутенія». Шрифт Чебаника ідеально підійшов до моїх робіт. Колеги кажуть, що це не просто книга, а витвір мистецтва. Зображення подаються не просто як репродукції, — за допомогою зйомки показуємо їх з різних сторін. Це допомагає сприймати кожний твір як відеоролик. Також до кожної картини подано колонтитул з даними, коли твір був створений, його розмір, назва, техніка виконання.

Книга вийшла у видавництві «Алмаз» (США). Хочу окремо подякувати редактору-консультанту видання, директору видавництва Олегу Юнакову. До речі, примірник «Полотна душі» буде представлений в Бібліотеці Конгресу цієї країни.

Ще далеко не кожен читач звик до абетки Василя Чебаника «Рутенія». Тому починаємо книгу з відтворення цієї абетки, пояснюємо, яка літера означає який звук. Принагідно хочу подякувати Василю Яковичу за його титанічну, багаторічну працю з втілення цього проєкту в життя.

У розділі «Живопис» подано портрети Миколи Стороженка, його дружини Раїси, Василя Чебаника, Раїси Недашківської, портрети батьків, друзів, акторів столичних театрів, автопортрет. Після портретів йдуть пейзажі, натюрморти. На деякі з них надихнула поезія Шевченка. Цикл творів присвятив Києво-Печерській лаврі, поряд краєвиди Волині і Києва. Дуже люблю море, і морські пейзажі стали невід’ємною частиною моєї творчості.

За розділом «Живопис» репродуковано мою дипломну роботу: «Лісову пісню» (розмір 2×3 метри), що присвячена драмі-феєрії Лесі Українки. До речі, на одній з картин розділу «Живопис» Лесю Українку зображено з гніздом на голові: хотів показати її зв’язок зі Всесвітом. Цей мотив дуже популярний у східних культурах, вважається синтезом людини з природою.

У розділі «Графіка» поряд зі своїми роботами подав і картину Віри Кулеби-Баринової: я пас у дитинстві гусей, і саме цей момент зобразила Віра Іванівна. Тут також вміщено академічні роботи, створені під час навчання, акварелі. В розділі «Сакральне» — полотна релігійного жанру й ікони.

Дуже вдячний мамі, яка зберегла мої малюнки, що я зробив у трирічному віці. Подаю їх у розділі «Життєпис».

Вже передав цю книгу до Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, бібліотеки Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, в якій навчався. Також вона буде представлена в інших мистецьких бібліотеках Києва та інших міст України. Всі бажаючи зможуть з неї ознайомитися в мережі Інтернет на сайті видавництва «Алмаз».

Після завершення карантину планую зробити презентацію «Полотна душі». А в подальших планах — робота над новими книжками, де я вже детальніше зупинюся на окремих напрямах власної творчості.

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти»