Паралельний світ пейзажу

У Центрі сучасного мистецтва «Білий світ» відкрили виставку медитативних і лаконічних живописних робіт Ахри Аджинджала «Хвала пейзажу».

Паралельний світ пейзажу

Ахра Олексійович Аджинджал — український художник абхазького походження, живописець, графік і мистецтвознавець. Закінчив Сухумське художнє училище. Згодом захистив диплом з історії сучасного мистецтва Абхазії. Працював у мистецтвознавчому журналі «Мистецтво Абхазії», займався книжковою та журнальною графікою. З 1993 року живе і працює в Києві.

Нова виставка представляє твори митця, створені за останні три роки, переважно це пейзажі. Експозиція продовжує візуальну лінію, подану Ахрою Аджинджалом на виставці «Внутрішній пейзаж», що відбулася у ЦСМ «Білий світ» два роки тому, — проте вже з іншим, різноманітним пластичним наповненням.

— Наразі у наших виставкових залах представлено 24 пейзажі митця, — розповіла співзасновниця «Білого світу» Тамара Янович. — Коли ми разом з куратором галереї Єгором Анцигіним готували цю експозицію, то не втрималися і додали до неї ще шість натюрмортів художника. Зізнаюся, що мені дуже подобаються роботи цього автора. Ставлю собі питання: чим саме? Напевне вони допомагають мені краще пізнати саму себе.

Представлені 24 пейзажі, це лише невелика частка створеного Ахрою. Коли дивишся на ці роботи, то що здавалося б можеш побачити в них нового. Але кожна з них змушує тебе зупинитися, подумати, відкрити щось до цього не знане в самому собі. Сам художник говорить, що ніколи не користується символами, що в його роботах немає ніякого підтексту, ніякої літературної історії, ніякої розповіді. Хоча насправді, як на мене, насправді це оповідь, до того ж оповідь інтимна.

У кожному своєму полотні він використовує саме ті барви, що хвилюють його у цей час. Кожна робота розповідає про самого автора, розкриває якусь частинку його життя. Ними він створює паралельний світ, паралельну до нашої дійсність. Також кожна картина художника це вікно у простір, природу, вікно у зовсім інший стан душі.

Це вже друга виставка художника у нашій галереї. Як і попередня вона збирає велику кількість людей. Сподіваюсь, що вони і цього разу залишать багато теплих відгуків…

Продовжуючи розмову співзасновник галереї Олександр Янович зазначив, що у світі картин Ахри Аджинджала кожен знайде щось своє, близьке лише йому одному, висловив впевненість, що ця виставка є лише початком творчої співпраці, а надалі буде ще багато спільних проєктів художника з «Білим світом». Під час наступних виставок глядач зможе для себе відкрити і неповторні натюрморти митця.

А художник Матвій Вайсберг зізнався, що Ахра є один з його улюблених митців. Він має надзвичайно тонкий споглядальний талант. Його творчість — справжня драматургія. Драматургія фарби, площини і живопису. Це розповідь про життя, про час. У митця яскравий творчий почерк, його роботи не сплутаєш з картинами будь-якого іншого майстра пензля.

— На сьогоднішній день для мене пейзаж — основна тема, — зазначив Ахра Аджинджал. — Тема поки що невичерпна і багатогранна, де я можу робити свої невеликі, але важливі відкриття. Інтерес до пейзажу проходить кілька стадій — від простого споглядання і до розмови з самим об’єктом під час роботи, де важливе значення має стан тиші, що досягається мінімумом засобів. Де співвідношення земля-небо — ключова і головна домінанта.

Ці прості, навмисно спрощені пейзажі все ж потребують людини. Спочатку мене, як автора, потім — глядача та його діалогу з площиною полотна. Таким чином у цих пейзажах все ж присутня людина. І, можливо, вона знайде для себе свій пейзаж, і цей пейзаж щоразу буде мати своє звучання, своє наповнення.