Повернення левкасу

У Центрі сучасного мистецтва «Білий світ» відкрили «Друге всеукраїнське бієнале левкасу — 2021». Виставка зібрала роботи 98 сучасних українських левкасистів.

Повернення левкасу

Як і в 2019 році, відкриття Бієнале припало на день народження ЦСМ «Білий світ». Об’єднавши ці дві події, «Білий світ» підкреслює значимість розпочатого ним довготривало проєкту, що підтримує і оспівує стародавню, аде, водночас, дивовижно сучасну техніку левкасу.

Бієнале левкасу ставить перед художньою спільнотою питання: чи є левкас у сучасному українському мистецтві? Це просто матеріал, що прийшов з іконопису, чи окремий напрямок сучасного живопису, або навіть скульптури? Чи має він свою атмосферу, філософію, течії; настільки широкі його межі? Відповіді на ці питання можна бути отримати, відвідавши виставку. До речі, організатори проєкту вирішили також презентувати скульптуру та арт-об'єкти.

— Ми відкрилися п’ять років тому, і кожен рік саме в день нашого народження придумуємо новий цікавий проєкт, — зазначив співзасновник ЦСМ «Білий світ» Олександр Янович. — Цього року це бієнале левкасу. Особливо приємно, що таке бієнале у нас відбувається вже вдруге. 200 художників з усієї України надіслало нам свої роботи, з яких мистецьке журі обрало 98, які зараз можна побачити в залах нашої галереї.

Це не просто виставка, це конкурс. Сьогодні оголошуємо його підсумки. Раді, що в нас є багато прекрасних левкасистів. Левкас — прекрасна техніка, яка поєднує в собі і давні традиції, і сучасність.

У кожному нашому проєкті, кожному нашому конкурсі беруть багато митців, намагаємося показати розмаїття і різноплановість сучасного українського мистецтва. На новій виставці можна побачити скульптури, живописні роботи, невеличкі мініатюри, філософські висловлювання художників.

Експозицію робили кілька днів. Нам самим було дуже цікаво. Зізнаюся, ми страшенні егоїсти, робимо перша за все те, що цікаво самим. Але якщо буде цікаво нам, то буде цікаво й іншим.

Левкас — одна з найстаріших технік, яка була доступна стародавнім художникам. Але й сучасникам художникам, дуже корисно звертатися до цієї техніки.

Ми надрукували каталог, в якому є всі роботи, представлені на виставці. Адже мистецтво це не лише те, що ми показуємо сьогодні, а те, що маємо залишити нашим нащадкам.

У нас повинно було бути два переможці — володарі гран-прі і другої премії. Минулого року був однозначний переможець — художник Микола Журавель. А цього року не можемо виділити явного фаворита, тому вирішили трохи змінити формат. У нас буде три других премії.

— Сьогодні нам п’ять років, — підкреслила спів засновниця галереї «Білий світ» Тамара Янович. — Але наші давні знайомі дивуються, що лише п’ять. Багатьом здається, що ми тут були 10, а може навіть 15 років. Ми дуже стрімко, як блискавка серед ясного неба, увірвалися у мистецький простір України. І відразу завзято взялися до справи. Вже чотири роки з нами постійна команда, яка витримує цей шалений ритм. Ми живемо на повну.

За ці роки було багато чого створено. Навколо нас згуртувалися найкращі художники України, люди, яких знають не лише в нашій країні, але й далеко за її межами. Але нам цього виявилося недостатньо. Організували арт-батл, який проводимо три роки поспіль. Завдяки ньому познайомилися з багатьма молодими митцями. Визначали за нашою версією кращого художника, який отримував премію.

За п’ять років провели 4 пленери (у 2020-му його проведенню завадив карантин). Щоразу запрошуємо до них нових учасників. Завдяки знаному українському графіку Олегу Денисенку організували трієнале графіки. У вересні будемо проводити його вдруге.

А бієнале левкасу — це наша гордість. Це забута техніка, в якій сьогодні мало хто працює. Ми вирішили її відновити. Багато хто з учасників вперше спробував себе в цій техніці. Деякі автори ще не до кінця розуміють, що таке левкас і всі пов’язані з цим технічні можливості. Сподіваємося, що до наступного бієнале левкасу художники будуть більш досвідченими в цій техніці.

— Сьогодні ми є учасниками унікальної події, — наголосив ідейний натхненник бієнале Олег Денисенко. — Це народження нового явища в українському мистецтві. Левкас виокремлюється з живопису як самостійна форма виразу мистецтва. Команда однодумців доклала значних зусиль, аби відкрити сьогодні це бієнале. Також святкуємо 5-річчя «Білого світу». Дай Боже, щоб ця галерея сяяла своїми гранями на весь білий світ багато років…

Переможцями бієнале левкасу стали Дмитро Кришовський за роботу «Райдужні перспективи», Олександр Смирнов («Елементарні частки») та Анна Атоян («Між рядків» з серії «Міні-монумент»). Крім відзнак переможці матимуть можливість провести свої персональні виставка у Центрі сучасного мистецтва «Білий світ». А багато інших митців отримали заохочувальні призи.

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти»